La Setmana del Vi Català: aparador de tendències i inquietuds

“És cabdal que Barcelona respiri vi. La ciutat és la millor plataforma llançadora del vi català. Treballem amb una proposta de ser presents en moments on a la ciutat hi passin coses, perquè el vi forma part de la nostra cultura”. Ho diu Alba Balcells, directora general de l’INCAVI. És conscient que iniciatives com la Setmana del Vi Català que promou l’administració catalana, coincidint amb el Gastronòmic Fòrum de Barcelona, són de vital importància: “Treballem perquè sigui un aparador de realitats. És el tercer any i volem que es mantingui al llarg del temps, perquè si som regió productora, hem de ser regió coneixedora i consumidora també. A partir d’aquesta acció, connectem amb els reptes que tenim com a país vitivinícola”. 

La Setmana del Vi Català la sostenen un centenar d’activitats que tindran lloc arreu del país entre el 4 i el 13 de novembre, i que han dissenyat agents molt heterogenis, des de cellers a botigues, restaurants, denominacions d’origen i associacions, entre d’altres. La finalitat és compartida: Fer visible la riquesa, diversitat i qualitat dels vins catalans. L’INCAVI els aixopluga sota un marc comunicatiu i promocional per donar-los més visibilitat encara. “La Setmana del Vi Català és un projecte col·laboratiu, és una festa de tots, que agrupa activitats a tot el territori i per a diferents públics, organitzades per molta gent divers i col·lectius amb l’objectiu de mostrar la diversitat de Catalunya com a país de vinyes i de vins”, insistirà Balcells. La directora general apunta: “Estem molt contentes del programa de la tercera edició, veiem que la Setmana del Vi Català creix. Hem notat una bona rebuda per part del sector i moltes entitats proposen activitats. Veiem que la iniciativa arriba a molts espais del país que s’estimen la cultura i que tenen ganes d’explicar-se. És més, aprofitant l’augment de consciència i/o interès de la ciutadania del país, troben que és un bon moment per mostrar-ho”.

El programa de la Setmana del Vi Català s’estructura en cinc gran eixos, que van des de l’enoturisme a la gastronomia i la restauració, les activitats comercials, la cultura del vi i les propostes divulgatives. Es poden consultar al web creat per a l’ocasió, contactar amb l’organitzador i reservar assistència. En l’àmbit cultural destaca l’espectacle sensitiu ViViVi dissenyat per La Gastronòmica amb la sommelier Clara Antúnez i Jaume Montanyà al capdavant. “Genuí, vibrant i gustos”, el defineixen el seus ideòlegs. I afegeixen: “La sommelier embriaga amb històries que amaguen els vins, mentre un violí i un violoncel fan viatjar per la història de la música. Una dansa de vins i sons que arribarà a l’ànima”. L’activitat tindrà lloc en un espai ocult del barri de Gràcia de Barcelona, el dimecres 9 de novembre.   “També hem volgut ser presents en el marc del Gastronòmic Fòrum de Barcelona. Ho fem amb el showroom del vi català organitzat per Prodeca amb la participació de més de 30 cellers i amb l’Aula de la Setmana del Vi Català que és un espai on hi passen coses, on aprofundirem en les últimes tendències del sector”, comenta Alba Balcells. La comunicació i la divulgació al voltant del vi, el seu impacte a les xarxes socials, la literatura tenyida de vi, la recerca sobre biodiversitat i vi i els tastos específics per endinsar-se en l’univers del cava, els paisatges radicalment divergents de la DO Costers del Segre i l’autenticitat varietal de la DO Pla de Bages, són algunes de les activitats programades en aquest espai.

A l’Aula, hi passaran professionals del sector que fan bategar el seu dinamisme com Tast Vertical d’Empar Moliner i Ramon Francàs, la presentació de la col·lecció Envinats de Vibop amb la periodista i editora Montse Serra i la lectura de textos amb Mark Ullod, o els tastos “DO Cava: del mètode tradicional a l’excel·lència” amb la sommelier Sílvia Culell, el “Tast dels 7 paisatges de la DO Costers del Segre” amb el sommelier Jordi Martínez o “La DO Pla de Bages a través de les seves varietats”, amb l’enòleg Joan Soler, president d’aquesta denominació d’origen. Durant la Setmana es radiografiarà el moment que viu el sector, els seus reptes i oportunitats, i per això també hi haurà lloc per a la recerca i el valor comunicatiu digital. Per una banda, l’investigador de l’INCAVI i enòleg, Enric Bartra, presentarà de nou les conclusions d’un estudi que confirma la influència del paisatge botànic de les vinyes a les aromes del vi. I, per l’altra, l’equip d’Enoturista presentarà Enodata, una actualització de l’estudi que analitza la presència dels cellers catalans a les xarxes socials.  “Des de l’INCAVI observem que el sector del vi s’ha professionalitzat, que és innovador. Arriben els reconeixements als millors vins de la nostra història i hem de seguir sense pausa i sense pressa en el camí de valorització i singularització de les nostres produccions. Són úniques i irrepetibles i el món ho ha de valorar. De manera que des de l’administració enfoquem les accions i les polítiques per avançar en aquesta direcció de sostenibilitat plena i completa”, advertirà Alba Balcells.

La Setmana del Vi català coincideix en el temps amb diferents cites regulars que s’insereixen en el calendari de tardor i que estan íntimament relacionades amb la cultura del vi. En aquesta edició, l’INCAVI les acompanya i les promociona d’una manera més que significativa. És el cas del  Festival del Cinema del Vi, el Most, que arriba consolidadíssim a l’onzena edició i que pivotarà un any més entre el Penedès i el Priorat, projectant audiovisuals amb el vi com a protagonista i amb Geòrgia de país convidat. També el Congrés internacional ACE de l’Enologia i el Cava en què s’abordarà la importància de la biodiversitat i la regeneració dels ecosistemes i la Setmana de la Malvasia de Sitges que posa en valor un patrimoni vitivinícola propi, i la Festa del Vi Novell que començarà a Sant Cugat del Vallès el 12 de novembre i es clourà el 10 de desembre al Palau Robert, amb un gran acte popular. S’hi podran tastar els primers vins de la collita 2022. En aquesta edició, la festa reunirà 13 cellers elaboradors (Carles Andreu, Josep Foraster, Vinícola de Sarral, Vins Petxina, Sanuí, Masroig, Espolla, Ronadelles, Celler Cooperatiu de la Granada, Covides, Maset, Celler Cooperatiu d’Artés i Sant Josep Vins) de 7 denominacions d’origen diferents. Els uneix el fet de creure en l’esperit d’apropar el vi a nous públics i moments com fa el beaujolais noveau a través d’un vi jove i fresc, vibrant, que demana un consum desacomplexat i ràpid en el temps.  Durant la jornada, es podran tastar els vins, però també hi haurà propostes gastronòmiques i lúdiques i fins i tot una representació teatral que explicarà la història del vi novell, vinculada a Sant Martí, la festivitat que marca l’inici de la temporada. Val a dir però que des del 12 de novembre es realitzaran activitats de descoberta del vi novell per diferents municipis i pobles de Catalunya amb  la proposta innovadora però ja consolidada de The Wine Truck.

“Hem començat a repensar i a transformar totes les accions vinculades amb la promoció del vi català i hem vist que és més efectiu i valuós segmentar i desestacionalitzar aquests moments, que fer-ho de manera permanent”, dirà la directora general de l’INCAVI quan se li demana per la possibilitat de ser presents d’una forma estable a Barcelona amb, per exemple, una barra de vins catalans com es va organitzar, i amb èxit, per La Mercè i Mercats de Mercats, amb 20.000 copes de vi català consumides. De moment, l’espai fix que abraci la riquesa enològica del país i convidi a l’orgull haurà d’esperar, però de manera puntual i amb constància és possible veure com es multipliquen les propostes creatives i pedagògiques que apropen i eixamplen la visió del vi català que, per altra banda, és polièdrica. 

____________________________________

Contingut publicat amb el suport de l’INCAVI