La salut de l’oove marca la nova campanya de la DOP Siurana

És dilluns 30 d’octubre però la temperatura distreu i sembla de principis de setembre. A Vimbodí, entre camps d’oliveres i vinyes, a pocs metres del Castell de Milmanda, s’enlaira el globus aerostàtic de la Federació catalana de DOP-IGP que presumeix d’aliments de proximitat i qualitat a la seva tela. Un d’ells és l’oli d’oliva verge extra (oove) DOP Siurana, amb 10.000 hectàrees de cultiu repartides per 7 comarques  del sud de Catalunya: l’Alt i el Baix Camp, el Baix Penedès, el Tarragonès, la Ribera d’Ebre, el Priorat i la Conca de Barberà. Es presenta la nova collita amb un tast d’oove en alçada i malgrat les aromes abellidores de l’oli nou, a l’ambient es respira cert desànim perquè ja és el segon any de poca producció: 3 milions de litres quan la mitjana anual està en els 5 milions de litres, és a dir, un 44% menys. La garrafa de 5 litres, que ha oscil·lat entre els 24 i 35 euros, s’apujarà a d’entre 45 i 52 euros. L’escassedat d’oove és fruit de la sequera persistent i de les altes temperatures, especialment les de 2022 quan van cremar la flor de l’olivera en temps de floració, al maig. En un any, s’han produït quatre increments de preu; des de la DOP Siurana en són conscients i confien que “si s’arriba a una collita normalitzada en properes campanyes, es relaxaran. No obstant sabem que el consumidor d’oove és molt fidel i malgrat el preu, la demanda serà també alta”, confia Antoni Galceran, el seu president. L’emergència climàtica comporta també un avançament de la collita de l’oliva. Els molins ja estan a ple rendiment a finals d’octubre quan anys enrere el temps de moltura no arribava fins el novembre.

“No ens estem enriquint, la producció és baixa i els costos fixos més elevats. És cert que hi ha una producció irregular segons si hi ha o no reg a les finques, però davant de la falta de pluja generalitzada, poc hi podem fer. El que està clar és que el pagès treballa sempre amb saviesa i cada vegada s’implementen més mesures per minimitzar l’impacte ambiental en els processos de producció i elaboració i es cultiva l’olivera preservant la biodiversitat”, adverteix Galceran.  Reconeix que és una campanya difícil, amb menys producció encara que l’any passat, un 7% menys de litres. No obstant, ressalta la qualitat del producte resultant: “Són olis de molta qualitat perquè cada vegada es treballa millor la terra. L’oli nou és equilibrat i rodó, harmònic, té un accent afruitat alt a principis de la campanya; la potència es suavitza amb el pas del temps i va guanyant tocs dolcencs”. En el seu discurs ressalta amb més vehemència que mai el valor de la pagesia: “Vull fer constar el seu esforç i la seva resiliència que ha estat inherent sempre a la seva manera de ser i de fer. Presentem la campanya de l’oli a la Conca de Barberà en una finca que mostra el mosaic agroforestal, amb bosc i conreus, amb vinya, olivera, blat, i també codonyers i arbres fruiters. Si hi hagués mai cap incendi, aquest espai cultivat faria de tallafoc. Cal que la societat estimi més els productes de proximitat i els pagesos que els fan possibles i  que ajuden a dinamitzar i fixar població a l’entorn rural”, resol. Reconeix també que els preocupa la manca de relleu generacional. Cada vegada hi ha menys explotacions i tenen un tamany major. I assegura que aquesta casuística està al límit: “Quan plega un pagès, patim perquè no n’entra un de nou. Això també pot suposar una baixada de la producció d’oli d’oliva verge extra”.

L’acompanya la cuinera Ada Parellada que va ser padrina de la campanya 2022/2023 de la DOP Siurana: “Darrere de cada gota d’oli hi ha un territori. I també valors. No els percebem quan el tastem però sí quan el vivim. L’oove és energia i coneixement i no em cansaré de repetir que hi ha molta salut en aquest elixir”. Amb aquesta picada d’ull a la salut pública, dona pas a l’ambaixador de la nova collita, l’oncòleg Eduard Escrich, professor del Departament de Biologia Cel·lular, Fisiologia i Immunologia de la Facultat de Medicina de la Universitat Autònoma de Barcelona i director del Grup Multidisciplinari que estudia la relació dels greixos en la dieta. El seu discurs ressalta el “valor incomparable” de l’olivera i de l’oove, incidint en la importància del paisatge tant com de la seva aplicació gastronòmica. Menciona també els símbols de pau i de reconeixement que ha tingut associats l’olivera al llarg de la història. “És un arbre humil i auster i molt resistent”, advertirà just abans de dedicar un temps llarg a referir-se a l’oove atenent al seu ofici d’investigador. “Quan els tumors eren malignes, vam veure que no tenien àcid oleic. Després de 37 anys de recerca hem pogut confirmar que l’oove frena la progressió del càncer de mama, mentre que els olis de llavor l’acceleren. Hi ha 19 mecanismes d’acció que ens ho indiquen i ens mostren, per exemple, que l’oli d’oliva verge extra acaba induint la mort de les cèl·lules tumorals”, resumeix Escrich. En defensa el seu consum moderat però fa palès que “l’oove no és un medicament. El que cal és incorporar des de petits hàbits saludables que incloguin el consum regular del suc natural de les olives, perquè aquest gest és el que permet prevenir malalties, especialment el càncer de mama en les dones”.

Agreix sincerament l’honor de ser padrí de l’oove en un any ple d’incerteses i complexitats. És el vuitè que nomena la DOP Siurana després de l’atleta Núria Picas, el comunicador Xavier Graset, l’actriu Agnès Busquets, el doctor Bonaventura Clotet, la periodista Montse Llussà i la cuinera Ada Parellada, la primera que ha assistit a un relleu. Eduard Escrich emplaça els assistents a conèixer més a fons les bondats de l’oove a través del llibre “Olis d’Oliva i salut. Beneficis dels Olis d’Oliva Verges” que presentarà a la facultat de Medicina de la URV de Reus, el 9 de novembre. Mentrestant, el consumidor final podrà degustar i adquirir l’oli nou en les properes setmanes a les festes que organitzaran els diferents molins i cooperatives als pobles productors. O bé fer-ho a les dues capitals en certàmens històrics, l’11 i 12 de novembre a la plaça de la Llibertat de Reus i el 24 i 25 de novembre a la plaça Corsini de Tarragona. El missatge del nou padrí redobla el missatge de la Dieta Mediterrània, Patrimoni Immaterial de la Humanitat per la UNESCO, incorporant en el seu corpus l’oove com a descriptor de salut. La DOP Siurana podrà exhibir-ho ara i de nou encara amb més força. 

_____________________________________

Totes les fotografies estan fetes per Jordi Gatell/ Cordegat