La Nit 5.1 2020 reivindica la cultura als territoris rurals

Aquest dissabte 18 de juliol l’Associació La Conca 5.1 va celebrar una nova edició de La Nit 5.1 al castell Templer de Barberà de la Conca. Una Nit 5.1 diferent la d’enguany. Una versió reduïda en format concert per adaptar-se a les limitacions de la pandèmia de la Covid-19, però sense abandonar els puntals principals que caracteritzen l’activitat: cultura, gastronomia i vins del territori.

Una nit que va acabar sent una reivindicació de la cultura a l’entorn rural, de la necessitat de disposar d’espais i actes culturals en territoris rurals i de la urgència de valoritzar, salvar i permetre que totes les arts es puguin expressar en llibertat sempre, també en temps de la Covid-19. Artistes i organitzadors van batejar la nit com un acte de resistència cultural.

La versió reduïda en format concert que finalment va tirar endavant La Conca 5.1 va comptar amb les actuacions de Clara Peya i Vic Moliner, Ginestà i Joan Apalanke. Les limitacions d’aforament van fer que en aquesta edició hi poguessin accedir menys persones de les que normalment acull la Nit 5.1 i que només es pogués entrar al recinte amb entrada anticipada. Unes entrades que s’havien exhaurit feia dies. L’organització i els assistents van seguir totes les mesures de seguretat pertinents.

El vespre musical va arrancar a quarts de 9 amb una veu del territori, l’espluguí Joan Apalanke, el jove cantautor va oferir un repertori de versions de diversos grups catalans i espanyols. Ginestà, un dels grups revelació del darrer any a Catalunya, en va prendre el relleu per presentar a la Conca de Barberà el seu segon disc. El grup barceloní es va posar el públic a la butxaca amb les seves cançons fresques i enganxoses. Van acabar el concert amb una cançó que ben aviat es convertirà en un himne “Estimar-te com la terra”. La Nit 5.1 va acabar amb el nom més destacat d’aquest 2020, una proposta de fusió entre Clara Peya al piano i Vic Moliner al baix per presentar l’espectacle d’experimentació musical “Índiga” que va acabar amb el públic dempeus ovacionant als dos artistes.

L’apartat gastronòmic va comptar amb els vins de quatre cellers de Barberà de la Conca: Carlania, Cooperativa de Barberà de la Conca, Pla de la Masó i Tarannà poètic. A més de la viticultora Sara Pérez com a celler convidat especial per aquesta edició. Les degustacions gastronòmiques van anar a càrrec del restaurant El Cigró d’or del xef Oriol Llavina.