La llibertat de dormir entre vinyes

“Per a nosaltres viatjar amb autocaravana té una única definició: llibertat. Et permet fer el que vols en qualsevol moment. No cal haver reservat, pots improvisar i no estàs lligat a res. Duus a sobre el lloc on dorms i també tot allò que t’alimenta”. Ho explica Eva Martínez Bordons qui, amb el seu company Mario Gimenez, van fer la volta al món fa uns anys i van recollir l’experiència al bloc Viatge a Ítaca. Austràlia i  les seves zones vitivinícoles les van recórrer amb autocaravana, però també ho han fet a Nova Zelanda i França: “Dormir al costat de vinyes i veure com es pon o com surt el sol és una experiència meravellosa. I, a més a més, et permet fer enoturisme sense patir després. No cal fer quilòmetres, tens l’autocaravana a punt per recollir-te”.

La iniciativa que ha posat en marxa Enoturisme Penedès els permetrà fer una primera parada a la vora de casa en el seu proper itinerari. Són 12 àrees d’autocaravanes “per descobrir i gaudir del mediterrani, les vinyes i el vi que ha deixat petjada en el paisatge, la història i la cultura”, explica la gerent, Núria Sala. “L’oferta turística i enoturística és molt important al nostre país i poder dormir a l’autocaravana, a tocar de la natura, és emocionant. No descartem fer nit al Penedès la propera vegada que lloguem el vehicle per fer una escapada. Com a mínim, la primera”, dirà Eva Martínez Bordons que viu al Papiol.

Les 12 àrees d’autocaravanes formen una xarxa que porta per nom “Sites & Vineyards” on el visitant hi pot pernoctar amb un vehicle recreatiu, una categoria que inclou també campers i furgonetes. Des d’Enoturisme Penedès ho plantegen com a destinació final però també com una parada intermèdia en el trajecte, per la bona connexió que hi ha des de diferents punts, entre Tarragona i Barcelona i a pocs quilòmetres de l’autopista AP-7. Les àrees tenen unes regles bàsiques i disposen per altra banda de serveis bàsics com zones de pícnic, càrregues d’aigua potable i punts de buidatge.

“Totes les àrees tenen una doble finalitat: donar servei al turista que hi és de pas, però també a qui vol quedar-s’hi. Per això hem instal·lat tòtems informatius que parlen de les opcions turístiques del poble on estan i del conjunt del Penedès”, explica Sala. I afegeix: “Si estàs a Sant Martí Sarroca, per exemple, et proposem visitar el conjunt monumental o comprar productes locals com la carn de xai o la coca de forner.

De fet, aquest és un projecte obert en el qual hi estem treballant des de fa molts anys i que s’inspira en models de gestió francesos com France Passion (La Frances des terroirs en camping-car)  que promociona àrees i espais on dormir però no només públics, també privats, com les cases de productors d’aliments. Aquesta idea també ens agrada i la volem desenvolupar al Penedès”, explicarà la gerent d’Enoturisme Penedès. “De moment, l’àrea d’autocaravana és un espai municipal però en breu hi incorporarem espais privats per fer-hi la pernoctació”, avança. La idea és consolidar-ho al llarg de l’any 2020; aconseguir que els productors formin part de la xarxa els permetrà oferir una visió més àmplia i autèntica de les potencialitats del territori.

Amb la xarxa d’àrees de pernoctació, el Penedès es converteix en la primera regió de vins de Catalunya a disposar d’un servei d’aquestes característiques. I fa anys que hi treballa. Des de Penedès Enoturisme es va informar els ajuntaments de la intenció de desenvolupar la iniciativa i l’administració local va posar a disposició espais de la seva titularitat. Un dels requisits era l’accessibilitat. “Com que al nostre territori és inevitable tenir a prop unes vinyes, no vam considerar-ho com un requisit previ, però està clar que l’oferta enoturística està molt vinculada a la xarxa”, comenta Núria Sala.  Els municipis que formen part del projecte “Sites & Vineyards” són Sant Quintí de Mediona, Sant Pere de Riudebitlles, el Pla del Penedès, Sant Sadurní d’Anoia, Subirats, Sant Cugat Sesgarrigues, Vilafranca, Santa Margarida i els Monjos, Sant Martí Sarroca, Vilobí del Penedès, Torrelles de Foix i Mediona.

“Què aconseguim amb la xarxa? Un nou tipus de públic, desestacionalitzar la temporada turística i diversificar l’oferta”, resumeix Núria Sala. Creu que la iniciativa serà molt positiva per al conjunt del territori: “Creiem i sentim que t’hi pots estar al Penedès i hi ha moltes activitats a realitzar, però també sabem que som zona de pas de turistes estrangers que van al sud de Catalunya i d’Espanya i els donem l’oportunitat de parar al nostre territori”.  Per bé que la iniciativa s’acaba d’estrenar, des de l’entitat han observat que les àrees d’autocaravanes estan molt sol·licitades. La de Vilafranca és plena a diari i a les de Sant Sadurní i Sant Martí Sarroca hi han comptabilitzat fins a 5 i 8 autocaravanes, respectivament, entre setmana. “És una sorpresa, la resposta, i la rapidesa amb què el turista les ha localitzat i utilitzat”, diu Núria Sala qui comenta que encara no s’ha fet una promoció forta, més enllà de l’espai web i d’incloure la proposta a l’aplicació Park 4 night. En els propers dies s’activarà la base de Mediona que s’està acabant de condicionar. I en les properes setmanes i mesos, la voluntat és que l’oferta nova rutlli i creixi. “El gran repte que tenim és que sigui un projecte viu. Que s’incorporin municipis i productors i que els serveis a les pròpies àrees siguin excel·lents perquè el públic és exigent. Et troben ràpid però si no hi ha un bon servei també el qüestionen amb la mateixa rapidesa”, advertirà Sala.

De moment, a l’oficina d’Enoturisme Penedès hi ha la satisfacció d’haver-ho posat en marxa després de temps de treball, conscients que la iniciativa suma i genera interès a nous tipus de viatgers. “Hi ha un compromís molt gran per part de tots els ajuntaments i volem que es mantingui perquè es clau; tots plegats tenim clar que no és un pàrquing sinó un espai que ha d’estar cuidat i ha de disposar de serveis de qualitat”, comentarà Sala. Qui vulgui començar a testar el projecte, un bon punt de partida són Vilafranca i Sant Sadurní i les possibilitats que regalen:  tastar vins i caves, catànies, coca de les Vídues, noiets i terrossos i taps de xocolata… Queda clar que el vincle amb el bon gust està servit.