La DO Conca més jove (II): GATZARAVins i VidBertus

gatzara2En aquest article seguim amb l’anàlisi dels cellers més joves de la nostra comarca. Podeu llegir la primera entrega aquí: http://laconca51.wordpress.com/2014/02/03/el-garbell-la-do-conca-mes-jove-i-succes-vinicola-i-gerida-viticultors/ Aleshores vam parlar de Succés Vinícola i Gerida Vitivultors; avui, ens centrarem en dos cellers que comparteixen moltes més coses que la joventut. I és que tant GATZARAVins com VidBertus van iniciar la seva activitat al Viver de Celleristes de Barberà, un gran eina de la qual disposem a al comarca i que està donant uns resultats formidables. Els dos cellers estan liderats per dos joves que en són la seva cara visible, però que tenen darrere familiars, amics i socis que els ajuden en aquesta aventura de fer vi a la Conca de Barberà.

GATZARAVins està format per tres socis montblanquins: l’Anton Castellà, el seu germà Jordi i el seu company de quinta, en Josep M. Sanahuja. El celler neix l’any 2007, coincidint amb l’inici de l’activitat del Viver de Celleristes de la Conca de Barberà. A tots tres els uneix la passió pel vi i la inquietud d’intentar elaborar un gran vi a la DO Conca de Barberà. L’Anton, arran de la seva formació com a enginyer agrònom i enòleg, va ser qui primer va estirar la corda per començar aquest projecte. Però cal dir que no li va costar gaire engrescar als altres dos, que de seguida van veure amb bons ulls aquesta proposta. El Jordi és enginyer industrial de formació, però sempre ha sentit afinitat per la vinya i el Josep és xef i propietari del restaurant Cal Magret de Montblanc.  Com l’Anton –que va passar bona part de l’adolescència treballant temporalment a les vinyes i el celler del Carles Andreu–, tots tres van guanyar els primers sous treballant a la verema quan eren estudiants.

gatzara6Els tres joves van començar elaborant dos vins negres als quals, a partir del 2010, se n’hi va afegir un de blanc. Tots ells es comercialitzen sota el segell de GATZARA. Entre els negres tenim el GATZARA Trepat, fet exclusivament d’aquesta varietat i sense cap mena de contacte amb fusta, cercant la màxima expressió d’aquest raïm sobre el sòl i sota el clima de la Conca de Barberà, i el GATZARA Criança, un negre potent i estructurat però fresc, que rep un envelliment de 12 mesos en bótes de roure francès. Les varietats Merlot i Cabernet sauvignon dominen el cupatge, tot i que a partir de l’anyada 2009, hi comença a intervenir també l’Ull de llebre. El GATZARA Blanc resulta de la mescla de macabeu, la varietat majoritària que fermenta en tina d’acer inoxidable, i de chardonnay, el qual fermenta en bótes noves de roure francès on després hi roman durant uns 6 mesos més. La producció mitjana anual, dels tres vins, ronda les 7.000 ampolles.

El reconeixement tant del públic com de la crítica ha sigut unànime al llarg d’aquests anys. Un reconeixement que la Guia de Vins de Catalunya 2014 ha corroborat enguany escollint el GATZARA Trepat 2012 com el millor vi negre tranquil sense criança en bóta de Catalunya amb una puntuació de 9,57. Aquest mateix vi també ha estat reconegut a la Guia de vins Peñín 2014 amb una puntuació de 92 punts. D’altra banda, és necessari remarcar que el Gatzara Blanc 2012 també ha arribat als 90 punts a la darrera Guía Peñín 2014.

Pel que fa a les vendes, aquestes pràcticament es concentren a Catalunya, tot i que ja fa un any que han començat a pensar en l’exportació. És un procés lent, però ja han fet arribar algunes ampolles dels seus vins al Japó i a Suècia.

EL futur de GATZARA passa per esgotar l’estada al Viver de Celleristes un parell d’anys més i a partir d’aquí fer el salt a unes instal·lacions pròpies, tot i ser conscients que no es troben en el millor dels contextos econòmics. Precisament, això els ha fet agrair més poder disposar d’una eina com el Viver, on es poden permetre experimentar amb la varietat autòctona, el Trepat, i jugar a crear un “blanc de noirs” o a passar per bóta un trepat negre que puguin ser la base de futurs vins GATZARA.

SONY DSCEl segon celler que us proposem avui és dels més recents que s’han creat a la DO Conca de Barberà. VidBertus, liderat per l’Albert Rovira, farmacèutic de professió, igual que el seu pare i el seu avi, i viticultor per passió des de ben petit. Rovira va decidir muntar el seu propi celler l’any 2009 arran d’unes converses mantingudes amb el seu pare, David Rovira. Els dos són hereus de la passió per la terra inculcada pel seu avi i pare, respectivament, que era fill d’una família pagesa de Salomó; allà hi tenia un tros on ja hi havia conreat una mica de vinya. Al cap del temps, el David es va instal·lar a l’Espluga i va comprar uns terrenys anant cap a Senan que avui s’han convertit en les vinyes que cultiven per donar forma al seu vi.

L’any 2010 entren al Viver de Celleristes de Barberà de la Conca que s’ha convertit en el seu camp base, però també compten amb unes instal·lacions a l’Espluga de Francolí, en un antic celler del poble, on va començar de forma casolana i amb un equipament molt bàsic l’elaboració de vi de VidBertus. A part de l’Albert, al celler hi participen en David Rovira Minguella –el seu pare, propietari i impulsor del projecte–, en Francesc Sánchez –el seu tiet, com a soci–, en Marti Magrinyà –que s’encarrega de l’assessorament enològic– i en Marc Rosell –com a pagès i cellerista–.

Actualment el celler té tres productes al mercat. El primer vi que van elaborar i que s’ha convertit en el seu buc insígnia és el 996, un vi negre el nom del qual fa referència al número d’ampolles que se’n van editar el primer any. Fidels a aquest número, la quantitat d’ampolles que se’n comercialitzen cada any continua sent la mateixa que la primera vegada que el vi va sortir al mercat. Un cupatge de tres varietats, garnatxa, monestrell i garrut dóna un to característic al 996. L’Ud2 és un dels altres vins de VidBertus; es tracta d’un vi blanc jove monovarietal elaborat a partir de vinyes velles de parellada, situades en una fondalada al peu de les muntanyes de Prades, entre les poblacions de L’Espluga de Francolí i Montblanc. Finalment trobem el T de Trepat, un vi rosat jove 100% trepat. Aquest vi és la seva aposta per la innovació que preserva la tradició del territori. Un rosat amb el qual, mitjançant els sistemes de maceració, maduració i selecció dels gotims adequats, obtenen un producte únic i especial.

vidbertus1En total, la producció del celler ascendeix a 8.000 ampolles en cinc hectàrees de vinya repartides entre l’Espluga, Montblanc i Senan. Actualment, el seu mercat de referència és la Conca de Barberà i Barcelona. El futur més immediat és poder créixer fins les 20.000 ampolles aproximadament i, a partir d’aquí, anar agafant força comercial. També tenen previst treure dos productes nous aquesta primavera; un negre criança i un jove fet també a partir de varietats negres.

Des del primer dia han practicat el cultiu ecològic i van iniciar els tràmits per certificar la seva producció com a ecològica per part del Consell Català de la Producció Agrària Ecològica (CCPAE). A més, mantenen un compromís amb l’entorn i el medi ambient. És una de les prioritats del celler, juntament amb una aposta decidida per les varietats autòctones de la comarca, motiu pel qual el 80% del raïm que produeixen és fruit de varietats originàries de la Conca. Des de VidBertus, també s’aposta fermament per l’enoturisme i s’ofereixen algunes rutes culturals i gastronòmiques per conèixer a fons l’elaboració del seus vins, que es concreten en les tres següentes: cata de vi més esmorzar (1), ruta per diversos cellers (2) i dinar o bé un dia per diversos cellers i museus amb dinar inclòs (3).

Vull animar a la gent de la comarca a treballar en pro del nostre territori, la Conca de Barberà, des de qualsevol punt que estigui al seu abast, i per petit que sembli. Hem tingut la sort de ser hereus d’un bell paisatge rural, encara força verge, que crec fermament que hauríem de preservar i que pot esdevenir un element clau per al desenvolupament econòmic futur.” La reflexió d’Anton Castellà de GATZARAVins ens serveix per tancar aquest segon tomb pels cellers més joves de la comarca que no només tiren endavant, sinó que també posen en valor el paisatge de la Conca de Barberà i en fan una de les claus del seu èxit.

http://agenda19.cat/articles/el-garbell#.UzpfhPl_vQo

[Leandre Romeu]