Qui som

La Conca 5.1 és una associació que treballa per donar a conèixer i reflexionar sobre el vi, la cultura i el territori. Així com l’enoturisme, el territori, el paisatge, el clima, el turisme, la gastronomia, l’agricultura, el desenvolupament rural, local, cultural i la cohesió de la societat en el seu conjunt. Es tracta d’una plataforma que té els peus a Catalunya, però la mirada ben oberta a la resta del món. La seva activitat es duu a terme de diferents maneres:

– A través de La Conca 5.1 | Magazine: Espai digital de comunicació que és referència en el sector del vi, l’enoturisme, el paisatge, el desenvolupament local i la societat. Es caracteritza perquè, a diferència d’altres mitjans de comunicació, no publica notes de premsa sinó que el contingut que es pot veure a la web és tot d’elaboració pròpia. És l’únic mitjà català que compta amb una “Agenda d’activitats del vi català” en col·laboració amb l’INCAVI (L’Institut Català de la Vinya i el Vi) de la Generalitat de Catalunya.

El magazine de La Conca 5.1 compta amb una llista de col·laboradors molt àmplia: homes i dones d’arreu del país que busquen recollir experiències i visions diverses per tal que cada territori, celler, empresa, entitat, persona, la reculli i l’adapti al seu entorn més proper. Entre les firmes destacades hi ha Empar Moliner (Catalunya Ràdio), David Carabén (Mishima), Alicia Estrada (Vinoturismo), Bel Olid (escriptora), Joan Gómez Pallarés (Blogdevinis i El País Semanal), François Monti (El Gran Libro Del Vermut), José Antonio Donaire (INSETUR), Ruth Troyano (sommelier i periodista), Sara Pérez (Clos Martinet i Venus la Universal), Manel Colmenero (Ocio Vital) o Xavier Fornós (director del VINSEUM).

El Magazine vol ser l’espai de referència a Catalunya de pensament i promoció al voltant del vi, l’enoturisme i el territori, un espai obert, ampli, tranversal, amb diverses seccions, persones amb perfil professional divers i procedents d’arreu de la geografia catalana.

-A través de La Conca 5.1 | Cicles de debat Visions 5.1: Jornades de debat que es celebren cada any durant els mesos de primavera a la Conca de Barberà. Debats que intenten portar sobre el terreny els grans temes que tractem diàriament al Magazine. Cada any congreguen diverses persones expertes, professionals i interessades en els grans temes de treball de La Conca 5.1.

– A través de La Conca 5.1 | Esdeveniments:

  • Des de l’associació organitzem esdeveniments com per exemple La Nit 5.1una festa d’estiu que cada any se celebra el tercer cap de setmana de juliol al Castell de Barberà de la Conca. Es tracta d’un acte que reuneix cellers, restaurants, elaboradors de productes agroalimentaris, grups de música, de dansa i cultura durant un vespre d’estiu envoltats d’una de les millors vistes de la Conca de Barberà.
  • També organitzem Tasts de vinsque duem a terme des de la mateixa associació, i que busquen transmetre la passió pels vins que composen el tast posant l’accent en la història de les persones que els elaboren i no tant en la part tècnica del mateix. Així mateix, també creat el tast #Safrània365 en el qual cada edició és coordinada per una persona diferent relacionada en el camp del vi, l’enoturisme o la cultura i que compta amb la participació activa dels productors, cosa que el converteix en una oportunitat irrepetible per tastar vins amb la presència dels seus elaboradors.
  • Som organitzadors de les Vermutades populars de Montblanc, unes jornades populars de tast de vermuts combinades amb actuacions musicals i culturals.

– A través de La Conca 5.1 | Documentals:

  • Plantant una llavor (2013) – És un treball que pretén conèixer a través de més de 40 testimonis d’arreu de la Conca de Barberà quina ha sigut l’evolució del món del vi, l’enoturisme, el territori, l’agricultura i la cultura a la Conca de Barberà. En el documental, es parla de passat, però també es parla de present; de com estem, quins recursos tenim, com es veu la Conca al món, quina és la situació dels vins de la comarca, quina és la percepció dels ciutadans vers tot allò que promou el territori… I, sobretot, es mira cap al futur. Els mateixos testimonis que ens descriuen les fortaleses i les debilitats de la comarca ens plantegen cap a on ha de caminar la Conca en els propers anys, quines línies de futur hem de traçar i què podem fer com a societat per aconseguir-ho.
  • Fins i tot els arbres escoltaven (2019) – Documental enregistrat en el marc del 10è aniversari de l’Associació de Micropobles de Catalunya l’any 2019. Una peça que radiografia a través d’experiències d’èxit i de progrés consolidats en onze micropobles de Catalunya el moment actual dels territoris rurals al nostre país. 26 persones que parlen en primera persona sobre el seu dia a dia i les seves vivències a les zones rurals. A més, incoropora un debat entre tots els entrevistat sobre el present i el futur dels micropobles i els territoris rurals.