Josep Roca: “El Priorat és un territori de vinyes úniques, de mites vivents i amb una capacitat de superació enorme”

Em fa la impressió que va passar massa desapercebut que, durant l’última Fira del Vi de Falset, el sommelier del Celler de Can Roca, Josep Roca, va rebre una distinció per haver contribuït al dinamisme, al reconeixement i a la visibilitat dels vins del Priorat, una comarca amb dues denominacions d’origen, una d’elles, la DOQ Priorat, l’única qualificada de tota Catalunya. “Em sento afalagat per rebre aquest privilegi i per haver vist revifar la regió des dels seus inicis”, diu Josep Roca uns dies després de rebre el guardó, coincidint amb la presentació del menú de cuina catalana que es va servir a Barcelona dins del BBVA Roca Tour, on els vins del Priorat hi van ser molt presents.

“Fa 32 anys que vam obrir el restaurant i fa 30 anys del camí que es va iniciar el Priorat. És un camí paral·lel i ens hi sentim molt propers, perquè hem viscut de manera compartida aquests 3 decennis i hi hem creat molts vincles”. Quan se li pregunta sobre allò que ha representat el Priorat a la seva vida professional, el cambrer de vins del segon millor restaurant del món per la revista “The World’s 50 Best Restaurants”, respon: “M’ha ajudat a comprendre què es el vi. El Priorat té un pòsit que és ple de coneixement i més enllà de la petjada històrica, ha permès reinterpretar les arrels i observar el diàleg profund entre generacions. Un diàleg exitós. És un territori de vinyes úniques, de mites vivents i amb una capacitat de superació enorme de les noves generacions, que s’ho qüestionen tot. El futur del Priorat és il·lusionant”.

“La singularitat del Priorat és que porta 30 anys amb vins elaborats amb criteri. En altres zones no hi trobem tanta qualitat, tant de significat i tant de sentiment encara. Al Priorat hi ha una mirada culta, sensible, de revisió del que és fer vi avui, amb coneixement”. En Josep Roca està amarat del discurs que van imprimir els hippies dels 80 però també de les noves generacions. Amb tots ells ha entès el viatge d’una terra “adusta” com escriuria Miquel Martí i Pol a amable i propera com cada vegada més els que la visiten la defineixen.

IMG_1544Per al sopar del BBVA Roca Tour, la selecció de vins és extraordinària, no només pel nombre de vins seleccionats sinó per la qualitat i el Priorat hi té una petjada forta. “Volem reconèixer a tanta gent que treballa de manera sentida amb la vinya i que té la capacitat de posar una mirada antiga amb un gest de revolució ecològica i consciència humanística”, afirmarà durant la presentació. Els vins són els protagonistes en una sala, la del banc BBVA a Barcelona, on els germans Roca oferiran un sopar al vespre. El primer cop que cuinen en un banc. “No hi són tots els que voldríem, hi falten molts vins i moltes zones, el Pallars per exemple… Però intentem homenatjar els vinyaters que tenen sentiment de vins vius i terra animada i amb mínima intervenció”, afegirà Josep Roca, amb certa recança per no poder-ne abraçar més. “Els vins catalans viuen un moment esplendorós, ple d’empatia i il·lusionant. Hi ha energia en els vins triats i volem representar també la diversitat de climes i d’històries. És una manera d’ensenyar a cor obert tot el que es fa al país. I és cert que és una representació petita i injusta del que s’hi fa, però els plats condicionen. Comencem i acabem amb un vi de l’Empordà i he de dir que sí, que hi ha la imperfecció de la proximitat…”.

Menú gira Roca BBVA Barcelona

 

Les arrels dels Roca són a Girona i en el repertori es fa evident a la benvinguda i al comiat. Un escumós ancestral de Còsmic  -Paciència – i un final tan o més apoteòsic: “Dues gotes de vi de garnatxa de Masia Serra de la bóta de 1860. S’han de posar a la pell i endur-se a a casa per sempre aquest pòsit. Ho servirem acompanyant les postres de músic”. “A la pell tindrem el pòsit de la vida líquida”, reblarà Josep Roca. I segur que ningú no marxarà sense sentir que el vi li ha entrat molt profundament al cos, primer a través de la pell, després per la boca.

“Hi ha atreviment, innovació, actes de superació i nostàlgia viscuda”

Celler can RocaPreguntat de nou per la selecció de vins, Josep Roca reitera i matisa: “Hi ha una mescla de tot allò que represento i que em representa. Hi ha atreviment, innovació, actes de superació i nostàlgia viscuda”. Reitera que no hi ha cabuda per a tots i que és una selecció injusta, però hi ha un component emocional i personal que pesa i que es fa evident. Més enllà de l’Empordà sentit, viscut i estimat, hi ha un vincle amb l’altre extrem del país vitivinícola, amb la Terra Alta. I es refereix expressament a la clotxa que han inclòs al menú, “una menja de terra endins”, dirà, l’aliment dels pagesos. “Són territoris no viatjats, persones amb un punt d’estancament per la dificultat de comunicacions. I és aquest costumisme ancestral que volem reivindicar amb el menú de cuina catalana. I, evidentment, la clotxa està pensada per ser acompanyada amb una garnatxa blanca de la Terra Alta, la de Celler Frisach”.

“Te n’adones que a prop de casa hi ha moltíssimes coses per seguir aprenent”, dirà el germà gran dels Roca, en Joan, cuiner. Ell és qui presenta el menú de cuina catalana i adverteix des dels inicis: “Hem crescut i millorat molt amb les gires internacionals, però també a Galícia, a Andalusia, a La Manxa…”. Reconeix davant la premsa que és el primer cop que cuinen tot un menú íntegrament a dins de les instal·lacions d’un banc; a Perú hi van servir el banquet però  els preparatius es van fer a la cuina.

Celler can Roca“Aquest d’avui és un menú inèdit i únic que vol posar en valor la gastronomia local, és un homenatge a la cuina catalana amb productes que no havíem tocat molt al Celler de Can Roca”, comenta Joan Roca. I el viatge gastronòmic que es presenta plat a plat és la revelació que Catalunya té moltes cuines i que els extrems casen, harmonitzen, es parlen i s’entenen. I com més excèntric és el vincle entre aliments, més fort i profund és el record. D’entrada: Una tapa de ventresca de tonyina de Balfegó i farinetes de fajol de la Garrotxa. Per acabar: unes postres de músic que només un geni com Jordi Roca sap crear, un plat ple de color i de música que perdurarà tant a la retina dels comensals com les dues gotes de la garnatxa dolça de l’Empordà que Josep Roca haurà posat sobre la seva pell, abans. Hi ha una sala meravellosa fora del Celler de Can Roca i una genialitat omnipresent allà on els tres es desplacen, cuinen i conversen.