Jornada històrica sobre custòdia del territori a Poblet

El passat 16 de maig va tenir lloc una jornada molt especial sobre custòdia de territori al Monestir de Poblet. Persones vingudes d’arreu de Catalunya i, sobretot, de les comarques tarragonines, varen compartir un matí per posar de manifest com associacions, empreses i ajuntaments poden treballar de manera conjunta per la conservació del medi natural.

Va ser especial per diverses raons: en primer lloc, per que va incloure la signatura de la incorporació de la Comunitat cistercenca a la Xarxa de Custòdia del Territori (una entitat que agrupa a associacions, ens locals i entitats de tota mena que treballen per la conservació del medi natural a Catalunya). Després de tot el procés de conversió ecològica del conjunt monàstic, encara en desenvolupament, i de l’elaboració del Programa Cosmos Poblet, la Comunitat monàstica ha impulsat el seu compromís per tenir cura de la terra tot adherint-se a aquesta xarxa d’entitats que treballen per tenir un territori respectuós amb els seus valors naturals.

11244725_456861061137315_6442010057128377612_oEn segon lloc, per que la comunitat monàstica va signar tres acords amb entitats ambientals per tal de tirar endavant mesures de coneixement i protecció activa d’espècies i hàbitats al Monestir i a la finca de la granja de Castellfollit. Les entitats signants son el GEPEC-EdC, una associació amb 30 anys de vida en la defensa del patrimoni natural, l’associació CEN, especialitzada en sistemes aquàtics i, en l’àmbit comarcal, el CHNCB (Centre d’Història Natural de la Conca de Barberà)  i l’associació d’amics del Paratge Natural de Poblet. El conjunt monàstic és un emplaçament amb molta riquesa ambiental: vuit espècies diferents de ratpenats hi fan vida, hi nien orenetes i falciots… i, amb l’aplicació de mesures, encara ho serà més!

En tercer lloc, per les experiències de tot tipus mostrades en un breu espai de temps.  Després de gaudir amb la xerrada del Sr. Josep Maria Mallarach, el qual va destacar la secular relació entre comunitats religioses i la protecció del territori, així com la importància d’implicar-se en els moviments socials que vetllen per la conservació del medi, diverses entitats varen explicar les seves línies de treball de custòdia. La protecció dels ratpenats a les comarques tarragonines, el programa de custòdia fluvial a les Muntanyes de Prades, el suport que des de l’Ajuntament de Montblanc donen a iniciatives de recuperació del patrimoni cultural i ambiental, el Pla d’Acció per la Biodiversitat que impulsa REPSOL a les finques de la seva titularitat (amb suport d’entitats) o la importància d’activar mecanismes de conservació dels boscos madurs, varen ser alguns dels exemples que van donar testimoni del paper de la societat civil en la preservació del medi.

Finalment, el prior del Monestir, P. Lluc Torcal,  va explicar totes les actuacions realitzades al conjunt monàstic en matèria ambiental des de l’any 2007, tot posant de manifest la voluntat de la comunitat en ser respectuosos al màxim amb l’entorn, ja que així ho estableix la regla de Sant Benet, tant a dins com a fora del recinte.