
A PEU PER LA CONCA. RECORREGUTS AMB HISTÒRIA
La Vall de Lladrons, coneguda popularment com “la Vall” es troba situada al terme municipal de Montblanc, a la zona NE de les Muntanyes de Prades.
La Vall és recorreguda longitudinalment per un torrent o riera d’un recorregut aproximat de 6.600 m i un desnivell de quasi 700 m des de la capçalera, dalt a Rojals, fins a la part baixa, a la partida de Llorac, on desemboca al riu Francolí. Transversalment, al torrent s’hi aboquen tres barrancs: el barranc dels Bressos a la part baixa de la riera; el barranc del Ral a la part mitjana i el barranc de Mas d’en Llort a la part alta del torrent.
Des de fa ja uns anys les aigües de la Vall són captades pel consum de la població de Montblanc. Si parlem de patrimoni arquitectònic i patrimoni natural, la Vall té molts tresors amagats que només descobrirem endinsant-nos i seguint els camins i corriols existents tant a la part solana com a la part de l’obaga.

Per descobrir alguns dels tresors patrimonials podem realitzar un recorregut a peu. Sortirem des de l’ermita de Sant Josep, seguint el traçat del GR-171, fins arribar a l’estret de la Vall que és l’entrada natural a la Vall de Lladrons. Un cop passat l’estret, deixarem el traçat del GR que segueix cap a l’esquerra, passant un pont de formigó. Seguim el camí recte i ens trobarem el molí de Dins. Tot just abans del molí, a l’esquerra, trobarem un senderó que passa fregant les restes del molí i ens condueix a la font del Jesús o de la Vall i a la cascada de la Vall. Aquests recons són molt visitats pels montblanquins.
Si volem conèixer la part obaga de la Vall podem pujar pel sender que hi ha a l’esquerra uns metres abans d’arribar al salt d’aigua. Pujarem fins arribar a una clariana on observarem diferents xiprers i plataners en un indret pla anomenat plaça de la Vall o de la Fusta on antigament s’hi havien celebrat aplecs sardanistes. Al fons d’aquesta “plaça” hi trobarem les Cinc Fonts.

A l’entrada del pla o plaça de la Fusta podem escollir entre dos senders. El de l’esquerra s’enfila una mica i s’endinsa per l’obaga de la Vall fins trobar el GR que puja a Rojals. El de la dreta ens portaria fins la balma de la Vall, indret on s’han trobat restes d’antics pobladors del Paleolític.
Agafem l’opció del sender de l’esquerra i anem pujant. Més endavant, des d’aquest sender, també tenim altres opcions: a l’esquerra, per un corriol, podem accedir pel grau del Portell de la Colomera fins al llogaret de Rojalons i per un altre corriol, a mà dreta, baixaríem fins al mas de Ponet. Si continuem sempre recte, arribarem fins a trobar el GR-171 que ara seguirem cap a la dreta i baixarem fins creuar el torrent de la Vall i entrar a la part solana.

A pocs metres, després de creuar el torrent, un corriol força amagat a mà dreta ens portarà altre cop a la part obaga fins una zona de castanyers centenaris on destaca un exemplar de grans dimensions. Seguint el traçat d’un sender molt perdut arribarem al molí del Muletes i, continuant el sender, sortirem a la zona de captació d’aigua propera a la pista del mas de Ponet.
Si el que fem és continuar pel GR per la solana (la solana fou la vessant més humanitzada. En ella els conreus foren força presents i encara avui trobarem testimonis d’ametllers, avellaners, oliveres i castanyers) també ens trobarem amb alguns exemplars de castanyers i passarem molt propers del mas del Barbeig i de la seva font, fins trobar el camí ample del mas de Ponet per on també transcorre el GR.
Continuant pel camí anirem trobant diferents testimonis de la presència humana dins la Vall com el mas de Ponet i les restes dels antics molins hidràulics de Britets i del Moro.

De fet, aquesta Vall va ser habitada des de molt antic i són diferents els jaciments existents. A la part alta a la Vall, a la zona del mas d’en Llort, hi podem trobar pintures rupestres declarades Patrimoni de la Humanitat. En uns pergamins del s. XIII ja es fa referència a un moliner de la Vall de Lladrons i, al fogatjament general de Catalunya de 1378, s’esmentava aquesta Vall com un antic terme o agregat al municipi de Montblanc amb cinc focs reials.
El traçat del GR pel camí ens portarà altre cop fins l’estret de la Vall i des d’allà tornar a l’ermita de Sant Josep després de fer un recorregut circular per la Vall.

___________
Segona Ruta:
Primera Ruta: