Itinerari per l’alzinar de la Pena

A PEU PER LA CONCA. RECORREGUTS AMB HISTÒRIA

Aquest recorregut és tot un clàssic dels itineraris a peu pel bosc de Poblet. Però el que potser ja no sap tanta gent és que fou pioner entre els itineraris de natura senyalitzats i autoguiats amb una guia o opuscle. El 6 de setembre de 1980 es va presentar per primera vegada, a la XI Trobada excursionista del Centre Excursionista “Francolí”, celebrada a l’ermita de la Santíssima Trinitat de l’Espluga de Francolí, la guia sobre l’Itinerari per l’Alzinar de la Pena editada pel mateix Centre Excursionista “Francolí”. Després encara es van fer quatre edicions més, la darrera la de l’any 1997, per la Impremta Requesens de Montblanc.

Llibre Itinerari de la penaActualment disposem de díptics informatius publicats pel Paratge Natural d’Interès Nacional de Poblet, concretament els de l’itinerari de l’alzinar de la Pena (número 1) i l’itinerari històric (número 2). Tots dos transcorren per bona part del recorregut marcat a finals dels setanta del segle passat.

Per iniciar la caminada ho farem des del punt d’informació (malauradament la caseta d’informació està tancada la major part dels dies) instal·lat al costat del que havia estat la font de la Magnèsia, al costat de la carretera que va del monestir al nucli de les Masies. Pujarem uns metres de pista forestal (construïda a principis del segle XX) i ens desviarem pel sender que trobarem a la dreta (està senyalitzat). El primer tram del sender transcorre pel mig d’antigues pedreres fins que ens endinsem dins l’alzinar. Ara anirem caminant per l’antic camí de ferradura que utilitzaven els monjos cistercencs per anar fins a l’antiga granja de la Pena. També fou un camí molt transitat pels carboners que extreien el carbó vegetal dins les sàrries carregades al matxo, i també per baixar el gel del pou de gel que el  monestir tenia més amunt. Durant el recorregut hi ha algunes places carboneres. En una d’elles l’equip de gestió del PNIN de Poblet va recrear una petita carbonera.

Des del camí podrem observar el traçat d’un altre camí de ferradura anomenat “Matarrucs”, nom que li ve donat pel fet que transcorre per una tartera i era força perillós pel pas dels rucs o matxos carregats.

DIGITAL CAMERA

Sortirem altre cop a la pista forestal i ens trobarem amb la cavitat de l’antic pou de gel del  monestir que a principis del segle XX fou transformat en una casa forestal. Actualment encara conserva part de l’estructura interior dels trespols en què es va dividir la cavitat per fer-ne la casa. En aquest punt agafem el senderó que passa vorejant el pou i pujarem per unes boniques escales de pedra fins a tornar a la pista. Seguint per la pista arribem fins a  l’entrada de la finca on hi ha la casa forestal i les terrasses de l’antic viver de planta forestal.

Casa forestal de la PenaEntrem a la finca i gaudim de la casa forestal (inaugurada el juny de 1910, llàstima, però, que resta tancada) i tot el seu entorn plantat amb arbres de diferents espècies. Seguint el traçat del camí farem cap a la font del Deport. A prop de la font trobem el sender que puja fins al mirador de la Pena on podrem gaudir d’esplèndides vistes. Baixem altre cop a la pista i continuem a l’esquerra fins a una cruïlla. Seguim avall, a la dreta, fins a trobar un indicador de la senda del Colom. Ens endinsem per la senda.

Cova fra MarginetCreuarem el torrent de la font dels Boixets i, uns metres després, trobarem la cova-balma de Fra Marginet, un lloc amb molta història i llegendes. Continuant per la senda veurem l’indret on sembla que hi va haver la font del Colom (actualment no hi ha cap rastre de la possible font).

Tornem a sortir a una pista forestal i continuem avall fins a  la cruïlla amb la pista de baixada de la Pena. En aquest punt ens endinsem per un camí barrat amb tanques de fusta dissuassives pel pas de motos i btt fins a trobar-nos el sender per on havíem pujat a l’inici del recorregut. El seguim a l’esquerra fins a tronar a sortir a les antigues pedreres i finalitzar el recorregut al punt de sortida.

______________________

Primera Ruta: El poble vell de Prenafeta i el seu castell

El poble vell de Prenafeta i el seu castell