
Família Torres consolida una aposta enoturística de més qualitat i tanca el cercle de l’experiència amb l’obertura del Jardí Restaurant El Celleret
L’enoturisme n’aprèn a mesura que deixa de pensar en el vi i ho fa en el turisme. I també en la mesura que posa el visitant al centre de l’experiència. Ho saben bé a Família Torres. En els últims sis anys han reduït substancialment, de manera planificada i volguda, el nombre de visitants però han incrementat la satisfacció del client i la facturació. Al capdavant d’aquesta petita gran gesta, hi ha un equip de professionals i una estratègia turística que ara es completa amb l’obertura del Jardí Restaurant El Celleret, que proposa al visitant gaudir de la cuina de mercat amb productes de proximitat i qualitat, en un entorn privilegiat, amb vistes al mar de vinyes que és Mas La Plana, una de les finques més emblemàtiques de la família situada a Pacs del Penedès.
A El Celleret, la cuina no s’entén sense el vi i ambdues cartes són igualment privilegiades. La gastronòmica s’inspira en l’erudició de Josep Pla i la del vi, signada per Miquel Torres Maczassek, cinquena generació de la família, regala paraules majúscules per definir què s’hi trobarà, ja d’entrada: “On cada vi està lligat a una regió, un origen, un ideal d’expressió inimitable i arrelat a la terra. Vins aferrats a la singularitat de parcel·les i terrers que, com un mirall, reflecteixen la nostra realitat; tangibilitat de la matèria vestida de terra i fusta vella; de pell maura i dolça polpa, que perfila una geografia d’allò que érem, del que ara som”. Després de la filosofia, informació pragmàtica, que proposa al client descobrir els vins per estils d’experiència, vins a copes del Penedès o grans vins de Catalunya. La carta de vins és més ampla que això, però el suggeriments tenen molt de sentit per fer pedagogia, i permet triar vins a copes i/o ampolles de Catalunya, Espanya, Xile i Califòrnia, per fer accords com diuen els francesos amb “platets, plats de la terra, brasa i postres”.

Adaptació i flexibilitat són dues de les claus de l’èxit de Família Torres. Una visita menys tecnològica i més humana. Més tangible i de més qualitat informativa. Els guies són wine educators, certificats amb el tercer nivell del diploma WSET, però el seu fort és la personalització i l’hospitalitat. “Hem notat que quan incrementa la interacció amb el guia, augmenta la satisfacció del visitant. El contacte humà és molt important i l’hem treballat tant com la premiumització de la visita enoturística. Al final del recorregut, ara es tasten vins de parcel·la, referències especials, perquè hi ha visitants que estan disposats a pagar per l’experiència qualitativa”, explica Sandra Molas, directora d’enoturisme. El canvi cap a aquesta nova manera de descobrir Família Torres comença el 2014 i ara ja se’n recullen els fruits. Fins i tot, obrint-se a mercats que el turisme del vi català no ha explorat gaire, com el xinés, el japonès, el coreà i en general del sud-est asiàtic.
Grups reduïts de màxim 25 persones i inici del recorregut enoturístic a la vinya. “L’hem de prioritzar, perquè tenim una finca emblemàtica com és Mas La Plana que s’ha d’entendre i posar en context; reuneix part de la nostra història. El visitant ha de saber perquè hi ha un moment en què es planten varietats foranes i arriba la modernització del vi del Penedès i perquè ara les noves generacions retornen a les ancestrals”, dirà Molas. Cada temps és resultat d’una mirada i d’unes circumstàncies socials, econòmiques i per suposat enològiques; traslladar-les al visitant fa més real i autèntica la visita. A la vinya s’explica el cicle vegetatiu, els estils de conducció dels ceps, les varietats… Hi ha testimonis visibles que fan més pedagògica l’explicació. El visitant se submergeix en el paisatge vitivinícola primer per descobrir després el treball ingent en el terreny de la sostenibilitat de Família Torres. Amb un trenet elèctric s’arriba al celler Waltraud on el discurs del programa “Torres & Earth” pren tot el protagonisme. “El 2008 ja vam constatar l’afectació del canvi climàtic a la vinya i des d’aleshores no hem parat de prendre i implementar mesures; l’última avaluació de la consultora Lloyd’s ens diu que hem reduït en un 27,6% les emissions de CO2 des de la vinya al consumidor i gestió post consum del packaging, incloent les emissions dels proveïdors.
El nostre horitzó era estalviar-nos-en un 30% al 2020. I ara l’hem ampliat, volem arribar al 50% de reducció d’emissions a l’atmosfera al 2030”, explica amb convenciment Isabel Vea, directora de comunicació. El relat sobre la mitigació i l’adaptació del canvi climàtic és un dels eixos centrals de la visita a Waltraud. L’enoturista coneix l’aposta de Família Torres per les energies renovables, la geotèrmia, els vehicles sostenibles, la biomassa, però també tot allò que s’està fent al celler per adaptar-se a aquest nou escenari climàtic: plantar vinya en alçada, recuperar varietats ancestrals i elaborar nous vins, preservar corredors biològics i investigar en la captació i reutilització de CO2 en els processos de fermentació, entre d’altres.

Al celler minimalista obra de Javier Barba, referent en arquitectura bioclimàtica, el visitant comprèn que és possible alçar una edificació amb respecte per l’entorn i el paisatge i el compromís de Família Torres per l’estalvi i l’eficiència energètica. La visita permet entrar a la sala de vinificació de Mas la Plana, inaugurada el 2016, on es treballa amb precisió i mètode un dels vins icònics de Família Torres; les 10 parcel·les es vinifiquen per separat i només els millors raïms són seleccionats per ser embotellats. L’anyada 1970, que aleshores s’anomenava Gran Coronas, va guanyar el concurs de millors vins negres del món de París. De la sala de vinificació, el visitant passa a la de criança on l’espera un espectacle de llum i piano que apuntala l’efecte wow de l’experiència. En tornar al centre de visites, tastarà grans vins triats pel wine educator que explicaran tot allò que s’ha vist abans, a través del gust i l’aroma.
“El canvi és considerable, que el visitant pugui acabar la visita dinant a El Celleret ens permet oferir una experiència de 360 graus, tancar el cercle”, dirà Sandra Molas. La direcció de la cuina d’El Celleret va a càrrec dels xefs Martin Ponzo, amb més de 20 anys d’experiència als fogons, i Sergi Millet, xef executiu de la Masia Mas Rabell de la Família Torres des de 2004. “Matèria primera i traçabilitat i la possibilitat de delectar-se amb aromes i sabors del país, des del gall negre del Penedès als musclos del Delta de l’Ebre; el peix de la llotja de Vilanova o la vedella de Girona” per posar alguns exemples. La carta gastronòmica està pensada per compartir plats entre comensals, que són acollits en un espai amb història, l’antic celler, d’arcs alts i esvelts que sostenen una antiga volta catalana. La calidesa de l’espai no només la donen cuina i vi, també el mobiliari modern de fusta combinat amb peces metàl·liques negres i les notes verdes de la vegetació seleccionada.

L’espai és lluminós i és obert a les vinyes de Pacs del Penedès. Convida a conversar i a tastar sense pressa i a fer una primera o última copa a la terrassa on les aromes d’espígol conviden a quedar-s’hi. “Fa pocs dies, una parella de nord-americans que volien visitar el celler s’hi van passar hores, a la terrassa, tastant vins d’alta gamma a copes. I després van voler-los comprar i els vam enviar a domicili”, comenta Molas, amb la satisfacció de veure que la proposta recent estrenada és just el que necessita el visitant: que hi hagi gaudi i aprenentatge i que els posin totes les facilitats.
El Celleret obre tots els dies de la setmana entre les 9h i les 18h, i l’experiència enogastronòmica està pensada no només als visitants de Família Torres, sinó per a qualsevol persona que tingui la intenció de menjar i beure amb segell penedesenc. El Jardí Restaurant amplia per tant les opcions enogastronòmiques de la regió vitivinícola en un espai privilegiat que podria considerar-se el parada i fonda de La Carretera del Vi, la primera wine road de tot l’Estat espanyol que enllaça el Penedès d’interior amb la sortida al mar, recuperant l’antiga Via Romana.