
“Ha canviat la nostra percepció sobre el que creiem que hem d’aprendre” César Cánovas
“En el context de crisi actual la diferència la continuen marcant les persones” Albert Rimbau
L’Escola d’Enoturisme de Catalunya llança el seu programa formatiu de cursos 2021 -2022.
Desenvolupar competències clau i les habilitats comunicatives de l’alumnat, oferint una formació integral que contempla l’anglès i el francès, eixos del nou curs Sommelier Professional 2021-2022 que dona resposta a la praxi professional i al context actual de canvi.
La gestió del canvi i les habilitats comunicatives són clau en tot entorn professional i especialment en un context de crisi. L’actual conjuntura econòmica i social derivada de la Covid-19 ens ha abocat sense contemplacions a un clima d’incertesa global que ens exigeix ser resilients. La capacitat d’adaptació, d’aprenentatge, de comunicació, de professionalització, d’innovació i transformació en diferents àmbits queden exposades en un primer pla i seran el motor de canvi i de la competitivitat. Molt probablement, els models de negoci compromesos amb les persones sortiran enfortits d’aquest context de transformació. La diferència, també ara, la marcaran les persones i el lideratge en les organitzacions. Les que ja incorporaven polítiques de comunicació de crisi i relacional, i el màrqueting estratègic, segurament tinguin més facilitat reactiva i d’adaptació a la nova conjuntura. En un pla personal, depenem de l’aprenentatge constant. Des de l’Escola d’Enoturisme de Catalunya advoquen per la formació contínua i proposen un competitiu programa per al curs 2021-2022, que dona especial relleu a les habilitats comunicatives i a les competències lingüístiques en l’àmbit professional.
“Hem de trobar la manera de conviure en positiu amb el canvi i d’aprofitar la situació per evolucionar amb les nostres empreses o organitzacions. Passem períodes instal·lades en la “fantasia de l’estabilitat”, però sabem que viure és canviar. La pandèmia de la Covid-19 ens ho ha recordat d’una manera brutal”. En aquest context, “la diferència la continuen marcant les persones. És molt difícil perviure sense lideratges, equips i professionals de qualitat. Les habilitats de relació i la comunicació són un factor clau i hi ha un consens força generalitzat en aquest sentit”. Ens ho explica contundent Albert Rimbau, que imparteix la formació Comunicació personal, vinculada a l’expectativa d’èxit i a la venda,el nou mòdul del programa formatiu Sommelier Professional que imparteix l’Escola d’Enoturisme de Catalunya.

Albert Rimbau és consultor i formador, responsable de l’Àrea de Canvi Organitzatiu i Desenvolupament de Persones de l’empresa Asecorp, de Barcelona. Rimbau, que es mostra il·lusionat per formar part de l’equip docent de l’Escola, considera del tot necessari aquest nou mòdul en comunicació. “L’activitat professional cada vegada és més complexa i exigent. En un entorn altament competitiu, hem de fer bé moltes coses alhora: ser competents tècnicament, entendre de pressa què necessita de nosaltres l’empresa o el client, gestionar interaccions incòmodes, fer visible la nostra contribució, afegir valor al servei que prestem… Arriba un moment que no n’hi ha prou amb el sentit comú, la bona educació i l’experiència; cal revisar i incorporar conscientment les habilitats relacionals i de comunicació”.
“La formació ha d’acompanyar al sector perquè evolucioni de la millor manera possible”, indica Ester Adrados, directora de l’Escola d’Enoturisme de Catalunya. Una de les propostes que fan en aquesta línia és el curs online “Nous temps, nous reptes per les empreses del S.XXI”, que “tindrà un seguit de jornades formatives on s’aprendran les normes de joc de l’univers digital, les diferents plataformes, eines i xarxes que tenim al nostre abast per gestionar la identitat digital de la nostra marca i planificar una estratègia de promoció -comercialització digital efectiva de la nostra empresa”.
Complementen aquesta formació amb tota l’àrea d’especialització d’idiomes on “entenem la millora de la llengua vehicular com una eina de desenvolupament i millora per nivells en els dos idiomes predominants dels enoturistes que venen a Catalunya: l’anglès i el francès. Es desenvolupen a partir de dues especialitats: l’atenció turística i l’aprofundiment del món del vi”.

En aquest sentit, els cursos busquen dotar als participants d’eines pràctiques que els permetin, amb el mínim temps possible, adquirir les competències necessàries per a posar en pràctica en els seus entorns laborals diaris. “Aquesta pandèmia ha eliminat els termes mitjans. Les competències professionals i les habilitats clau són les mateixes que ja havíem potenciat en els darrers anys: empatia, autocontrol, anticipació, resolució, claredat, treball en equip… El que passa és que ara han de manifestar-se en el seu màxim nivell, cada dia, amb comportaments concrets que siguin percebuts pel client perquè els errors es paguen molt més cars”, raona Rimbau.
En l’àmbit específic del sector vinícola, des de l’Escola d’Enoturisme de Catalunya, han llançat el programa del nou curs Sommelier Professional en resposta a les necessitats formatives del mercat i adaptat a la dinàmica actual, amb un nou format. “El curs que proposem posa el focus en la relació entre el sommelier i el client, en el contingut, però sobretot en la comunicació i l’experiència de compra del client, així com l’atenció en diverses llengües, l’anglès i el francès” -ens presenta Ester Adrados.
Continua: “El grau en sommelieria té diferents sortides laborals. No és el mateix vendre vi en una distribuïdora, en un restaurant o en una botiga, que conduir un tast en un celler. El sommelier ha de saber adaptar els seus coneixements des de la perspectiva del client perquè la relació comercial sigui satisfactòria. Ha de ser capaç de generar confiança en diferents escenaris i realitats lingüístiques”.
En aquest sentit, “les habilitats comunicatives fins i tot són més importants que el coneixement sobre el vi”, apunta el sommelier, assessor i docent César Cánovas, qui imparteix la formació sobre tast i servei del vi, i geografia vinícola internacional del curs. “El sommelier ha de tenir actitud de servei. Entendre que l’important no és ell, ni els seus coneixements, ni els seus vins; l’important és que el client estigui satisfet. També ha de tenir curiositat per aprendre i descobrir coses noves, per evolucionar. I ser molt seriós i curós en la gestió i el servei del vi”.

Precisament, com a docent, Cánovas ens explica que procura “tenir molt clar les necessitats dels alumnes, i què es trobaran a la vida real. Miro que els coneixements adquirits siguin tan útils com sigui possible”.
I afegeix: “El sommelier, per mi, és bàsicament el professional que treballa en el restaurant. No és un expert tastador, sinó que és un més de l’equip de sala. Com a tal la seva missió és atendre als clients, fer-los sentir bé, fer vendes de vi encertades, i servir correctament (al marge de comprar i gestionar bé el celler). Per tant, aprendre conceptes de comunicació, màrqueting, sobre psicologia… és fonamental per tenir èxit a la nostra feina”.
Alhora, “de fa temps els professionals de sala estan formant-se en l’àmbit digital, ja que van apareixent eines per gestionar les compres, els estocs, formacions… També hi ha moltes persones que estudien sommelieria i es dediquen a altres tasques, com les de comercials, venedors a botigues de vins, formació… En aquests casos, les noves tecnologies a les quals ens hem acostumat durant la pandèmia, poden ser molt útils”.
Cánovas té una llarga i reconeguda trajectòria en el sector. D’ençà que va iniciar la seva trajectòria professional en el restaurant familiar El Racó d’en Cesc el 1986, Cánovas explica que “no ha canviat res pel que fa al sector i a la nostra feina. El que sí que ha canviat és la nostra percepció sobre el que creiem que hem d’aprendre. Fa uns anys tot se centrava en el coneixement del tast, els vins, les varietats de raïm i les zones vinícoles. Actualment som conscients que això no és suficient, i que és convenient conèixer al client, tècniques de venda i màrqueting, de gestió…”.

Precisament, el curs de Sommelier Professional cobreix aquestes necessitats. Així, el programa formatiu contempla la Comunicació del vi i Compres i vendes dins un ampli temari que inclou la formació en tast i servei, elaboració i aprofundiment en els coneixements sobre la història del vi i les zones vinícoles. Contempla la presència de les dotze DO catalanes, vins nacionals i internacionals, a més d’aproximar aquests continguts a la llengua anglesa i francesa. El curs és de dos anys de durada (430 hores) i de caràcter semipresencial, impartit per experts referents en el sector en el seu àmbit d’especialització. Així, a més dels citats César Cánovas i Albert Rimbau, formen part de l’equip docent els reconeguts Ramon Francàs, Ferran Centelles, Èric Enguita i Andrew Ashurst.
Com bé indica Adrados, “ara és un bon moment per formar-se. Segurament els sectors professionals patiran canvis, tots ells, el turístic també, però preparar-nos i millorar la nostra competència professional pot esdevenir clau per a la nostra pròpia ocupabilitat i la nostra trajectòria professional”.
Tots els cursos s’imparteixen en modalitat online, amb una part de presencialitat, per a facilitar-ne el seguiment, la realització de les tasques proposades i l’assoliment dels objectius.
Actualment des de l’Escola d’Enoturisme s’està promovent un estudi de necessitats formatives del sector tenint en compte el mapa divers de tipologies d’empresa que el configuren, “per valorar on som, o com encarem aquest moment post covid amb una realitat territorial més profunda i sobretot com i en què podem ajudar des de la formació de l’Escola d’Enoturisme”, conclou Adrados.
Tota la informació actualitzada a la web: www.escolaenoturisme.cat