
Saps que tenen en comú Noè, Sancho Panza, Tintín, Orson Welles, Winston Churchill, Francesc Eiximenis o el Don Giovanni de Mozart? Que bevien molt.
I que aquest estiu seran protagonistes de ‘Grans Bevedors. Història i Literatura de la Passió pel Vi’, un curs en línia organitzat per la Universitat de Girona que pretén divulgar la cultura i l’amor pel vi i altres begudes nobles a través de la literatura, les arts visuals i la història.
“Se’ns va acudir una nit de celebració, bebent vi és clar, i aquest esperit de festa, alegria i poesia dins una ampolla és el que volem transmetre”, declara Xavier Renedo, professor de literatura medieval de la citada universitat i ideòleg del curs juntament amb el periodista especialitzat en temes gastronòmics i alimentaris Salvador García-Arbós.
La manera de procedir serà a través d’una desena de lliçons que impartiran ells mateixos, així com destacats especialistes en els personatges i temes seleccionats. Diàriament es penjaran diversos articles relacionats amb el tema central de la jornada, que normalment estarà dedicat o bé a un gran bevedor o bé a un tipus genèric de gran bevedor, de carn i ossos o de ficció.
Vet aquí els bevedors que introduirà Xavier Renedo, qui ha editat i estudiat a fons les obres del frare franciscà. “Eixemenis parla dels pecats en general, de la gola en particular i, encara més concretament del consum excessiu de vi i del pecat d’invertir massa diners en la seva adquisició. Ho fa amb molta gràcia, això sí, perquè té molt sentit del humor”, explica el professor. “De fet, el clergue gironí critica els vins, però també els lloa perquè, assegura, generen alegria i dilaten les venes. Diu que no se n’ha d’abusar, però també que el seu consum és molt sa i convenient. El gran humanista Martí de Riquer deia que Eiximenis escrivia pels pecadors i que aquests no el llegien si no ho feia de forma divertida”, afegeix. A partir d’aquí, les reflexions i les històries es barregen en la lliçó de Renedo. N’hi ha algunes de curioses com el maridatge terapèutic que recomanava el metge Arnau de Vilanova a l’hivern i que ajudava a fer la digestió…
Salvador García-Arbós, per la seva banda, mostrarà una faceta desconeguda d’un personatge de ficció que coneix bé: el periodista i aventurer Tintín, creat pel dibuixant belga Hergé. “Hi ha molt de mam a les històries de l’Hergé però el capità Haddock no és el gran bevedor com tothom creu erròniament. És en Tintín qui viu ressaques memorables!”, emfatitza el periodista i membre de 1001, Associació Catalana de Tintinaries (http://1001.cat/). “La primera apareix a ‘Tintín al país dels soviets’, el primer volum de la sèrie de còmics ‘Les Aventures de Tintín’ i és de xampany; d’una marca real i concreta, omnipresent al llarg de l’obra d’Hergé. De fet, a Hergé en Haddock li serveix per reforçar la idea que s’ha de deixar l’alcohol i jo el faré servir per parlar de la vessant moral del beure”, detalla. Dels hàbits alimentaris d’un i altre també en podria parlar, com anys enrere feia en un espai dins el programa Tintín a la Ràdio, de Catalunya Ràdio, dirigit per Jordi Tardà.
Si arribats a aquest punt esteu assedegats us agradarà saber que les lliçons també tindran una part pràctica. “Cada especialista ha triat una ampolla de vi que els sommeliers Josep Roca i Joan Gómez Pallarés contextualitzaran històricament i de la qual faran una nota de tast virtual”, explica García-Arbós revelant que tenen la intenció que l’última sessió sigui presencial “per poder tastar tots els vins plegats”. Com a complement, i per ampliar-les, hi haurà fòrums de debat que preveig estaran plens de matisos i colors.
‘Grans Bevedors. Història i Literatura de la Passió pel Vi’ està dirigit tant a amants del vi en general com a treballadors de sectors relacionats amb la restauració, la producció o la distribució del vi. Als primers els pot oferir una ampliació de la seva cultura gastronòmica, mentre que als segons els pot mostrar detalls, punts de vista i observacions profitoses en la seva carrera professional.
El curs començarà el 9 de juliol i finalitzarà el dia 20 del mateix mes, es realitzarà a http://lletresibits.cat/ bàsicament en català i castellà —tot i que també es faran algunes lliçons en anglès, francès i italià— i té un preu de 75€ (hi ha tota una sèrie de descomptes que hauríeu de consultar a la seva pàgina web).
Al final del mateix s’haurà de presentar un breu treball, resum o comentari més aprofundit sobre algun aspecte desenvolupat d’entre 1.000 i 1.500 paraules. A nivell acadèmic, s’avaluarà com un curs de lliure elecció i en la nota final també es tindrà en compte la participació en els fòrums.
“Ens agradaria fer aquest curs cada dos anys; el proper, de grans bevedores”, avancen els organitzadors. De vosaltres, depèn, lector(e)s.
Més informació a: http://www.fundacioudg.org/ca/grans-bevedors-historia-literatura-passio-vi.html
Tràiler del curs: https://www.youtube.com/watch?time_continue=12&v=Uz4_E5hun5o