
La necessitat:
El tancament de les botigues de poble, els bars i els locals socials són un maldecap per la gent que viu en municipis petits. Mica en mica veuen com van desapareixent aquells serveis, que a més constitueixen punta de trobada imprescindibles per vertebrar el teixit veïnal i fer comunitat. Les persones que han regentat aquests establiments es jubilen i sovint no es troba cap persona disposada a agafar el relleu d’aquests negocis que, en general, tenen poca rendibilitat. El resultat són pobles menys atractius per a viure-hi, amb una economia local empobrida i una vida comunitària que va de baixada i que afecta, de retruc, les altres dues.
L’alternativa:
Difícilment la iniciativa privada per si sola podrà donar resposta a les necessitats d’aquests pobles, però en canvi, la cooperació i implicació de les veïnes i veïns per mantenir oberts aquests establiments pot ser-ne la solució.
Diversos municipis estan optant per crear cooperatives de persones usuàries i consumidores. El veïnat del del poble s’associa en cooperativa, que al seu torn gestiona la botiga o el bar, o tot alhora, i amb el suport de l’Ajuntament, es comprometen a garantir un consum mínim que faci possible cobrir la despesa que suposa mantenir oberts aquets establiments i serveis. Iniciatives com aquestes també poden servir per atreure noves famílies als pobles.
Qui ens pot ajudar:
Repoblem: Difusió d’ofertes de feina, casa, relleu de negocis pobles i territoris rurals. Tenen un compte a twitter amb 25,000 seguidors/es. Repoblem@gmail.com
Experiències referents:
Liana Espai de terrtiori: Liana és un projecte de dinamització rural a través del consum responsable, comerç just, l’economia social, solidària i la cura del medi ambient. L’objectiu és que el producte rural, de proximitat, artesà i ecològic circuli pel nostre territori i es conegui el teixit de projectes i persones vinculades a aquestes idees i valors. Gestionen la botiga d’Arbolí. https://liana.cat/el-projecte/