
Poques vegades els germans Torres Maczassek, cinquena generació de la Família Torres, compareixen en públic compartint tast, però l’ocasió s’ho valia. Després de trenta anys de treball infatigable de recerca i d’investigació per tornar a posar en valor varietats de raïm ancestrals, ha arribat el moment de compartir resultats i mostrar els vins de les varietats amb alt interès enològic. El marc és el saló Alimentària, a Barcelona, a l’espai Vinorum Think d’Intervin. L’estudi d’adaptació, caracterització i potencial de les varietats identificades que van sobreviure a la fil·loxera, ha permès sintetitzar de 50 a 6 que tenen un interès enològic important. La DO Penedès podria aprovar en breu incloure’n dues en el catàleg de varietats acceptades. Serien la Forcada i la Moneu.
Una fotografia de Vilafranca del Penedès emmarca les primeres paraules del director general de Família Torres, Miquel Torres Maczassek: “És el paisatge i la història que ens mouen. Tenim 2.700 anys d’història i el jaciment arqueològic de la Font de la Canya al Penedès ens ho demostra”. Fetes aquestes consideracions, Miquel Torres puntualitza que el projecte de recuperació varietal és possible per la tipologia d’empresa en què treballen: “Ser un celler familiar sempre és un plus, perquè tenim la capacitat de mirar a més llarg termini”, afirmarà.
Posa en situació al públic especialista que participa al tast i adverteix que ha costat molt de temps d’arribar on som: “Tenim més de 50 varietats recuperades i plantades a Mas Rabell, al Penedès, per analitzar-ne l’evolució. Hi ha una línia de temps d’entre 10 i 15 anys per certificar-ne el valor enològic i convèncer als estaments pertinents que plantin i aprovin la varietat”, dirà. El camí iniciat per la Família Torres als anys 80 viu ara “un moment d’efervescència”, segons els dos germans. El treball l’inicia la generació anterior, la quarta, amb el pare Miguel A. Torres. Ell va ser qui va creure a ulls clucs les afirmacions del professor Boubals, una eminència en viticultura de la Universitat de Montpellier, que defensava el fet de trobar ceps vells supervivents de la fil·loxera malgrat que aquesta hagués estat devastadora arreu d’Europa. Ampliar el patrimoni vitícola i fer front al canvi climàtic han estat a la base d’aquesta recerca infatigable de Torres perquè el futur del vi català sigui ric i autèntic, a més de viable.
Qui lidera el projecte de varietats ancestrals recuperades actualment és Mireia Torres Maczassek, també directora de Jean Leon . Al capdavant del departament d’innovació i coneixement de Família Torres ha impulsat enèrgicament un projecte que parla molt més de compromís que de romanticisme. Actualment ja hi ha 7 varietats aprovades pel Ministerio de Agricultura, que comptem amb el vistiplau de l’INCAVI, i 2 més pendents de registre. El camí ha estat llarg i costós, però al celler sempre s’ha valorat més mirar al futur que al passat: “La que fem és una tasca d’arqueologia del vi per recuperar patrimoni; l’autenticitat de les varietats recuperades ens portarà a vins únics, molt especials i irreemplaçables a la resta del món”, diu Miquel Torres Maczassek.
El programa de tast inclou dues anyades de Forcada – la primera varietat ancestral de la qual en sortirà un vi al mercat aquest mateix any -, Pirene, Gonfaus, Moneu i Querol. El repertori culmina amb el tast de Grans Muralles 2010 de la DO Conca de Barberà que inclou en el seu cupatge les dues últimes ancestrals mencionades que van ser, al mateix temps, les dues primeres a ser recuperades. Mireia Torres adverteix que al llarg de la història el mapa de varietats de raïm ha canviat constantment, fruït d’una evolució natural, i insisteix que en el cas català els canvis els ha marcat l’oïdi (1850) i la fil·loxera de finals del segle XIX. Amb elles es va perdre una gran part del patrimoni vitícola que ara retorna, es valora i es projecta amb força de cara al futur.
Forcada 2016
Localitzada a la Vall de Bianya i ara plantada a la finca Mas Palau, al Penedès, és una varietat que dona al vi notes cítriques, amb aromes de flor blanca i fons d’herbes medicinals. Treballat amb lies fines, té volum en boca i acidesa molt marcada. El perfil és similar al dels vins del nord d’Europa. Amb una acidesa total de 8,6, demostra la capacitat no només d’envellir sinó de fer front al canvi climàtic.
Forcada 2015
El primer vi de varietats ancestrals recuperades podria sortir a finals d’aquest any i seria de la varietat Forcada i de l’anyada 2015, pendent del nom comercial. És un vi blanc amb capacitat d’envelliment, però també pot consumir-se jove. Hi ha 2,8 hectàrees plantades a Mas Palau, al Penedès i la voluntat de la Família Torres és anar ampliant-les.
Pirene 2016
Està plantada al Pre-Pirineu en una zona climàtica freda i dona com a resultat vins de perfil afruitat, amb fruites del bosc, especiats i notes de pebre. Mireia Torres la defineix com una “mencia catalana”. Es vinifica amb pas per barrica de roure de segon any, preservant la fruita i la varietat. És una varietat de raïm tardana, que culmina el cicle de maduració un mes més tard que les altres. Està plantada a la finca Sant Miquel de Tremp, al Pallars, en un espai místic amb una ermita entre ceps.
Gonfaus 2016
És de les més equilibrades de la col·lecció i regala fruits vermells i roselles en les aromes. També notes de pell de taronja i préssec. Les analítiques genètiques la converteixen en l’origen d’altres varietats com podrien ser la Forcada i la Moneu. Està plantada a la Finca Purgatori a Costers del Segre on la Família Torres alçarà un nou celler per elaborar vins.
Moneu 2017
Té una bona acidesa, un pH baix i el resultat de la vinificació són vins fins i elegants, amb aromes de mora i cirera negra. Té una bona base per envellir bé i ser un vi negre de llarg recorregut. Té la seva finca al Castell de la Bleda, al Penedès. És segons Mireia Torres “de les que més agrada als porcs senglars”.
Querol 2016
Va ser la segona després del Garró a ser recuperada per la Família Torres i està plantada a la finca Muralles al costat del Monestir de Poblet, sobre sòls de llicorella. És una varietat fina i delicada, amb notes de fruites del bosc i rosella, amb bona acidesa i pH, i nivells de polifenols bons que permeten fer una vinificació sense extracció.
Grans Muralles 2010
És un cupatge de garnatxa, carinyena, monestrell, querol i garró. Un vi icònic, premiat i reconegut internacionalment. L’any 96 va incloure per primera vegada la varietat garró, després de 10 anys de repte per recuperar-la. El 98 es va descobrir la querol i també va entrar a formar part del seu cupatge a partir de l’anyada 2009, demostrant vivament l’evolució del projecte de recuperació de varietats ancestrals.
A més a més d’Alimentària, els vins de varietats recuperades de Torres també s’han presentat a Madrid coincidint amb el Saló de Gourmets i els han pogut tastar i valorar dos dels quatre Master of Wine de l’Estat espanyol, Andreas Kubach (Península Vinicultores) i Fernando Mora (Bodegas Frontonio). Ambdós han coincidit a destacar la seva importància enològica i han demostrat públicament una gran admiració pel projecte. “En moments d’estandardització, trobar aquestes joies enològiques és meravellós i també ho és pensar que estem al davant d’una petita mostra de tota la riquesa vitícola que tenim al país a l’espera de ser redescoberta”, ha comentat Mora. Per la seva banda, Kubach ha destacat que són varietats amb gran futur “perquè els vins ja tenen ara molta personalitat, són reconeixibles i vinculats a un territori. Serà un gran èxit si, a més d’adaptar-se al canvi climàtic, són capaços de traslladar la singularitat a la copa”. Els dos Master of Wine han coincidit a assenyalar la frescor i la potència aromàtica de les varietats recuperades i han parlat d’honestedat, d’elegància i d’equilibri per definir-los. El tast a Madrid, que ha tingut lloc aquesta setmana, ha comptar amb un centenar d’assistents i també ha finalitzat amb un Gran Muralles 2010, el primer exemple de la recuperació d’ancestrals de la Família Torres, un vi que ha aconseguit 99 punts a la Guia de Vins Gourmet d’aquest 2018.
La Família Torres té clar que aquesta aventura que mira al passat és una contribució de futur i l’experiència els ha demostrat que els vins de varietats ancestrals recuperades no només tenen riquesa aromàtica, també “capacitat per suportar altes temperatures i la sequera, la qual cosa les fa especialment interessants per fer front al canvi climàtic”, expliquen els germans Torres. Mireia Torres Maczassek tanca el tast recordant que de les 235 varietats de vitis vinifera identificades a España, només se’n cultiven 153 i 74 són minoritàries. És a dir que 9 varietats són al 80% de les plantacions. Hi ha per tant un ampli patrimoni a mostrar i a identificar. A valorar, a preservar i a prestigiar. Pensar en gran és això que fan i demostren a diari a Família Torres.