Estimada Olivera, fas mil anys, moltes felicitats!

Venerable olivera, els científics del CSIC l’any passat van analitzar la teva “sang”, amb la prova del carboni-14, i asseguraren que la teva edat era de nou cents noranta-nou anys.  Per tant, si no els has complert, estàs a punt de fer-ne mil ! Sí,  1.000. Clar que dins els dilatats  paràmetres cronològics en els que et mous poca importància deu tenir si és aquest any o no. De totes maneres moltes felicitats i que en facis molts més.

La solidesa i aparent immutabilitat amb que portes aquests nou cent noranta-nou anys contrasta amb la inconsistent liquiditat del mon actual.

Vivim immersos en una aital cultura de la immediatesa que ens apropa al col·lapse de la il·lustració i per tant provoca que el teu aniversari no sigui trending topic en les xarxes socials. No confio que et convidin a les tertúlies televisives de la post veritat. Tampoc sortiràs, ni sesquera  en un sol dels decorats de les sèries del canal Netflix.

No saps la sort que tens de passar desapercebuda per als agents d’aquestes xarxes socials que et farien ciberpopulista en un sol dia, però que alhora  podrien destruir-la en nanosegons si els convingués.

Àdhuc ignorar-ho, seria un error imperdonable pels que tenim la sort de ser coetanis al teu aniversari , tots i totes necessitem figures i referents què ens reforcin espiritualment com tu ho fas, venerable olivera. Ho fas  amb la teva serena pervivència mil·lenària. Ho fas amb la teva silent i contemplativa manera de viure. Ho fas quan et mostres agraïda a qui et cuida oferint-li els teus fruits.  Realment ets exemple i referent de com discernir quin és el bon camí per avançar vers un encertat horitzó de vida.

Com diu el savi, cada un  som nosaltres i el que ens envolta. Tu, vetusta  i mil·lenària olivera, també ets tu i el paisatge i el clima i la gent amb els qui formeu un microcosmos propi, tu formes i ets part d’una biografia i no d’una simple biologia. La teva pàtria es el Montsià i els teus horitzons son la Muntanya i la Mediterrània. Totes dues enforteixen la teva salut: frescor seca de ponent, calidesa humida de llevant. La teva gent, els homes i dones del Godall. Ells i elles son els bons  llauradors que amb tossuda constància secular  t’han cuidat i et cuiden. El seu lideratge particular cal fer-lo  universal  com a exemple de compromís i perseverança.

Et gestionen sàviament,  talment com  ho farien experts perruquers amb els cabells de la millor clienta, calçant la teva retorçuda soca, les teves robustes branques, els delicats branquillons i molt especialment les essencials fulles. Generació rere generació els godallencs, jardiners impecables, han bastit murs de pedra seca per tal de contenir erosions empobridores i potser per marcar territori de pertinença. Que ells i elles han sabut tenir encertada cura de la teva salut ho corrobora la teva llarga i esponerosa pervivència.

olivera 3Tu admirada olivera,  generosa i agraïda com ets,  sempre,  sempre,  els has recompensat amb els teus menuts però abundosos fruits verds: les olives. Amb el  seu, el teu, oli s’ han regat generoses torrades vora el foc de la teva llenya. Amb el teu oli han subsistit generacions i mes generacions. Tu i les teves companyes demaneu poc i oferiu molt.

La gent del Godall es refermen ara mes que mai, amb fe i decidida voluntat, per tal que la Cooperativa agrícola de Godall continuï  sen un motor econòmic que permeti viure del camp i així sigui possible vetllar per aquest patrimoni comunal que sou les oliveres.

Ara les mans per seguir conreant oliveres com tu i les oliveres joves  son escasses. El que entenem com a progrés i tecnificació avançada amenaça de despoblar aquestes terres.  Oliveres multiseculars com tu sou qüestionades en nom de la rendibilitat. T’he de confessar que se’m fa difícil explicar aquest concepte de rendibilitat aplicat a territoris com aquest i a oliveres com tu. Hores d’ara, extenses  i intenses plantacions d’oliveres joves  d’alt rendiment  son gestionades  per gent absolutament desvinculada del territori.

Per això cal retre homenatge i donar suport a aquesta bona gent del Godall i de manera especial a la família Albiol-Roda per seguir tossuts en fer viable la Cooperativa tot conreant amb tossuderia d’olivers que com tu seguiu vigoroses i generoses. Faig vots per desitjar-te  una llarga vida aquí a casa teva, al Godall, al Montsià. I que entre tots evitem que tu i oliveres mil·lenàries com tu no feu mai cap a un bonic, refinat, asèptic i impersonal jardí d’algun capriciós adinerat poca solta i  irreverent.

La terra, l’aire, torrents i rieres, la fauna, la flora, els conreus, la gent, els pobles… tot allò que te història i tradició, substància i densitat, cal salvar-ho per a nosaltres què en som hereus i responsables i que així perduri en les generacions futures. El núvol big data potser és una eina útil, potser si, segur que sí, però no mai ens resoldrà cap qüestió realment important que tingui a veure amb allò que ens fa humans i vius, que alimenti la nostra salut espiritual com ho fa el teu testimoniatge de vida.

Gràcies venerable olivera per suscitar-me aquestes intimes reflexions. Et recomanaré ferventment com a referent d’estil de vida: sobrietat, elegància, humilitat, constància, generositat i… transcendència. Família Garcia-Albiol, gent del Godall, Cooperativa agrícola de Godall bona feina i molta sort.

_________________________________________

Amb la col·laboració de:

DUST-BOWL-728x90