Ester García: “Volem seguir desenvolupant la missió d’estendre’ns per tot el territori català”

La directora de l’Escola d’Enoturisme de Catalunya avança que el proper curs estrenen nous estudis i impartiran formació a noves zones vitivinícoles del país

El turisme és un sector cada vegada més potent a l’Estat espanyol i especialment a Catalunya, la comunitat autòctona amb més visitants. El 2017 es va tancar amb 19,1 milions de turistes estrangers, un 5,5% més que l’any anterior, amb una despesa superior als 19.000 milions d’euros. Les empreses seleccionen professionals que siguin capaços d’atendre i entendre el turista del segle XXI, les seves exigències i diferències culturals, i que coneguin també les noves modalitats que emergeixen com el turisme del vi.

Sota  la direcció de la mestra i psicopedagoga Ester García, l’Escola d’Enoturisme de Catalunya amb seu a Vilafranca del Penedès treballa per contribuir-hi de forma decidida. “Preparem persones amb sortida professional segur”, afirma la directora. “Qui es formi tindrà més opcions per a la contractació en un mercat laboral en moviment. La formació és clau per desenvolupar-se en una zona on l’enoturisme és ara una prioritat”, afegirà. Les dades evidencien que en els últims dos anys i mig a l’Escola s’han fet bé les coses: “Hem passat de tenir un únic títol a crear una àrea de formació ocupacional i una altra de formació continua. Hem arribat als 1500 alumnes i per les aules han fet de mestres, experts de primer nivell”. A punt d’acabar el curs lectiu, Ester García en fa un balanç molt positiu i avança les novetats de cara al proper: un programa educatiu del Cicle Formatiu de Grau Superior (CFGS) de Guia, Informació i Assistències Turístiques.

Enoturisme GIAT2_2

Amb quines novetats començarà el curs?

El proper setembre posem en marxa un CFGS de Guia amb una aposta clara per l’enoturisme, amb dos mòduls d’especialització que ho alimenten. És un cicle pioner perquè no només donarà eines per ser guia amb coneixements adquirits de mercat turístic, destinacions, serveis d’informació, sinó també relacions públiques i protocol i recursos turístics.  Es posarà l’accent en la promoció i l’atenció turística i hi haurà un pòsit important de coneixement del món del vi amb un mòdul de sommelier i  un altre que hem titulat coneixedor del vi i del cava de les DO a Catalunya i que serà una oportunitat per resseguir la geografia vitivinícola del país.

Quin perfil de professional busquen les empreses enoturístiques?

Hi ha una mancança reiterada que són els idiomes però això no ho pot resoldre l’Escola d’Enoturisme amb els cicles formatius programats. És un tema estructural del nostre sistema educatiu. No obstant el curs que estrenem incorpora l’anglès i una segona llengua estrangera. També demanen que hi hagi formació en conceptualització de nou producte i en la seva comunicació. La resposta que els donem des de l’Escola d’Enoturisme és que cadascú ha de pensar en allò que pot fer i ha de ser coherent amb el seu projecte. Incorporar la innovació al contingut és fonamental, com també posar en valor el que a vegades ja es fa bé. Però hi ha necessitats reals d’incorporar professionals amb coneixements de comunicació… I els estudis ho contemplaran.

Quin serà el calendari del nou curs?

De setembre a juny i durant dos anys. Amb 1000 hores lectives el primer curs i el segon amb classes dilluns i dimarts i de dijous a diumenge i 1000 hores de pràctiques en empreses, amb contracte o remunerades. És un tres en un, perquè prepararà als alumnes pel sector turístic, l’enoturístic, i tindrà una modalitat dual. Un curs que els permetrà exercir allò après en una empresa d’arreu de Catalunya. I si et coneixen treballant en un espai de treball que t’agrada, és possible que hi hagi incorporacions laborals a posteriori.  La preinscripció ja està acabada i tenim el número suficient d’alumnes per començar el curs, però hi ha possibilitat de matricular-se directament i ampliar el nombre d’inscrits.

L’Escola d’Enoturisme creix en programes i alumnat. D’ara en endavant seguirà serà aquest el principal repte?

Seguirem en aquesta línia creixent, però com a Escola d’Enoturisme de Catalunya que som, volem seguir desenvolupant la missió d’estendre’ns per tot el territori català i complir la funció que té encarregada el centre educatiu. Estem ubicats al Penedès però volem arribar arreu amb la formació que impartim. Ja hem fet cursos a Alella, al Pla de Bages, al Baix Penedès i al Garraf i segurament l’any que ve en farem també a Tarragona i a Valls, al Priorat i a Lleida. Els alumnes que participen en els cursos de Vilafranca i que són professionals en altres regions de vi, ens han fet saber que hi ha parts del territori on no hi ha cap tipus d’oferta formativa per al seu creixement i considerem important apropar-la, mitjançant una metodologia constructivista amb experts que t’acompanyin en la formació. Això té els seus rèdits, perquè si tens algú al davant que t’obre les finestres i et resol dubtes… Al final, la formació continuada el que ha de permetre és que el professional trobi des del minut zero coneixements útils. Guanyar coneixements i poder aplicar nous processos al respectiu lloc de treball.

Tant important com créixer en presència arreu del país hi ha la professionalització del sector enoturístic. Avui, encara és un repte.

Ho és. I ho demostra que els territoris ens criden. Tenim reunions pendents de concretar per formalitzar nous programes en nous contextos i regions de vins. Des de l’Escola d’Enoturisme de Catalunya hem de poder ajudar a la professionalització del sector, és un repte acompanyar-los. I malgrat que no disposem encara d’una borsa de treball, les empreses del món del vi ens sol·liciten professionals i hem gestionat contactes que han acabat cristal·litzant en contractes de treball. Per tant, hi ha moviment al sector.

Per les aules de l’Escola d’Enoturisme han passat grans professionals per fer de mestres, com els sommeliers César Cánovas, Joan Lluís Gómez, Ferran Centelles… Són un bon reclam per a l’alumnat. 

Volem experts dirigint l’aula i volem que el rigor sigui a la base de totes les línies de formació. La qualitat està per sobre de tot. Volem que l’alumne adquireixi nous coneixements i només amb professionals de prestigi això s’assegura. Quan parlem de formació professional, sempre remarco que hem d’aportar-hi professionalitat, tant si és continua com si no. Als alumnes no els podem oferir docents de llibre, sinó professionals amb experiència i en contacte amb la realitat amb el sector.

És la millor manera perquè sigui un sector madur i  preparat per atendre un turista cada cop més viatjat i exigent. 

Sí, i el que és important i ho demostrarem al nou CFGS de Guia, Informació i Assistències Turístiques, on l’enoturisme tindrà un paper cabdal és que el professional del sector ha de conèixer no només els paràmetres del vi, que també, sinó principalment els del turisme. És un compte d’explotació diferent en una empresa on s’elabora vi, que s’ha d’abordar amb consciència i responsabilitat i per descomptat amb professionalitat.