“Espècies invasores”: les deixalles marines

− Mare, mare…em fa una mica d’angúnia jugar dins de l’aigua perquè hi ha “coses” surant…

− Sí, ja he vist que avui està l’aigua bruta, són deixalles…

− Com les deixalles que fem a casa?

− Sí, moltes sí. Són restes de plàstics sobretot; amb el temps es van degradant i es fan de mida molt petita, en diuen “micro plàstics”. Imagina’t, s’estima que cada segon van a parar als oceans més 200 quilos de deixalles i el 70% d’aquestes es troben acumulades al fons marí. També, han descobert que en 5 localitzacions dels oceans hi ha immenses illes formades per residus.

− Mira… -ensenyant la pantalla del telèfon mòbil- t’ensenyo aquesta imatge perquè entenguis quins residus es troben a l’aigua del mar.

− I què fan aquests plàstics i escombraries a l’aigua si hi ha llocs, com els contenidors de la platja, per posar-los?

− Doncs, malauradament, hi ha gent que no fa servir els contenidors o els serveis de recollida selectiva i llença les coses on no toca. Tingues en compte que la majoria d’aquests residus marins provenen d’altres indrets com les ciutats, les indústries, els vaixells i la pesca… Fa anys  ja que fem servir els plàstics i gestionem els seus residus malament, és per això que s’han anat acumulant. Si seguim així, s’estima que el 2050 hi haurà més plàstics que peixos a l’aigua.

1

 

− Llavors… les deixalles de l’aigua també molesten els peixos, com a mi, o se les empassen perquè pensen que és menjar?

− Sí, els animals marins i els ocells se’ls empassen o hi queden enredats… de fet, es dóna un impacte global sobre els ecosistemes i inclús ens arriba a afectar a nosaltres a través del menjar i veure. T’ensenyo aquest vídeo perquè entenguis millor què els hi passa als animalons…

“Animales y el plástico”: https://www.youtube.com/watch?v=HoL2YasLkGo

− Oooh pobrets…jo no vull que pateixin, com els podem ajudar…?

− Doncs com fem nosaltres a casa: fent la recollida selectiva, no llençant brossa al carrer, ni a la platja, ni al bosc; reduint l’ús d’elements de plàstic com envasos i bosses de la compra; bevent aigua de l’aixeta, etc.

− Ah, sí! Nosaltres sempre separem les deixalles i portem al mercat les bosses grans que es fan servir moltes vegades… i aquelles més petites de reixa per a fer la compra de la fruita!

− Molt bé, exacte, ja veus, són coses molt senzilles que tothom pot fer! Hi ha gent que ha aconseguit viure pràcticament sense consumir plàstics, mira aquest lloc web…

“Vivir sin plástico” http://vivirsinplastico.com/

− Però…, caldrà més ajuda per a solucionar un problema tan gran, no?

− Doncs sí, tot i que hi ha moltíssima feina, ja s’estan fent accions per millorar la situació com: netejar platges, rius i boscos; recollir els residus del mar; reduir la generació de residus, reutilitzar i augmentar la quantitat de residus que van a la recollida selectiva; prohibir l’ús de bosses de plàstic d’un sòl ús. També s’està explicant a tothom el problema dels residus marins perquè prenguin consciència…

− I si tothom fa aquestes coses, llavors no arribaran més deixalles al mar. Doncs quan torni a l’escola ho explicaré a tothom!

− Genial! Quan arribem a casa, si vols mirem aquest documental sobre les deixalles marines perquè ho puguis explicar millor.

“Oceanos de plástico”: https://www.youtube.com/watch?v=M7r3tf398I4

_________________________

Font Imatge portada: http://www.green-alliance.org.uk/marine_plastics.php

Font Imatge 1: http://www.actividades-mcp.es/gestionresiduos/2014/04/lo-que-tiras-al-suelo-lo-tiras-al-mar-2a-parte/

_________________________

Més informació:

http://residus.gencat.cat/ca/ambits_dactuacio/tipus_de_residu/deixalles-marines/

http://www.greenpeace.org/espana/Global/espana/2016/report/plasticos/plasticos_en_los_oceanos_LR.pdf

http://ec.europa.eu/environment/marine/good-environmental-status/descriptor-10/index_en.htm

http://ec.europa.eu/environment/marine/good-environmental-status/descriptor-10/pdf/Marine_litter_vital_graphics.pdf

https://wedocs.unep.org/rest/bitstreams/11700/retrieve

http://cleanseas.org/

https://www.wastefreeoceans.org/