Més enllà del vi_DO Conca de Barberà

més_enllàdo

Més enllà del vi_DO Conca de Barberà
Sebastiano Alba
MedForLife Communication/Editorial Mediterrània, desembre 2013
37€

 

 El mateix títol “Més enllà del vi…” ens deixa entreveure que ens trobem davant d’un llibre que ens vol transmetre una nova mirada al voltant del sofisticat i sovint elitista món del vi. El llibre és una proposta ideada i coordinada per Sebastiano Alba que s’estructura a partir del concepte de la llum. La proposta s’explica amb una imatge poètica: la llum del paisatge de la Conca de Barberà que es transforma en vi, el màgic procés que s’esdevé quan l’energia que ve del cel es fon amb la que prové de l’interior de la terra.

El llibre s’estructura en dues parts. En la primera hi trobem una presentació en cinc actes que ens parla de la Conca i del vi, de la seva història, del seu paisatge i del seu territori. Del caràcter lluitador dels homes i les dones d’una comarca que els va empènyer a crear el primer celler cooperatiu de tot l’estat espanyol. De la singularitat de la varietat trepat que li dóna identitat. De la fundació del conjunt monàstic de Poblet i de l’empremta que aquesta presència espiritual dóna al paisatge i a la cultura local.

En la segona part hi trobem una relació dels cellers i embotelladors endreçats per poblacions. És on descobrirem als veritables protagonistes dels vins que dóna la Conca: els cellers i les persones que hi ha al seu darrere, que viuen, treballen i estimen aquesta terra. És una forma d’acostar-nos als vins però també a les històries personals de la gent que els fa, a la seva dedicació, esforç i treball, alhora que a les seves ambicions i il·lusions. Tot plegat, explicat amb molta humanitat i simpatia, amb retrats molt particulars que ens descobreixen algun aspecte interessant de cadascun d’ells.

“Més enllà del vi_DO Conca de Barberà” expressa la idea de què a nivell social ens trobem immersos en un canvi de paradigma que renovarà la nostra sensibilitat i que es defineix en els àmbits del coneixement, la consciència, l’espiritualitat i l’ètica. Aquests conceptes, units als de paisatge, vi i patrimoni cultural, perfilen un futur prometedor per la Conca amb un model sostenible i una gestió responsable d’aquest paisatge, vinculat al turisme cultural i l’enoturisme, i que demana ser analitzat i debatut en una futura “Carta del paisatge” com han fet territoris veïns com el Priorat.

En resum, ens trobem davant d’un llibre peculiar, que destil·la una gran força poètica i espiritual, amplificada per unes magnífiques fotografies del naturalista Ferran Aguilar que acompanyen els textos i les entrevistes amb els elaboradors. Un llibre que escriu una nota esperançadora sobre el futur de la Conca de Barberà fruit de la perseverança i el treball constant de moltes persones que des de fa moltes generacions han cregut i creuen en el territori.

[ALBERT ANGLÈS]