Llegendes de la Conca de Barberà

llegendes

Som al mes d’abril. En pocs dies celebrarem la Diada de Sant Jordi, patró de Catalunya, un dels dies més assenyalats del nostre calendari. Roses i llibres! Una festa que és admirada arreu per ser una festa farcida de grans valors que s’associen al nostre poble.

La llegenda de Sant Jordi és  la llegenda més coneguda d’Europa i, de la Conca. Va ser recollida per Joan Amades en el seu “Costumari”, vinculant per sempre aquesta història a la vila de Montblanc, on any rere any des de 1987 se’n fa la seva representació en el marc de la Setmana Medieval.

 Però a banda de la llegenda de Sant Jordi, el llibre recull moltes històries que l’autora redacta a partir d’una gran tasca de buidatge bibliogràfic, però sobretot a través de converses i entrevistes amb la gent dels pobles de la Conca. Un treball minuciós de transcripció i ordenació de llegendes on el misteri hi és sempre present i per on circulen tota mena de personatges, des de bandolers a sants, des d’humils pastors a lladres, amb passadissos secrets i tresors ocults per descobrir.

El llibre convida al lector a viatjar amb les llegendes per la Conca, per conèixer i estimar aquesta terra especial, un territori de llegenda. Com comenta l’autora, les llegendes recollides i “els temes que abasten les llegendes que presentem són molt comuns en el llegendari català i també de terres enllà” (…) “Dins la història catalana la Conca de Barberà ha tingut un pes considerable. A Montblanc, entre els segles XIV i XV, es van celebrar quatre corts generals catalanes, i el Reial Monestir de Santa Maria de Poblet (1151) ha estat un element decisiu en aquestes terres, amb molta vinculació amb la noblesa i la reialesa”.

El llibre recull un total de 141 relats que formen el cos total de l’estudi, que es divideix amb 10 apartats, on descobrirem Tresors ocults, com els de Poblet o Sant Magí de la Brufaganya; personatges llegendaris, com Sant Pere Ermengol o el Rector de Vallfogona; indrets emblemàtics, com el Santuari del Tallat i encantaments, disputes i altres relats fantàstics.

Un llibre, en definitiva, per gaudir dels paisatges, dels pobles i de la gent de la Conca. Un recull ben documentat de petites històries on molts dels pobles petits de la Conca en són protagonistes, amb notes de misteri, d’èpica, però també d’humor i d’enginy.

“Les llegendes són contes que condueixen a la veritat”, diu un proverbi àrab…i per què no? escriu Rosa M. Canela. De fet, en la llegenda s’hi barreja la veritat i la invenció, els esdeveniments que ens narra la història i la interpretació que se’n fa…i el pas del temps fa la resta.

______
Llegendes de la Conca de Barberà
Rosa M. Canela i Balsebre
1a edició, març 2007
Ed. Farell – 16€

[ALBERT ANGLÈS]