La Guia de Montblanc de Palu Dulcet (i II)

2014-05-06 11.43.36En la primera entrega de l’article dedicat a la sèrie Conca de Barbarà vaig dedicar tota la ressenya a  la Guia de Montblanc. En aquest, vull donar pinzellades sobre la resta de la sèrie que va dedicada a al Reial Monestir de Santa Maria de Poblet i a la Conca de Barberà. Qui segueix la sèrie és la Guia de Poblet en primer lloc es exposa la notícia històrica del lloc en qüestió, posant molta importància tant gràficament com textualment a la destrucció que va viure el monestir al ser abandonat pels monjos el 1821. En un segon apartat, enumera tots els abats que ha tingut Poblet des de la seva fundació fins a l’època actual de Palau i Dulcet. El tercer apartat és el que es pot considerar el més important, tant per el contingut com també pel gruix que ocupa del volum. Comença d’aquesta forma:  “Per anar a Poblet, tant en ferrocarril com en carruatge, és menester passar per l’Espluga de Francolí. De Barcelona surten trens a les 5.27; 14; 14.38 i 18.43. De Tarragona, a les 5.40; 7.20; 16.45; 20.25 i 21.20. De Lleida, a les 7; 10.01; 15; 17.42 i 18.55”

2014-05-06 11.42.51Aquest fet, de que et resumeixi les sortides dels trens des de les capitals més importants i pròximes del país, ens porta a pensar dues idees: una que seguim tenint la mateixa freqüència de trens que fa 100, fins i tots ha minvat; i en segon lloc, que es tracta d’una forma de presentació característica de les guies turístiques d’avui en dia. Palau i Dulcet no només enumera els trens per arribar a l’Espluga, sinó que també t’explica com arribar anant-hi a peu. D’aquesta forma t’ensenya a observar el paisatge, tot fent referències a la naturalesa que ens envolta. Tots seguit fa un recorregut per tots els espais del Monestir, tant dins d’aquest com les ermites que et pots trobar al voltant. Palau i Dulcet, com ja vaig dir en l’anterior article és un home detallista, li agrada explicar el que veu en detall. Finalment, després de fer el recorregut per les estances del monestir i també pel seu exterior, proposa fer excursions a llocs propers com poden ser el castell de Milmanda o el Balneari.

2014-05-06 11.42.08Per últim, la tercera part d’aquesta sèrie s’anomena Guia de la Conca. En aquesta, l’autor planteja la guia des d’un altre punt de vista: l’excursionisme. Palau i Dulcet, crea uns itineraris entre pobles de la comarca. Un dels itineraris que volia posar-li atenció és el que recorre de Montblanc a Prenafeta. En tots els itineraris posa la distància aproximada que hi ha entre els dos punts, en aquest cas 5 quilòmetres. En altres casos també anomena la durada de l’excursió. Un fragment que m’agradaria destacar és aquest: “Tot seguit es passar el riu Anguera per una palanca de fusta. El panorama s’aixampla. Passem entre vinyes planejat sempre. Al quilòmetre 3 trobem a la dreta el gran Mas de la Sabatera…”

Palau i Dulcet era un home de territori, li agradava descriure tot el que veia, però l’única referència que fa a la vinya i que tanta importància ha guanyat avui en dia és en aquest paràgraf. La conseqüència d’aquesta no monotemàtica vista que ens podem trobar en algunes zones de la nostra comarca deu ser deguda a que des de 1870-1905, la comarca va patir la plaga de la fil·loxera. Un bon moment per reflexionar sobre el nostre territori, però sobretot per salvaguardar el paisatge que ens envolta i que tant enamorat tenia a Palau i Dulcet.

FITXA BIBLIOGRÀFICA
Títol de la sèrie: Conca de Barbarà, II-III
Títol: Guia de Poblet / Guia de la Conca
Autor: Antoni Palau i Dulcet
Editor/Impressor: Impremta Romana, Barcelona
Any publicació: 1931-1932
Preu: segons taxació

[MARC FERRAYUOLI]