La Cata, quan aquesta es pot convertir en un mal joc

Processed with VSCOcam with f2 presetAvui parlarem sobre una obra de ficció, fins ara havíem ressenyat obres de no-ficció, assaig sobre algun tema d’interès, però m’agradaria poder entrar en aquest camp i quina millor forma de fer-ho que a través d’un relat curt. El que ens trobem al davant és un relat que, originalment, el va publicar Roald Dahl a la revista «Ladies Home Journal» l’any 1945 i més tard, el 1951 al «The New Yorker». Aquesta forma de publicació era coneguda en l’època, és un símil als articles d’opinió que fan alguns escriptors avui en dia.

La lectura comença amb aquest segon paràgraf que diu:

«Richard Pratt era un famoso gastrónomo. Presidía una pequeña sociedad conocida como «Los epicúreos», y todos los meses repartía entre sus miembros un panfleto sobre comida y vinos. Organizaba cenas en las que se servían platos suntuosos y vinos raros. No fumaba por miedo a estropearse el paladar y, cuando hablaba de vinos, tenía la curiosa y bastante peculiar costumbre de referirse a ellos como si fueran un ser vivo […] un punto obsceno quizá, però en cualquier caso alegre»

D’aquest paràgraf podem extreure que la història és sobre un corredor de borsa, Mike Schofield, que ha organitzat un sopar amb la seva família i alguns amics. Entre ells es troba Richard Pratt, el famós gastrònom, que acostuma a fer petites apostes amb l’amfitrió per intentar descobrir quin vi es serveix a taula. Però aquest cop, Schofield l’adverteix de que li serà difícil conèixer. Aquí comença el repte.

No puc explicar molt més argument de l’obra ja que, com bé he dit abans, és un relat. Aquestes faules del segle XX i la major part de les que s’escriuen o s’han escrit porten una nota moral al final. Sempre ens deixen amb la boca oberta, i aquesta no pot ser menys. Sovint no et pot fer cas a tot els que ens diuen i més si no està comprovat.

La moralitat, d’aquesta obra relacionada amb el món del vi, ve donada pel desconeixement del món del vi, del producte i sobretot de la falta de lligam de molts cops, els consumidors veuen entre la terra on ha crescut el vi i el producte final. Aquesta moralitat juntament amb el treball de l’editorial al presentar-nos l’obra amb una bona enquadernació, tipografia i amb la tria de les il·lustracions realitzades per Íñigo Barrenetxea, és una lectura obligada per qualsevol entès del vi o que ho faci veure.

FITXA BIBLIOGRÀFICA
Títol: La cata
Autors: Roald Dahl ; Iban Barrenetxea, ilustrador ; Íñigo Jáuregui, traductor
Editor/Impressor: Nordica Libros [http://www.nordicalibros.com/]
Any publicació: 2014
Col·lecció: Ilustrados
Preu: 19,50€

[MARC FERRAYUOLI]