La Bíblia, primer tractat de viticultura i enologia

01_La BÃ-blia_primer tractat d'enologiaUna completa recopilació de totes les cites que apareixen a la Bíblia referides a la vinya i el vi, amb la interpretació d’un enòleg des de la perspectiva actual. Una sorpresa darrera l’altra. En aquella època ja dominaven la tècnica de l’empelt i la poda en verd, tenien dipòsits metàl·lics de 90.000 litres i ja existien els sommeliers. Utilitzaven el vi com a beguda, medicament, producte de neteja i fins i tot per preparar els elefants per la batalla. I molt rellevant, qui plantava una vinya quedava exempt d’anar a la guerra.

La Bíblia és un llibre religiós, però també un gran llibre d’usos i costums. Va ser escrita durant un període de 1.100 anys, entre l’any 1.000 aC i l’any 100 dC, aproximadament, però els seus llibres abasten 2.000 anys d’història. La complexitat d’aquest llibre és molt superior al que podríem pensar, perquè no hi ha una única Bíblia, sinó diferents Bíblies per les diferents branques del Cristianisme i les diferents llengües i traduccions, amb matisos que a vegades canvien tot el sentit, perquè segons l’edició es parla de vi, most o licor, i això són tres productes molt diferents.

Aquestes discrepàncies poden tenir uns efectes transcendentals, fins al punt que algunes veus crítiques reneguen de l’ús del vi a  l’Eucaristia, al·legant que la Bíblia només parla del “producte de la vinya” durant el Sant Sopar, i no específicament del vi, deixant oberta la possibilitat de que fos most, una interpretació de capgiraria totalment l’actual valor simbòlic del vi.

WebJabier Marquinez, l’autor, és l’enòleg del celler Castillo de Sajazarra (Rioja). El vaig conèixer a París l’any 2011, quan tots dos vam ser finalistes mundials dels Premis Gourmand. Amb aquest llibre va guanyar el premi Best Drink History Book in the World, que avui ja va per la seva segona edició i ha estat traduït a l’anglès i àmpliament distribuït als Estats Units.

Aquest any m’he retrobat amb el meu amic Jabier mentre preparava la meva Guia d’Enoturisme de la DO Alella, perquè també gestiona una finca familiar a La Roca del Vallès, d’on surt l’In-Vita, un vi blanc de pansa blanca certificat vi kosher pel rabí David Libersohn de Barcelona i apte per les cerimònies jueves, amb certificació de la Kosher Federation de Londres i l’Ortodox Union de Nova York.

[Lluís Tolosa]