Cròniques rurals

 crDes de la seva obertura l’any 1988, el Museu de la Vida Rural de l’Espluga de Francolí ha treballat per reivindicar la cultura rural i per posar en valor el què diu el seu lema “per saber on anem cal saber d’on venim”. Un dels àmbits d’actuació del Museu és l’edició d’una col·lecció de llibres que subratllen aquesta missió. “Cròniques rurals” és el segon volum d’aquesta col·lecció i neix de la idea de l’escriptora Carme Martí i dels seus textos, a més dels del poeta Jordi Llavina i les fotografies de l’Albert Carreras, tots tres col·laboradors del Museu.

“Cròniques rurals” recull el testimoni de vint personalitats del nostre país en la seva relació amb el camp i l’entorn rural: la cuinera Carme Ruscalleda, l’alpinista Araceli Segarra, el científic Joan Massagué… alguns d’ells molt propers al nostre territori, com l’escriptor i productor vitivinícola Joan Rendé (l’Espluga de Francolí), el periodista Lluís Foix (Rocafort de Vallbona), o el poeta i arquitecte Joan Margarit (Forès).

En destaca amb especial rellevància el testimoni de la Neus Català, supervivent del camp de concentració de Ravensbrück, testimoni de les atrocitats de la guerra, per ser un exemple d’humanitat i de superació. Seva és la frase “L’ocell vol morir al niu. Quan em vegeu morir, porteu-me als Guiamets!”. Aquest llibre vol ser també un homenatge a la seva persona. L’impacte del seu testimoni i les llargues hores de conversa que la Carme Martí va tenir amb la Neus Català, van ser la llavor de l’exitosa novel·la “Un cel de plom” (Amsterdam llibres), que narra la seva història.

El llibre ens proposa un viatge per la memòria, però també -com apunta Jordi Llavina- per la reivindicació d’allò rural com a marc d’un determinat “estat de coses”, que en uns casos es converteix en evocació (d’un entorn més verge) i en d’altres en denúncia (la burocràcia que aixafa les aspiracions dels pagesos i ramaders). Per a alguns es tracta d’un espai de llibertat, com en el cas del filòsof Josep M. Esquirol. Llibertat de creació. Per a altres és més un lloc de retrobament, de pau, de temps alentit.

De ben segur que gaudireu de cadascun dels testimonis que conté el llibre. “No m’hi he sentit mai sol, a la natura”, diu el promotor musical Gay Mercader; o el poeta valencià Josep Piera: “El paradís és eixir de casa teua, collir una aubercoc madur de l’arbre i tastar-ne la dolçor”. Enfront d’això, el ritme accelerat de les grans urbs, la frenètica activitat que oblida els cicles naturals i la manca de visió de l'”horitzó”.

En la lectura de les vivències de totes aquestes personalitats provinents de camps tant diversos com la política, la teologia o el cinema, hi podem trobar destil·lats els grans temes, que es presenten en petites píndoles de sabiduria, petites dosis de veritat i d’humanitat. Hi podem trobar paraules clau com: reciclatge, observació, origen, procés, silenci, recolliment…

[Albert Anglès]