Conca de Barberà: 17 excursions a peu

conca-de-barbera-9788415403579Josep Insa és un aficionat als esports individuals, tant l’escalada, l’alpinisme com l’esquí de muntanya o de fons. Aquest fet el va portar a aprofitar una estada el 2009 a Rojals per recórrer les contrades de la Conca de Barberà. La proximitat del territori i l’empenta de la Maria Teresa Roca de La Baldufa de Montblanc el va portar a escriure aquesta guia de senderisme.

Com bé ell explica a la introducció, mai abans, deixant a part la “Guia de la Conca” de Palau i Dulcet, s’havia publicat i recopilat en un volum rutes de senderisme per la comarca. Crec recordar que si se n’havien fet de les Muntanyes de Prades (Les Muntanyes de Prades: guia itinerària, Rafael Ferré), de la Baixa Segarra o de la Vall del Francolí, però mai acollint tot el límit de la comarca com es coneix avui en dia. Aquest fet porta a reconèixer el mèrit que té fer un recull d’aquestes característiques.

A la comarca, tant per part dels ajuntaments, associacions o el mateix consell comarcal, han portat iniciatives semblants, però potser no s’havien adonat del fet que faltava una guia d’aquestes característiques, publicada dins una col·lecció amb un sentit més ampli. L’autor comença dient-nos: “Segons alguns autors, el nom de Conca fa referència a la conca alta del riu Francolí i Barberà ve d’un romà anomenat Barbanus.”

Tal com comento amb anterioritat, la divisió territorial que es coneix avui en dia és del 1936. Però a la nostra comarca, sabem que hi han cinc unitats ben diferenciades geogràficament parlant:

–        La Conca de Barberà estricta
–        L’alta vall del riu Gaià
–        La plataforma segarrenca, l’anomenada Baixa Segarra
–        La capçalera del riu Montsant
–        L’altiplà de Senan

Aquestes unitats surten ben representades en el total de 17 excursions a peu plantejades per l’autor. Totes elles remarcant la sinuositat del paisatge, per exemple, la diferència entre el cultiu de cereals del nord de la comarca i la resta de la Conca que l’omplen vinyes(6.000 hectàrees de vinya i denominació d’origen pròpia) i camps de conreu.

Els recorreguts que ens fa l’autor per tota la comarca n’hi fa constar la durada de cada excursió, la dificultat, els desnivells, la llargada i l’estat d’aquests. També s’hi pot trobar una descripció històrica d’alguns llocs locals i llocs de manutenció. L’autor planteja els itineraris d’una forma acurada, treballada i amb coneixença del territori. Aquest llibre va més enllà de ser un guia de senderisme, és més, l’autor la planteja com un reconeixement d’una comarca, que molt sovint, els mateixos convilatans no la coneixen com hauria de ser.

_________

FITXA BIBLIOGRÀFICA

Títol: Conca de Barberà: 17 excursions a peu
Autor: Josep Insa Montava
Editor/Impressor: Cossetània Edicions
Any publicació: 2012
Col·lecció: Azimut Comarcal
Preu: 12,30€

 [MARC FERRAYUOLI]