Catalan wine landscapes

catalan_wines“In Catalonia for over 2,000 years vines have been cultivated to produce wine. Rome particularly appreciated those produced in Tarragona and Alella. And vines were planted almost everywhere, even in the Pyrenees, before the phylloxera plague spread from this mountain range in 1879 and ravaged thousands of hectares of vineyar ds. Later, the geography of wine changed with the introduction of new varieties and techniques. Aprecise control of viticulture and fermentation has made Catalan vines among the most appreciated in the world…”
[A Catalunya, fa més de 2.000 anys que es cultiva la vinya per fer vi. Roma apreciava molt els vins produïts a Tarragona i Alella. Es va arribar a plantar vinyes gairebé a tot arreu abans que la fil·loxera ataqués aquesta serralada, el 1879, i matés milers d’hectàrees de vinya. Després, la geografia del vi va canviar. Van entrar noves varietats i tècniques”.]

Així comença “Catalan wine landscapes”, una guia pensada per donar a conèixer al públic internacional un dels tresors del nostre territori com és el vi. La guia està escrita en anglès, tot i que traduïda al català i al castellà, i l’ha publicat l’editorial Zahorí en col·laboració amb el Departament d’Agricultura de la Generalitat de Catalunya. El llibre fa un recorregut per les DO de Catalunya, per les seves varietats de vins i pels paisatges que els identifiquen, a través dels dibuixos de l’il·lustrador català Swasky.

El passat 27 de gener, el conseller d’Agricultura, Ramaderia, Pesca, Alimentació i Medi Natural, Josep Maria Pelegrí, en va fer la presentació explicant que la finalitat del llibre és seduir al públic estranger, facilitant el coneixement i el tast dels nostres productes de qualitat: “la internacionalització és bàsica i les bones xifres al mercat intern ens ofereixen l’estabilitat per emprendre i conquistar nous mercats (…) Això ho hem de fer facilitant que aquest públic tasti els nostre productes, els conegui, i incentivant que trepitgin el territori vitivinícola”.

El recorregut que ens proposa la guia es fa exclusivament a través del dibuix. El dibuixant Swasky ens mostra amb els seus esbossos acolorits (llapis, tinta, aquarel·la) els diferents racons del paisatge català, de les vinyes, dels cellers i dels monuments que s’hi poden veure. “Catalan wine landscapes” és una presentació amena, lleugera i simpàtica de la cultura catalana, centrada en el món del vi i l’enoturisme, que amb petites notes i apunts ens parla de la cultura gastronòmica del país, dels seus atractius turístics, de la seva riquesa artística, de les seves expressions culturals.

I tot això amb el llenguatge del “sketch”, un estil de dibuix lleuger, espontani, directe i suggerent que Swasky domina a la perfecció. Swasky és un dels components del moviment Urban Sketcher (USk), format per artistes d’arreu del món que mostren a les xarxes els seus dibuixos dels racons de moltíssims països, des de França a Islàndia passant per la India, els Estats Units, Sudàfrica o el Japó. Podeu seguir-ho a: http://www.urbansketchers.org/ (Per cert, hi ha molts sketchers catalans…no podrien afegir un apartat de “Catalunya” o “Catalonia” enlloc d’incloure’ns en el de “Spain”?). Per a més informació sobre el dibuixant Swasky: http://www.swasky.es

En definitiva, una guia visual que d’una forma innovadora i diferent, proposa l’enoturisme com a vehicle per a conèixer millor la cultura d’un país i de la seva gent, que es complementi amb l’actual i exitós ventall de propostes turístiques de les que gaudeix Catalunya. A més, la Guia dedica 6 pàgines a la DO Conca de Barberà parlant de Milmanda, Montblanc, Poblet, el trepat i els cellers de Rocafort i l’Espluga de Francolí.

______________

Catalan Wine Landscapes,
by Swasky
Col. Sketch Guides [English/Català/Castellano]
Ed. Zahorí de ideas, 2014
19,90!

[ALBERT ANGLÈS]