El Xarel·lo com a varietat emblema del Penedès
Segons l’organitzadora de La Nit dels Xarel·los i propietària del restaurant El Gat Blau, Olga Guasch, l’objectiu que la va empènyer a organitzar un esdeveniment d’aquest tipus va ser “fomentar el Xarel·lo”. Després de 10 anys, Guasch defineix la iniciativa com un gran èxit, ja que “elaboradors i consumidors han portat a aquesta varietat a un alt nivell de qualitat i reconeixement”. Fruit d’aquest esforç col·lectiu ha estat l’increment de cellers participants any rere any, i la consolidació de La Nit dels Xarel·los, com un esdeveniment de referència dins del panorama vitivinícola. “En els inicis era difícil trobar referències de monovarietals de Xarel·lo. Ara tenim un gran ventall i el que ens és dificultós és encabir a tots els cellers que poden participar”, ha explicat Guasch.
La 10a edició de La Nit dels Xarel·los comptarà amb la participació de 15 cellers –Sumarroca, Jean Leon, Oriol Rossell, Nadal, Jané Ventura, Valldolina, Albet i Noya, Can Descregut, Esteve Gibert, Pinord, Viladellops, Parés Baltà, Ca N’Estella–, que presentaran 31 referències elaborades amb aquesta varietat. L’ambient íntim i tranquil del Claustre de Sant Francesc, convida als assistents a gaudir sense presses dels vins a través de la conversa amb cadascun dels seus elaboradors. Una de les singularitats d’aquest acte, és que el vins els serveixen directament els elaboradors, cosa que crea una relació directe entre consumidor final i celler. En aquest sentit, Guasch ha ressaltat el tipus d’assistent a La Nit dels Xarel·los: “És un tipus de públic que no només va a consumir vi, sinó que a saber què està consumint”.
Forfait vinícola maridat amb una proposta gastronòmica de nivell
Una de les novetats de la 10a Nit dels Xarel·los és el forfait. Tots els assistents adquiriran per un preu de 15€ un tiquet amb els que se’ls hi donarà un braçalet que els permetrà degustar tots els vins del showroom. D’aquesta manera s’elimina el concepte dels tiquets de tastos. L’entrada també inclou tres consumicions de gastronomia. Enguany s’oferiran propostes gastronòmiques elaborades pel restaurant El Gat Blau per a fomentar La Cuina del Vi. A més també s’hi podran degustar els formatges de Xerigots, ostres fresques del Delta de l’Ebre i postres gràcies a la col·laboració de Casanella Xocolaters que han creat unes crackanies de Xarel·lo.
El director de la DO Penedès, Francesc Olivella, ha refermat el compromís de la DO amb l’esdeveniment. Olivella ha valorat molt positivament el creixement continuat de La Nit dels Xarel·los fins a arribar a un projecte totalment consolidat i d’alt prestigi dins del sector. Segons el director, “els protagonistes de La Nit dels Xarel·los són els elaboradors i el seu constant esforç que es demostra en el seu creixent interès per a participar en actes com aquests”.
Un acte destinat a tots els públics
La Nit dels Xarel·los tindrà lloc el proper 16 de juny de les 7 del vespre fins a la mitjanit, una hora més que en les darreres edicions quan s’iniciava a les 8 del vespre, i s’allargarà dins a mitjanit. Segons Olga Guasch “es vol ampliar a un públic molt més ampli, sobretot jove i familiar. En aquest sentit, es vol acostar el vi als més menuts, per a que prenguin consciència del territori on viuen”. Per aquest motiu, se servirà most als infants.

juny 16 @ 19:00
19:00
Vilafranca del Penedès