Entrevista a Meritxell Falgueras

Meritxell Falgueras és la cinquena generació de la botiga de vins el Celler de Gelida, del barri de Sants a Barcelona. Un lloc on no saben vendre els que no els agrada. Falgueras és llicenciada en Humanitats i màster en viticultura i màrqueting, està fent el doctorat en Comunicació i investiga sobre el llenguatge en el tast de vins. És membre de l’Acadèmia Catalana de Gastronomia, participa com jurat internacional en els concursos més importants del món del vi i col·labora com professora en els cursos oficials de sommeliers. Amb tan sols vint anys es va convertir en la sommelier més jove d’Espanya a l’Escola d’Hosteleria i Hostalatge de Barcelona. I després als vint-i-cinc va guanyar el concurs Nas d’Or com a jove promesa. El concurs proposa reptes difícils d’identificar varietats de raïm i tipus de vi. Totes les proves es fan en copa negra, on el participant només té el nas com a guia (ni vista, ni gust) per encertar els vins que es proposen. Vaja, que no és gens fácil!

– Ser mama ha influït en la teva professió? Com t’ha canviat la vida?
En que sóc molt més feliç! Tinc menys temps i l’aprofito millor que mai! Abans per mi el vi ho era tot! I ara em diverteixo més que mai amb la meva feina i puc triar treballar amb propostes que m’omplen d’energia positiva!

– És el món del vi un món d’homes? Explica’ns la teva experiència.
Quan vaig començar fa 18 anys amb 18 anys volia que el món fos més dinàmic, informar divertint, trencant estereotips, fent que el món del vi arribés a tothom… Perquè per mi el vi era la meva vida i la meva formació humanista la manera d’expressar el que la meva família, amb tant d’amor, m’havia ensenyat. Que la gent (especialment en fa uns anys enrere eren homes) aprofitéssin el meu tarannà per criticar-me i “ningunearme” m’ha fet mal, però m’ha fet més forta i m’ha obligat a explorar altres camps que han sigut el millor que m’han passat. Per sort cada vegada em relaciono amb gent amb més intel·ligència emocional i la major part del temps treballo a nivell internacional o als mitjans on em sento molt valorada. Em queda un examen per acabar el Diploma del WSET encara que cada vegada veig que el que més m’agrada del món del vi és la comunicació.

– Si poguessis anar a sopar amb un personatge històric, amb qui hi aniries?
Cada vegada sento més admiració per les dones i en especial un respecte infinits per les mares. Per això crec que ens hem d’ajudar molt entre nosaltres. M’encantaria compartir una ampolla de vi amb Mercè Rodoreda.

– Quin vi demanaries per a aquesta ocasió?
Per ara com és la meva vida que dormo poc (tinc un nen de 7 mesos i una nena de 3 anys) i per això prefereixo prendre’m un café de Nepal, hahaha.

– Per que creus que la gent jove no beu vi?
Sempre ens fem la mateixa pregunta. La gent jove sap molt bé el que li agrada. Com diu Confuci “No et preocupis si no li agrades a la gent, preocupa’t si a tu no t’agrada la gent”.

– Què és allò que no suportes en els vins?
Del món del vi? Que la gent vegui massa, la pedentaria, la gelosia, la falta de formació i les crítiques. Senyores i senyors, el pastís és més gran si el fem gran i el compartim!
Dels vins, com les persones no m’agraden els que no tenen res d’especial i únic.

– L’últim vi que has tastat?
Les proves dels vins que elabora el meu marit Lorenzo Zonin a Podere San Cristoforo a Maremma Toscana, m’encanta que em demani la meva opinió a l’hora de fer els cupatges. Aprenc molt d’ell.

____________________________

Amb la col·laboració de:

enopenedes