
El 26 de juny de 2019 a la Torre de l’Espanyol (Ribera d’Ebre) s’originava un incendi que cremaria més de 5.000 hectàrees de bosc i conreu estenent-se ràpidament cap als municipis veïns de la Ribera d’Ebre i cap a les comarques de les Garrigues i el Segrià i esdevenint un dels pitjors incendis forestals de les últimes dècades. Fins al cap d’onze dies els Bombers de la Generalitat no podrien donar per extingit un incendi que va generar greus danys materials i un fort impacte mediàtic.
Un accident fortuït i les condicions climatològiques haurien estat la guspira d’un incendi que havia començat feia molts anys enrere amb l’abandonament del món rural i que es veuria altament agreujat pel canvi climàtic. Unes flames desfermades que en el seu pas només trobaven en les zones conreades tallafocs reals que permetrien als equips d’extinció una oportunitat per controlar-lo.
Dos anys després d’aquell incendi hem anat fins a la Palma d’Ebre per parlar sobre aquell episodi amb Pau Ciuraneta, un dels joves pagesos que va viure aquell incendi forestal i que en el seu dia a dia contribueix de forma determinant a crear un mosaic i un paisatge cultural que talla focs.
Aquest microdocumental ha estat produït en el marc de l’exposició “Jugar amb foc” que fins al 24 de juny de 2021 podeu visitar al Museu de la Vida Rural i que és el punt de partida per a la reflexió al voltant de la nostra relació amb el foc, amb els boscos i amb la natura. Aquesta peça audiovisual forma part d’una sèrie en la qual diferents persones ens expliquen iniciatives i esdeveniments vinculats a la temàtica de l’exposició i que ens ajuden a entendre la nostra relació amb el foc i el món rural, evidenciant que la sostenibilitat passa per fer un canvi cultural. Amb la col·laboració dels Bombers de la Generalitat de Catalunya.