
El plaer de descobrir amb bicicleta allò que no sabies que desconeixies
Us agrada anar amb bicicleta? Si la resposta és afirmativa, aquest article és clarament per a vosaltres. De fet, encara que no sigueu practicants habituals ni encara us hàgiu plantejat unes vacances amb bicicleta, és molt probable que també us acabi interessant. Entre Rius és una proposta de ruta cicloturista, a cavall entre les Terres de l’Ebre i l’Aragó. Com el nom anuncia, es recorren territoris banyats pel gran riu Ebre i per alguns afluents principals del tram final, abans d’arribar a la Mediterrània. En la majoria dels casos, són territoris que han quedat relativament al marge dels corrents turístics. Això comporta que l’oferta d’allotjament no sempre resulta tan variada com a un li agradaria. En canvi, és garantia d’una autenticitat desapareguda en molts altres llocs. Es tracta d’una oportunitat ideal pels exploradors, pels ciclistes amants del plaer de descobrir nous paradisos.

La ruta transcorre per camins on és més fàcil trobar tractors que turistes. Es travessen espais d’una tranquil·litat balsàmica, curull de panorames captivadors, tot descobrint un món rural entossudit a continuar bategant. Els amants de les grans rutes amb bicicleta saben bé que els paisatges i les gents es veuen i es viuen de manera diferent si es pedala que si es transiten tancats en un vehicle. Veiem el món segons com ens hi movem. Dins d’un cotxe, per exemple, ens aïllem de l’entorn i la relació amb el territori travessat és menys intensa, més distant, com si es tractés d’un decorat, fins al punt que més que transitar, el que fem és traslladant-nos d’un lloc a un altre. La bicicleta —com també caminar— ofereix l’oportunitat d’endinsar-se en la intimitat dels paisatges i d’aprehendre secrets que només es revelen amb la calma, amb l’esforç.

La proposta d’Entre Rius transcorre per set comarques: la Ribera d’Ebre, el Baix Ebre, la Terra Alta, el Matarranya, el Baix Aragó-Casp, el Baix Cinca i el Segrià. Es pedala al costat de les aigües serenes de quatre rius, el Canaletes, l’Algars, el Matarranya i l’Ebre. Sovint, l’única companyia són els ocells i els núvols. L’itinerari té una longitud total de 225 km i un desnivell acumulat de 3.500 m. La proposta és perfectament adaptable als gustos, interessos i forma física de les persones que decideixin recórrer-la. És a dir, és possible augmentar o reduir el nombre d’etapes. A més, la seva condició de ruta circular permet iniciar-la en qualsevol localitat o punt del recorregut.

Es recomana, però, plantejar-la en tres o quatre jornades, encara que el patrimoni que atresoren aquests territoris dona perfectament per a cinc dies de pedalades tranquil·les i visites inoblidables. Per exemple, la ruta passa als peus del castell templer de Miravet, la fortalesa més gran d’aquesta ordre de monjos guerrers fora de Terra Santa. Sereu capaços de passar-hi de llarg? L’itinerari també transcorre molt prop de Pinell de Brai, on es troba una dels cellers modernistes més espectaculars de les conegudes com a catedrals del vi. Us perdreu una visita amb degustació dels saborosos vins que es produeixen en aquesta zona? Damunt de la bicicleta creuareu els paisatges que van inspirar el naixement del cubisme de la mà de Pablo Picasso. Segur que esteu disposats a perdre-us una passejada entre els carrers on va viure el pintor a Horta de Sant Joan? Heu contemplat alguna vegada com emergeix de les aigües un campanar? Coneixeu la història dels veïns de Faió per a aconseguir salvar les seves cases? I la de les mines de carbó de Mequinensa i el meravellós univers literari de Jesús Montcada? I la riquesa d’ocells que reuneix la reserva natural de Sebes a Flix? La llista és llarga i els dies escassos, és veritat.

Entre Rius és una proposta ideal per a fer amb bicicletes de muntanya o bicicletes gravel i resulta especialment atractiva per als nous usuaris de bicicletes elèctriques. En general, la ruta no presenta dificultats rellevants. La major part del recorregut es realitza per camins i pistes de terra en bon estat i agradables per a pedalar. Els trams de carretera són molt escassos i la majoria són vies de baixa intensitat de trànsit. Els únics punts on cal baixar de la bicicleta coincideixen amb els camins tradicionals que travessen els dos estrets de l’Ebre. Un d’aquests és el camí del Pas de l’Ase, el qual ha estat recentment consolidat i resulta relativament còmode seguir-ho a peu, amb la bici al costat. L’altre és el camí del Pas de Barrufemes. Aquest s’ha vist afectat per despreniments i hi ha alguns trams curts on el pas presenta complicacions i ha de fer-se amb precaució. Ara bé, l’excepcional bellesa d’aquest lloc compensa àmpliament les incomoditats.
D’altra banda, hi ha dos moments de la ruta on l’itinerari del GR 99 transita per antics camins de ferradura molt espectaculars que salven un fort desnivell de baixada. Es tracta de dos trams molt exigents tècnicament, que faran les delícies dels ciclistes més hàbils, si bé és necessari remarcar que requereixen tenir provada experiència en aquesta mena de descensos. Per als qui no vulguin complicar-se la vida, hi ha alternatives còmodes i fàcils que eviten aquests trams més complicats, seguint pistes forestals i algun tram de carretera secundària. Tots els detalls d’aquests trams, els mapes i les descripcions de les etapes, juntament amb els itineraris geolocalitzats (tracks), poden trobar-se a la web del Consell Comarcal de la Ribera d’Ebre, l’organisme que ha impulsat aquesta iniciativa de la mà de Tourislab.

I bé, per què, si no ets practicant de la bicicleta, et pot interessar aquest article? Bàsicament perquè és una bona notícia que ens beneficia a tots i que té a veure amb el paper de la bicicleta en el futur de les nostres societats i també del turisme. Encara hi ha a qui li costa creure que un vehicle tan humil pugui arribar a millorar-nos la vida i fer-nos més feliços. L’adaptació a l’emergència climàtica i a la crisi de combustibles i d’energia transformarà les nostres maneres de vida —ho vulguem o no— i de pas també la manera de concebre les vacances. La paradoxa és que, si ho fem bé, sortirem guanyant i la bicicleta és enmig de pràcticament tots els canvis. A més de recórrer un territori amb les cames, la proposta de ruta Entre Rius té una altra peculiaritat que no sol ser molt habitual al nostre país: pots arribar a la zona amb tren. Això significa que milers d’amants d’aquesta mena de ciclisme poden sortir de la seva casa i tornar a ella havent passat uns dies sensacionals sense la necessitat de disposar d’un automòbil o de desplaçar-se cremant combustibles fòssils, alguna cosa que les generacions esdevenidores agrairan. Parafrasejant aquell anunci, en el futur totes les rutes intentaran ser com aquesta.
