Els nens i nenes de l’escola Martí Poch treballen els objectes del Museu de la Vida Rural sota una proposta educativa en forma de gimcana

Per a què s’utilitzava el molí de sang, el carro o el teler? Què ens expliquen aquests objectes i quina memòria podem recuperar a través d’ells? Aquestes són algunes de les preguntes que han resolt els alumnes de l’Escola Martí Poch a través d’una gimcana educativa que s’ha portat a terme dins el Museu de la Vida Rural.

Els alumnes de 5é i 6é han estat durant diverses setmanes visitant el Museu per conèixer tot el que amaguen les peces que s’hi poden trobar. El nostre conservador, Ramon Rosich, s’ha encarregat de transmetre’ls tots els coneixements sobre aquesta memòria que guarden els diversos objectes que s’hi poden trobar. A través d’aquestes visites, els propis alumnes s’han encarregat de fer una cerca i ampliar tota la informació obtinguda per, després, realitzar una gimcana dins el Museu destinada als alumnes de P4 a 4t de la mateixa escola.

Els alumnes encarregats de planificar i dinamitzar l’activitat van seleccionar un total de vuit peces que després havien d’explicar en forma d’enigma als més petits de l’escola. La sèquia, el molí de sang, el cup, la incubadora, la conillera, la pastera, el carro i el teler van ser els objectes escollits i treballats. D’aquesta manera, els participants passaven per diversos punts del recorregut i se’ls traslladava l’enigma que al final els portava a endevinar la peça a la qual s’estava fent referència.

Exemple d’un dels enigmes:

PAU: Aquest element és creat per l’home i es tracta d’una excavació llarga i estreta 

YASSINE: Aquest forat té la funció de conduir l’aigua dels llocs de captació (rius, torrents, pous, basses, etc) fins a poblacions o camps de conreus.)

HUGO: Des d’aquí es poden observar dos dels tres que hi ha aquí al museu i ho podeu trobar a terra.

IRIS: Aquestes canalitzacions estan excavats directament en terra, amb pedra o formigó.

PAULA: al final d’aquest objecte hi ha una basseta protegida per una reixa metàl·lica que tots els sediments baixen lentament fins al fons i llavors es filtre l’aigua i va cap a l’hort.

Resposta: la sèquia

Aquesta activitat educativa ha permès a tot el conjunt d’alumnes de l’escola entendre la importància de valorar aquesta història que s’amaga en cada un dels elements que es poden trobar dins el Museu de la Vida Rural.

Treballar la memòria en clau de sostenibilitat a través d’aquest tipus de propostes educatives, permet reflexionar sobre on venim per qüestionar-nos on estem i cap a on volem anar.