El Vívid: genialitat enoturística

“Tant si es presenta en forma diríem casolana com sobre una escala continental, el primer que fa aquest vent és netejar d’un cop d’escombra els núvols del cel. És un vent que vol cels nets i clars. Es produeix en una atmosfera de cristall, sota d’espai meravellosament blau, esmerilat, metàl·lic, davant d’un cel gloriós, indiferent al seu ímpetu enfollit”

Josep Pla escriu de la tramuntana com segurament pocs altres ho hauran fet. La seva lletra ha estat ambaixadora de l’Empordà i del vent més emblemàtic de la regió, a vegades amable però sovint feréstec. El caràcter que imprimeix als vins de la DO Empordà l’ha convertit en un atribut preuat i irremeiablement icònic. Som a l’abril i les vinyes de garnatxa i de lledoner roig de l’Empordà esclaten. També ho fan a temps compassat altres varietats de raïm. El color verd empeny amb força. Si hi haguéssim de posar música a aquesta eufòria vegetal segurament seria amb la veu de Sílvia Pérez Cruz quan canta “verde rebelde, verde añoranza…”. El sol, el mar i els ceps conviden a passejar entre vinyes i el programa d’enoturisme Vívid ho fa possible amb un ventall d’activitats molt ampli. Els caps de setmana d’abril, a l’Empordà, es penja el cartell de complert, avançant-se als mesos de temporada alta.

_MG_1417“M’agrada fer excursions al cim del Montgrí perquè hi ha una panoràmica de 360 graus de l’Empordà i em permet explicar el territori” comenta l’enòloga i sommelier Marta Arenas que promou rutes d’enosenderisme en el marc del Vívid: “Tenim participants d’arreu de Catalunya, de les comarques de Girona, també públic francès i són totes elles persones interessades en el vi i la gastronomia” explica Arenas. “Crec que a l’Empordà estem recollint els fruits d’haver estat molt de temps picant pedra. Tenim vins interessants tant al Baix com a l’Alt Empordà i m’agrada descobrir la diversitat d’elaboradors, varietats conreades, estils de viticultura en els tastos que fem després de les tres hores de caminada”. El periodista de TV3, Lluís Pujol, ha participat a títol personal en dues de les activitats guiades per Marta Arenas, al Montagut i al Montgrí: “És una gran comunicadora perquè viu el que explica i ho sap transmetre. T’endinsa en la geografia de l’Empordà i et fa entendre el caràcter dels seus vins. Com que són activitats en família, l’acompanya un guia que organitza tallers per als més petits amb tast de most inclòs”. L’enoturisme se sofistica, se segmenta, es revela atractiu per a tota la família. En Lluís és, a més a més de periodista, un gran apassionat del món del vi i diu convençut que és “la millor manera de conèixer els vins. Trepitjant el territori i prenent-los sobre el terreny, entre vinyes, sobre la pissarra vermella de les Gavarres o el terreny calcari del Montgrí, sentint el vent i olorant les plantes i les flors mediterrànies. És el millor maridatge” adverteix.

Arrels_del_Vi_2016_cartellA la Marta Arenas se la veu entusiasmada amb aquesta nou rumb en què ha derivat la seva activitat professional i no és l’única proposta que ha dirigit coincidint amb el Vívid. Ho farà a la fira Arrels de Vi a Barcelona i ho va experimentar primer a l’Empordà, dirigint un  taller sensorial amb el suport del Museu del Suro de Palafrugell i l’Institut Català del Suro, que aquest 2016 celebra els 25 anys. En la sessió de tast de vins de la DO Empordà, la relació del suro amb el vi en va ser la protagonista. A banda de ser  “el seu primer confident” com diria el sommelier Josep Pitu Roca, el tap de suro juga un paper clau en la criança del vi afavorint la seva oxigenació i, malgrat que la transferència d’aromes és gairebé nul·la perquè hi ha un recobriment superficial en el tap que ho impedeix volgudament, se’n poden percebre puntualment algunes. Les més positives, serien les aromes vegetals. I en un tast sensorial com el que imparteix la Marta i promou l’Institut Català del Suro, s’arriben a identificar notes variades: palla, eucaliptus, fusta, clau… En una copa, el vi real, a l’altra, el vi “intervingut” amb aromes de la família dels vegetals per buscar les versemblances i entendre la complexitat i genuïnitat del tap.

12/04/14 Activitat del Vivid Empordà a Sant Pere de Rodes. FOTO:PERE DURAN
12/04/14 Activitat del Vivid Empordà a Sant Pere de Rodes. FOTO:PERE DURAN

El Vívid fa bé de incloure en el programa d’actes – més de 75 des del primer d’abril- tots els agents socials, culturals i econòmics de l’Empordà que són, tanmateix, els còmplices dels elaboradors del vi, dels ben anomenats jardiners del paisatge. El treball de l’Institut Català del Suro en defensa del valor dels boscos de sureda del país es fa visible als enoturistes, que en prenen consciència i es fan seva l’afirmació d’en Pitu Roca que si el vi és el paisatge embotellat, el tap també hi contribueix decididament.

Les activitats del Vívid són tan variades com el mapa de cellers elaboradors  i l’entorn que els acull. A Espelt Viticultors han programat guiatges entre vinyes i dolmens –monuments megalítics- al Cap de Creus, on hi ha els ceps de Mas Marés que es cultiven en ecològic. Tast de vi i esmorzar amb ous ferrats completen l’aventura que, amb l’aposta per la innovació i la comunicació amb què ens té acostumats la DO Empordà, es retransmet en directe per Periscope i Facebook Live. Vi i romànic a la Serra de l’Alberta amb Cellers d’en Guilla, noves anyades d’Empordàlia, visita Spiritus al Monestir de Sant Quirze i vins de la Cooperativa Garriguella, caminada solidària de Masia Serra, enosenderisme per la Mar d’Amunt al llarg de 8 quilòmetres per gaudir de la finestra al mar que és l’Empordà i tast de vins al Celler Hugas de Batlle de Colera…  Però també enocaiac, ruta amb segways, music&wine, tast&swing, #instaVivid per  a tots els maníacs d’Instagram, i una aposta per la descoberta gastronòmica  de proximitat, sempre amb el vi com a aliment protagonista, la mel i el mató, per exemple.

COLL DE ROSES
COLL DE ROSES

“El vi empordanès està vivint un dels moments més dolços de la seva història coincidint també amb l’excepcional moment de la gastronomia gironina” comenta Pere Vila, president de la Diputació de Girona i del Patronat de Turisme Costa Brava Girona. I aquesta dolçor es percep en l’ambient, en la plenitud i en la grandesa dels vins, en la seva longevitat, però en l’ànim dels elaboradors també i principalment. Això els convida a ser dinàmics i flexibles, a fer un pas més enllà d’allò que alguns diuen innovar, que és fer les coses bàsiques ben fetes. A l’Empordà trenquen motlles. Arrisquen. Sorprenen. La visita té valor afegit. Esdevé realment una vivència única perquè en molts casos és irrepetible. Ho és la d’aquest cap de setmana a la carismàtica finca Malaveïna. L’artista Marta Aranyó (Tinta i Vi) pinta amb vi de Castell de Perelada un quadre que emmarca el paisatge empordanès que beu. Ho fa en directe mentre els visitants del tour enoturístic es deixen seduir per les aromes vegetals i salines del coster. En directe, l’artista presenta una vegada més una sorprenent paleta de colors, que és canviant com el vi. El resultat, una obra d’art feta al moment, que se sorteja entre els presents. A la pintura el vi deixa de ser efímer.

El periodista de TV3, Lluís Pujol, diu que “el Vívid és un pas més en la concepció de l’enoturisme, que sap jugar amb força amb els recursos de què disposa la denominació d’origen més enllà dels vins. Hi ha activitats per a tots els públics i per a tots els nivells d’aficionats al vi”. I aquesta versatilitat, està clar, dóna molt de joc tant als qui programen com als qui estan delerosos de sentir i beure els vins. Taller enofotogràfic per als amants de la imatge, tastos a cegues i lectura de poemes eròtics, taller familiar de pintura i estampacions sobre bótes de vi, sortida en bicicleta per Espolla i Rabós amb tast a peu de la vinya…

CELLER MAS LLUNES Fotos ROGER LLEIXA
CELLER MAS LLUNES Fotos ROGER LLEIXA

El programa no té aturador. I cal sumar-hi l’aportació fonamental del sector de la restauració, on el vi hi juga un paper determinant, com a aliment que és. No és el complement de la cuina, sinó un eix vertebrador de l’experiència enogastronòmica. En són un bon exemple les terceres jornades gastronòmiques La Cuina del Vi en restaurants de Peralada i Vilanova de la Muga; els sopars maridats amb vinils de jazz i vins de la ruta del vi DO Empordà a l’Hotel Aiguaclara de Begur, el menú d’arròs de Pals del Vicus amb vins empordanesos i els menús del Vívid  que serveixen en diferents restaurants de Cantallops en harmonia amb vins del mateix municipi.

_MG_1450Prop de 5.800 persones van passar en l’última edició per les activitats programades a l’Alt i el Baix Empordà. Un mes sencer d’activitats que ha anat agafant cos i forma des de 2014. De les 55 activitats del primer any, a les 109 de 2015 i a les 75 d’enguany. Més enllà de les xifres, se’n valora la qualitat i la satisfacció del client. El repte és consolidar-ho i donar-ho a conèixer més.  La cloenda al Vívid 2016 la posarà el proper dissabte dia 30 la fira Arrels de Vi a Barcelona. Un aparador de la qualitat vitivinícola empordanesa que després, al maig, s’organitzarà com cada any i ja en van 9 edicions a Sant Martí d’Empúries. “Comprar a preu de celler – que no sempre és fàcil a Barcelona – i tastar els millors vins empordanesos” és la carta de presentació de la cita que busca còmplices i nous consumidors a la capital catalana. Perquè encara hi ha camí a recórrer per posicionar els vins empordanesos fora de la regió on són produïts. 2.000 hectàrees de vinya, 330 viticultors i 50 cellers s’ho valen. “Contribueixen a la preservació del territori i el paisatge i la dinamització de l’activitat rural d’una demarcació i l’activitat turística d’una destinació” sentencien des del Patronat de Turisme Costa Brava Girona. És ben cert.

_MG_1259Tant com quan el sommelier Josep Pitu Roca afirma que “hem de fer saber que tenim coses extraordinàries; potser no hem fet prou bé la feina de mostrar-nos. El que diuen les guies de vins no es correspon amb la realitat. El repte és el mercat de Barcelona i el reconeixement a les guies d’Espanya i d’altres parts del món”. Ho diu en el tast de vins històrics, organitzat en el marc de la V Jornada de la DO Empordà, a Mas Marroch, un “exercici de respecte i veneració” que el sommelier del millor restaurant del món planteja, des del rigor i la humilitat però amb total convenciment, com “elogi del passat, avís per al futur”.  Una oda al risc i a l’emprenedoria dels elaboradors, un advertiment als participants pel privilegi de “capbussar-se en la història d’un territori  través del pensament d’una generació”. Amb una selecció acurada de vins d’anyades entre el 1981 i el 2005 dels cellers Vinyes dels Aspres, Mas Vida, Masia Serra, Celler Cooperatiu d’Espolla, Mas Estela, Castell de Peralada, Oliveda, Celler Martí Fabra i Cellers Santamaria.

La rauxa empordanesa perviu. “No és casualitat que a tants pocs metres de distància hi hagin nascut dos genis universals” explica sovint l’enòloga Anna Espelt. Dalí i Ferran Adrià, primer. Els germans Roca, després i ara. No és d’estranyar que els vins de tramuntana facin esforços per estar, que hi estan, a l’alçada. La nova imatge de la DO Empordà “posa de manifest com la natura i l’esforç de moltes generacions de pagesos han creat un paisatge únic”. El camp empordanès format per quadrícules irregulars i l’ús de tons terra i el blau del cel i del mar donen aixopluc als cellers que treballen amb visió de futur i confiança. I el turista frisa cada vegada més per v(b)eure-ho.

TAST DE VINS EMPORDALIA
TAST DE VINS EMPORDALIA

La qualitat dels vins s’acompanya del dinamisme enoturístic i el reconeixen els experts que han analitzat a fons l’enoturisme. És el cas del professor Damià Serrano –Cap de la Unitat LABturisme de l’àrea de Desenvolupament Econòmic de la Diputació de Barcelona- qui acaba de publicar la tesi doctoral “Aproximació territorial a l’enoturisme com a fenomen de desenvolupament local a Catalunya”. El tribunal l’ha qualificat amb un excel·lent cum laude. En el capítol que dedica a l’anàlisi de les denominacions d’origen, remarca que “la DO Empordà és de les regions vitivinícoles catalanes que millor transformació ha tingut per adaptar la seva estructura a les necessitats enoturístiques”. I afegeix: “Es troba per sobre de la mitjana catalana en relació al nombre de cellers que ofereixen tastos de vins i visites guiades als cellers”. En un altre context, Serrano afirma que “conjuntament amb Alella i Penedès, la DO Empordà és de les denominacions amb cellers amb més volum de visites, superior a les 10.000 anuals”. I més enllà de les xifres, les reflexions del professor Serrano acaben concloent que “veritablement es pot considerar aquest territori, més septentrional, – referint-se a l’Alt Empordà- com un cúster enoturístic de primer ordre amb el potencial que això genera a l’hora de dissenyar figures de màrqueting territorial com rutes, milles d’or o camins de vi”. L’Empordà ja ha fet part de la feina, a nord i sud, ara cal consolidar, investigar i comunicar.