El vermut, el vi… I el renaixement de l’Enològica

L’Estació Enològica de Reus pot presumir de moltes coses menys del coneixement que se’n té. La seva arquitectura modernista embelleix el passeig de Sunyer i a dins amaga més d’un segle dedicat al món del vi que ara vol sortir de nou a la llum. Des del mes d’abril, a la planta baixa, l’Agència Reus Promoció hi ha obert la “Casa del Vermut i del Vi”. L’esquer, és el vermut, la beguda que des de fa uns anys torna a ser moda i marca tendència, però l’objectiu final de la iniciativa és fer visible, de nou, la capitalitat agroalimentària de Reus que s’estén pel conjunt de comarques de Tarragona.

“Cal considerar que el 1924 – l’Estació Enològica – era l’únic establiment de tot l’Estat espanyol que donava el títol d’oficial d’enòleg”, escriu la historiadora Anna Figueras al llibre commemoratiu dels 100 anys de vida de l’estació de viticultura i enologia de Reus, publicat l’any 2007. Avui, una part de l’edifici – que conviu amb la seu del consell regulador de la DOP Siurana, la DO Catalunya, els laboratoris de l’INCAVI i la DOP Avellana de Reus, entre d’altres- , és també un punt d’informació turístic de la ciutat on s’exposa l’oferta d’activitats que hi ha al voltant del vermut.

Un muntatge expositiu creat ex aequo dona la benvinguda i fa referència al Reus-París-Londres del segle XVIII, l’època de màxim esplendor vitivinícola de la ciutat estretament vinculada a l’aiguardent; el pes de la història posa al visitant en situació. A l’espai, adequat com un bar antic amb barra, s’hi poden tastar els 8 vermuts que formen part de la marca “Vermuts de Reus”. L’oferta àmplia demostra que el vi aromatitzat continua tenint un pes important a la ciutat, més enllà de la producció. La decoració modernista que els acompanya fa viatjar el visitant en el temps i el situa en un ambient burgès i glamurós. “Volem fer visible la riquesa agroalimentària, el modernisme i la història. El vermut és el producte que ho vehicula i també ho farem properament amb el vi”, dirà Montserrat Caelles, regidora de Projecció de Ciutat.

Els primers mesos de funcionament de l’espai a l’Enològica han estat satisfactoris. S’han rebut més de 1.500 persones en els horaris d’obertura que, de moment, es circumscriuen al cap de setmana. El més important és, però, que s’han començat a apuntalar els objectius amb què es va concebre i que ara es desenvoluparan en una segona fase: orientar els visitants interessats en el producte i el turisme del vi, retornar el valor patrimonial a l’Estació Enològica, revaloritzar els productes gastronòmics de la terra i posicionar la ciutat de Reus en un punt de centralitat envers l’àmplia oferta de vermut i de vi del territori. “Tenim l’oportunitat de posar tot això en valor i no la podem perdre. Des de Reus hem de ser capaços de fer d’altaveu de tota l’oferta de les comarques veïnes. Hem començat creant un espai d’informació enoturística i cultural, però hem d’anar més enllà”, avança Caelles.

El següent estadi es promocionar a l’Estació Enològica les diferents denominacions d’origen que formen part de la Cambra de Comerç de Reus – DOQ Priorat, DO Montsant, DO Terra Alta, DO Conca de Barberà, DO Tarragona i DO Catalunya – “tot destacant el paper de Reus com a porta d’entrada als paisatges del vi i de quilòmetre zero, de la descoberta del territori vitivinícola proper a la ciutat”, comenta la regidora. Un cop creades les aliances amb els consells reguladors i els consells comarcals, la “Casa del Vermut i del Vi” també permetrà al visitant degustar vins i es podran articular propostes relacionades amb aquest sector, més enllà del vermut. “La idea és que hi passin coses al llarg de l’any, que es facin activitats i que la visitin turistes i residents. I caldrà també fer un calendari d’actes i estudiar la possibilitat de poder reservar experiències enoturístiques i altres esdeveniments relacionats des de l’Enològica”. Reus aspira, en definitiva, a fer d’aquest espai emblemàtic, una referència en el sector del vi; el primer pas per endinsar-se a les diferents regions vitivinícoles que envolten la capital del Baix Camp, aprofitant una arquitectura carismàtica i especialment una tradició i història privilegiades. “Reus ha de crear sinèrgies, fer de lligam i vincular el territori agroalimentari, perquè la seva riquesa té origen en la potència del sector que s’ha manifestat al llarg dels anys tant a la ciutat com al seu entorn més immediat. I el vermut i el vi són claus per aprofundir en una especialitat de turisme cultural que mou a noves tipologies de visitants”, comenta Montserrat Caelles.

La regidora de Promoció de Ciutat està convençuda que l’Enològica és un espai ple d’oportunitats i molt de futur i avança que entre els reptes principals hi hauria el de distribuir l’oferta enoturística de les comarques tarragonines: “Tenir connectades les bases de reserva dels agents que ho comercialitzen seria fantàstic. Hem de veure com es pot articular i si les entitats amb les quals ens enllacem tenen una manera de funcionar que pugui ser única i centralitzada a l’Estació Enològica”. Reus vol ser l’aparador privilegiat de qualsevol experiència enoturística d’interès que es pugui desenvolupar al sud del país. I reactivar l’Enològica en un moment dolç per al vermut és tanmateix clau. A la ciutat, hi ha una oferta privada madura i diversa que en els últims anys ha desenvolupat i potenciat serveis i productes que són per ells mateixos un reclam turístic. Vermuts Rofes i el Museu del Vermut en són dos clars exemples.

Hi ha qui s’atreveix a dir que, a Reus, el vermut ha robat protagonisme al seu fill predilecte i universal, l’arquitecte  Antoni Gaudí. La regidora Caelles somriu quan se li planteja la qüestió, però ràpidament adverteix que en cap cas són competència, sinó un binomi guanyador que s’intercanvien públics.  “Hem de ser capaços de desestacionalitzar el turisme cultural a Reus i el vermut ens ajuda a fomentar les escapades curtes, de cap de setmana i amb visitants del país, mentre que Gaudí és una marca molt potent i ens porta turistes internacionals que després de retruc poden també arribar al vi. Hem de seguir treballant en aquestes dues línies i no puc avançar gaire més, però també hi haurà novetats en el sentit d’atraure els turistes estrangers a través del vermut, tot i que encara no l’entenen culturalment com nosaltres”.

“Hem de seduir amb aquest doble relat. Tenim un territori ric i divers, amb vins d’alta qualitat i reconeixement internacional. Som una ciutat inquieta, viva i dinàmica i tots hem de ser capaços d’explicar-ho i l’interlocutor, quan li ho dius, se n’adona de seguida, perquè hi veu passió i sap que a Reus hi trobarà allò que busca”. Montserrat Caelles és clara i rotunda en la defensa dels actius i les possibilitats turístiques de la ciutat. I ara la recuperació de l’espai fa albirar un escenari més prometedor i lluminós per a l’Enològica i per a la cultura del vi del que hi ha hagut fins ara. Com va el director de l’Estació Enològica, Claudi Oliveras, a l’acte d’inauguració de l’any 1910: “La viticultura ha de ser considerada com a ciència, com a art i com a ofici (…) Tot per l’agricultura; tot per als agricultors”. Les dues crides són plenament vigents en ple segle XXI. Especialment la darrera  sense la qual no hi ha cap possibilitat de presumir d’aliments, d’espai de tast ni d’experiències per i on viure’ls i beure’ls, els vermuts i els vins.