
La Conca de Barberà promourà a curt termini els camins del trepat que transitaran per senders entre vinyes i oliveres i serà una eina més per comprendre el valor del paisatge cultural
“Aquí els rellotges no funcionen; és la naturalesa qui marca el ritme”, diu un dels eslògans promocionals de la Ruta del Trepat, a la Conca de Barberà. “La nostra comarca és perfecta per fer turisme sense presses. Els fluxos de visitants no són en cap cas massificats i això ens beneficia com a territori. És una regió tranquil·la per observar, respirar i caminar amb calma entre vinyes”, explica Mireia Bonet, Cap del Servei de Turisme del Consell Comarcal de la Conca. Fa anys que Bonet, diplomada en Turisme i Màster en Gestió Cultural, treballa amb agents del territori per articular i enfortir una xarxa que faci visible el potencial enoturístic a través del trepat, la varietat autòctona i més diferenciadora de la comarca amb la qual cada vegada s’elaboren no només escumosos i rosats, sinó també negres fluids i amb caràcter. “Properament volem presentar els camins del trepat. Els tenim definits però estem buscant el pressupost per senyalitzar-los. La idea és que passin per davant del màxim de vinyes possibles i enllaçar pobles i paisatges on trepat sigui el pol d’unió i d’atracció”, avança Mireia Bonet.

Els camins transitaran per senders i pistes de terra entre camps de vinyes, oliveres i cereal, però també entre pallisses antigues i masies, enllaçant pobles, atractius vegetals i arquitectònics. I afegeix: “Alguns itineraris seran curts i altres recorreguts més llargs. Amb inici o fi a municipis com Barberà de la Conca, Montblanc, Rocafort, Sarral, Solivella i l’Espluga de Francolí. La majoria dels camins són circulars. Proposem transitar-los, contemplar i sentir el paisatge que, en definitiva, és el que després trobem a la copa del vi”. Amb aquesta iniciativa la Ruta del Trepat vol guanyar valor i visibilitat. “Posicionar una marca és temps i recursos, en som molt conscients, però a la Conca de Barberà no anem sols, tenim el suport de la Denominació d’Origen, de la Festa del Trepat que aquest any es celebrarà l’1 i 2 de juliol a Barberà de la Conca, i dels cellers de la comarca. Sabem que hi ha molta feina a fer, que el mercat és molt ampli i posicionar-se és complicat però mica en mica ho aconseguirem, perquè totes les accions que impulsem de forma individual són un degoteig i sumen en la mateixa direcció. A la llarga serem on volem ser, que és ser referents en enoturisme al país”, adverteix la Cap del Servei de Turisme del Consell Comarcal.

Als inicis, els cellers que formen part de la Ruta del Trepat havien de formar part de la DO Conca de Barberà, però ara també n’hi ha que són de fora. Sí que són requisits imprescindibles elaborar vins amb raïm trepat i oferir visites guiades. Actualment la integren una quinzena de projectes enològics que estan enllaçats per un mateix logotip i comparteixen material turístic de promoció. “Hi vam afegir també un passaport amb la idea que l’enoturista pugui visitar un mínim de tres cellers i, en completar-lo, tingui com a premi dues ampolles elaborades amb trepat”, explica Mireia Bonet. “Hem anat construint la marca a poc a poc, consolidant els cellers, creant elements distintius i material didàctic fins i tot per als nens que acompanyen els pares a les visites enoturístiques. I més recentment hem incorporat restaurants i allotjaments que privilegien el trepat a la seva oferta de serveis”, comenta. La pandèmia va obligar a aturar tots els esforços i va quedar palesa la vulnerabilitat del sector turístic, però a la Conca de Barberà no van restar de braços creuats: “Des de l’àrea de Turisme del Consell Comarcal, amb el suport d’una empresa extern, vam crear tallers sobre diferents temàtiques que finalment van derivar en una Xarxa de Turisme Sostenible de la Conca de Barberà, i una de les línies de treball ha estat el trepat. Hem anat decidint conjuntament les accions, algunes promocionals, com l’haver estat a l’última edició de la Barcelona Wine Week. Érem l’única ruta enoturística que s’hi promocionava, descobrint els paisatges de la Conca, les vinyes sense presses, els cellers amb història i el valor del trepat”.

Fa gairebé 20 anys que el Celler Carles Andreu va elaborar el primer vi negre amb trepat, trencant la idea de què la varietat només era vàlida per a rosats i com a base cava, per bé que als anys 80 ja s’havien fet elaboracions experimentals amb maceració carbònica. Des de 2004 no han parat de néixer projectes enològics que la vinifiquen de múltiples formes i amb infinites sensibilitats. El ventall de vins és cada vegada més ampli i es treballa per perfilar el vèrtex de qualitat de la varietat. Un 81% de cellers de la DO, treballen amb trepat, però encara hi ha molt de camí per recórrer perquè els litres destinats a vi tranquil representen només el 21% del total. El sommelier Bernat Andreu explica que el seu pare, Carles Andreu, “va voler prestigiar el trepat vinificant la varietat com a negra. Aleshores era una finestra d’oportunitat que el mercat va saber llegir i es va quedar. Van estar 4 anys sols elaborant-la fins que després però amb comptagotes s’hi van afegir nous elaboradors. Tots els vins tenien un perfil similar. Amb la posada en marxa del Viver de Celleristes de Barberà de la Conca, també van néixer nous monovarietals de trepat i, a poc a poc, s’han anat explorant variacions, deixant el roure, provant diferents graus de maduració mecànica i fenòlica, incorporant diferents perfils de vinya no només ceps vells. L’última variació es produeix al volant del 2020, quan el trepat entra també a formar part dels cupatges amb un percentatge important”. Per a Bernat Andreu, “el nervi central de l’enoturisme a la Conca de Barberà és el trepat i ha estat positiu que la gestió de la Ruta del Trepat s’hagi fet des del Consell Comarcal enlloc de la DO, perquè ha permès incloure-hi més actors i oferir una visió més àmplia de la comarca”. I conclou: “L’enoturisme ha permès configurar-nos territorialment”. Quant al camí que ha de seguir el trepat, no s’arrisca a fer cap pronòstic, però sí que en ressalta el treball que estan fent els viticultors per estudiar diferents clons de la varietat: “Els clons seleccionats permetran plantacions amb usos molt específics i sobretot mantenir la genètica de la varietat”.

Més enllà dels històrics, a la Conca de Barberà continuen naixent projectes amb gent molt jove al capdavant que no han pogut començar vinificant trepat perquè no tenen vinya, però tenen clar que la varietat estarà al seu catàleg a curt termini. El viticultor Ferran Lozano i la mestra d’educació infantil Paula Abelló fan vins naturals i joves, de mínima intervenció, a Niu Celler. La seva aventura enològica és recent i el 2022 han entrat la seva primera verema al Viver de Celleristes de Barberà. “La nostra intenció és poder arrelar, sortir del viver, tenir un celler petit i propi amb vinya al voltant. Seguríssim que voldrem plantar trepat i garnatxa negra i arrelar a l’Espluga de Francolí, però de moment hem començat a vinificar amb les varietats que hem trobat i plantat, i ho fem en un espai com el viver que ens ho ha permès perquè no teníem ni capacitat econòmica ni lloc. Viure de l’agricultura sense valoritzar el teu producte és molt complicat i per això ens hi hem llençat”, explica Lozano. Ell és viticultor a Vimbodí i la Paula fa d’educadora a Tarragona, però els apassiona el món del vi i han decidit engegar el projecte propi. “A la finca on treballo hi havia algunes rengleres de ceps que no es collien perquè no hi passava la màquina i des de fa tres anys que les collim a mà i fem vins en una barraca de tros. Ens agrada i surt prou bé, de manera que ho hem volgut fer millor. I per això hem entrat el raïm al viver de celleristes aquesta última verema. Elaborem una garnatxa negra i dos blancs de chardonnay, un ancestral i un vi tranquil. Són La Merla, l’Astor i La Pastorella”, enumera Lozano. Les etiquetes s’han treballat amb dissenyadors locals i en total sortiran al mercat al voltant de 2.300 ampolles. “Ni la Paula ni jo tenim tradició familiar de fer vi, de manera que el raïm l’hem comprat a la finca on treballo. Tenim passió per elaborar i en paral·lel a la vinya de Vimbodí, hem plantat 300 ceps de garnatxa blanca i negra i macabeu a l’Espluga. La idea és que sigui un projecte d’escala humana, natural i ecològic. Som molt joves, tenim 26 i 25 anys, tot just estem començant i el que sí que necessitaríem és més assessorament per engegar el petit negoci. Avancem a partir de l’assaig i l’error i del suport dels companys amb qui compartim espai”, asseguren. “Tenim al cap fer visites i tastos a la vinya i també al viver que avui per avui és el nostre celler. Volem donar a conèixer el nostre projecte sincerament i properament. Som petits però amb unes ganes i il·lusió enormes” conclou Ferran Lozano. També a través seu i de les seves aspiracions de futur amb el trepat, es pot conèixer més a fons el talent i la diversitat que hi ha a la Conca de Barberà.

_____________________________
Fotografies cedides per Turisme Conca i Niu Celler