El paisatge a la copa

Existeixen algunes varietats de raïm que son fidels transmissores del territori on han crescut. Depenent dels sols d’on s’han alimentat les arrels del cep ens oferiran uns fruits i per tant un vins amb unes característiques molt diverses. Al Mediterrani, la varietat que millor reflexa les condicions del seu entorn  és, sense cap dubte, la garnatxa, amb vins que poden anar des de fragants i delicats a vins intensos i salvatges.

A la comarca del Priorat, la garnatxa ha passat de ser l’escarràs de la Ventafocs a la preuada Princesa. A finals del segle passat, s’animava als pagesos a arrencar les varietats autòctones considerades menors, per a substituir-les per varietats “millorants” importades principalment de França com la cabernet sauvignon, merlot, syrah i un llarg repertori que van anar substituint poc a poc el nostre patrimoni vitícola per vinyes més internacionals. No obstant, en els últims vint anys, els nostres viticultors i enòlegs han aprés a treballar  de tal manera de les varietats natives, que han aconseguit d’extraure’n tot el seu millor potencial i anar recuperant el seu protagonisme.

poster capçanes. imatgeA  Capçanes ja fa nou anys que celebren una particular festa del vi: La Nit de les Garnatxes. Un acte que aplega a més de 1.000 persones al celler cooperatiu del poble i que sempre es realitza el primer divendres de maig coincidint amb la Fira de Vins de Falset. Aquella nit, el celler es transforma en un espai festiu i cultural amb exposicions artístiques, concerts de musica clàssica i degustacions de vins i gastronomia. Els protagonistes de la nit son els vins de garnatxa provinents de quatre terrers diferents que acabaran formant part del cupatge d’un dels primers vins monovarietals de garnatxa d’alta gamma que es van embotellar a Catalunya: el “Cabrida

A diferència de la DOQ Priorat on els terrenys estan composats bàsicament per llicorella, a la DO Montsant s’hi troben sòls més diversos.  A Capçanes en concret, el mosaic de les finques està dibuixat amb llicorella, calissa, panal i argila que aporten trets molt característics a cadascun dels vins que s’elaboren a partir de cada terreny. De fet,  es va començar a celebrar la Nit de les Garnatxes per a que tothom pogués apreciar aquests vins abans de formar part del cupatge del Cabrida.

La novetat de l’edició d’aquest any  serà  el maridatge de les quatre garnatxes de terrer amb diferents tapes que  aniran a càrrec dels restaurants Can Bosch i Rincón de Diego, ambdós de Cambrils i ambdós guardonats amb una estrella Michelin. Per a l’elaboració de les tapes, prèviament es van tastar els quatre vins amb els xefs i els sommeliers i es va deixar fluir la creativitat per tal de trobar el millor maridatge. Cadascú es va encarregar dels dos vins que més els inspiraven i d’aquesta manera en Joan Bosch es va decantar per les garnatxes de calissa i llicorella i en Diego Campos per les de panal i argila.

2015-03-27 14.58.54Així doncs, els maridatges proposats, atrevits i alhora buscant l’equilibri son:

CALISSA: la garnatxa més perfumada i delicada amb “Crema de pèsols amb botifarra de perol i cotnes de porc”.

LLICORELLA: la que més recorda al caràcter del Priorat, fresca i estructurada amb “ Bacallà a la llauna cuinat a baixa temperatura amb verduretes”.

PANAL: la més madura i afruitada amb “Foie amb crema de formatge i quicos”

ARGILA: la més rústica i salvatge amb “Ànec lacat amb gelatina de taronja sobre cruixent de festucs”.

A qui li vingui de gust assaborir aquests vins amb els seus maridatges, pot acostar-se al Celler de Capçanes aquest divendres 1 de maig a partir de les onze i viure tota una experiència sensorial.

Més informació a  http://cellercapcanes.com/cat