
Recordo que durant la infantesa, a Solivella, comarca de la Conca de Barberà, el producte que no tenia punt de comparació amb el de cap altre lloc era el pa. Recordo inhalar l’olor de pa des de la Plaça Major, des del carrer Major, des del Camí del Tallat, i com no, quedar totalment encisat per aquest aroma en el carrer del forn, el Forn del Jaumi, sempre ple de llenya al costat de la porta de l’obrador, sarments, ceps i branques de pi.
Recordo que hi havia dos portes, una de la botiga i l’altre que donava accés als forns, des del carrer es veia el rogent de la flama a les parets fornejades, també el Jaumi traient i posant pans metòdicament. Just entrar a la botiga, en el mostrador de la dreta la Consol ens oferia aquelles coques fantàstiques, les ensaïmades, les canyes de xocolata, en els prestatges, les formoses barres de quilo, de mig i de quart, acabades de fer. Allò era pa, no recordo haver menjat un millor pa amb tomàquet que a casa els padrins, amb el pa del forn del Jaumi, els tomacons de l’hort i l’oli d’oliva del terme (entre DO Siurana i DO Garrigues), de fet, el pa de Solivella era famós a tota la comarca.
Recordo que el padrí, anys més tard, em deia que la farina d’aquell pa venia de la varietat “blat del camp” conreat en el nostre terme, no he tornat a sentir enlloc més anomenar aquesta varietat de blat, i no sé si és conegut amb un altre nom o si es podria recuperar la llavor. Tot ha canviat tan, des de principis del segle passat, en el que cada casa s’amassava el seu pa o la seva coca i el portava al forn a coura, fins ara, que sembla impossible recuperar una cosa tan bona com era aquell pa.
Per sort, a part dels bons forns que queden a la comarca, no tot allò interessant en el món del pa és passat, doncs també neixen projectes promoguts per persones solidàries amb iniciativa, amb empenta i ganes de recuperar les coses bones de sempre, de proximitat i de qualitat. Així, a Santa Coloma de Queralt, a l’any 2013, s’iniciava el projecte l’Aresta, un projecte agroecològic, cooperatiu i autogestionari.
A l’Aresta, l’Adrià Martín, la Glòria Llenas, la Gemma Flores-Pons i la Pati Homs elaboren pans amb ingredients ecològics, llevat mare natural i forn de llenya. Treballen amb pagesos propers, potencien la recuperació de farines locals, mòltes en molí de pedra, de cereals de varietats antigues, locals i tradicionals com el Xeixa, el Forment, el Blat egipci, les espeltes, etc.
Com molt bé diu en la seva web, www.arestacooperativa.com, el cultiu d’aquestes varietats és molt important a fi de recuperar el control sobre les llavors i frenar la disminució de la biodiversitat cultivada. Es tracta d’un fet bàsic per la sobirania alimentària, ja que permet controlar els recursos i no dependre de grans empreses. El mateix temps, utilitzar el forn de llenya permet aprofitar els recursos dels boscos de l’entorn i fomentar la gestió forestal.
L’Aresta treballa per recuperar, recollir i difondre coneixements del món del pa, per això, duen a terme tallers de pa artesà, fan visites guiades al seu forn, desenvolupen un projecte educatiu en agroecologia i cooperació en el qual s’hi combinen pràctiques artesanes, pageses, ramaderes, científiques i de cooperació social. En concret, les activitats educatives que porten a terme són Horts Escolars, FermentAcció, Del cereal al pa, Del camp al plat, CooperAcció, Extraescolars i Casals d’estiu. Podeu trobar els catàlegs amb tots els serveis a la seva pàgina web www.arestacooperativa.com.
Si voleu tastar els seus pans, a més dels seus dolços i salats, els podeu trobar a la seva botiga a Santa Coloma de Queralt, carrer Major, 19, els dilluns de 8 a 14h i els dimecres de 7 a 9h, o bé, a Montblanc, a la botiga La Pinyolina, o bé, a les botigues i cooperatives o grups de consum que es mencionen en la seva pàgina web, passant entre les poblacions esmentades i les poblacions d’Igualada, Nulles, Tarragona, Vendrell, Vilafranca del Penedès, Sant Sadurní d’Anoia, Reus, Sant Cugat i Barcelona.