El meu tatuatge és la terra, la nova exposició de Guinovart

El Museu de la Vida Rural de la Fundació Carulla, presenta l’exposició El meu tatuatge és la terra en aliança amb la Fundació Guinovart, Fassina Balanyà i el Monestir de Poblet. Amb aquesta exposició les tres instal·lacions acullen diverses obres de Guinovart que han estat acuradament seleccionades per a cadascun dels tres espais. Un viatge metafòric on descobrim l’univers que va quedar instal·lat en la memòria de l’artista durant la seva estada a Agramunt quan fugia de la Guerra Civil. Una memòria transformada en art on la terra entesa com a territori que dona els seus fruits esdevé protagonista i al mateix temps s’hi estableix una relació creativa.

El contingut recuperat pel Museu de la Vida Rural, les eines i productes artesans que han servit per treballar la terra, dialoguen amb les peces escollides per la Fundació Guinovart. D’aquesta manera, hi podem trobar, per exemple, forques, falçs, trills, ous o blat que formen un llenguatge pictòric que lluny de representar la realitat, la presenten amb tots els seus volums i textures. Tots els objectes emprats per Guinovart adquireixen un doble significat: el que copsem a primer cop d’ull i el metafòric. D’aquesta manera, les closques d’ou trencades simbolitzen l’esperança o l’ou buit -infecund- ens representa la incapacitat regeneradora.

També entra en escena la Fassina Balanyà, l’antiga destil·leria d’aiguardent de l’Espluga de Francolí, un espai on l’economia circular, com ara la tenim entesa, ja s’hi practicava anys enrere. Per la seva banda, el monestir cistercenc de Poblet exemplifica una altra forma de comunitat que connecta la natura i la divinitat des de fa molts segles,  un monestir que ha jugat un paper cabdal en la història de Catalunya i que continua essent un referent de la vida monàstica i cultural contemporània.

Des del Museu de la Vida Rural manifesten la seva satisfacció de poder oferir aquesta exposició en aliança amb les tres institucions, ja que “aquests tres equipaments culturals aposten per educar en els valors de la sostenibilitat, creuen en l’equilibri entre l’home i la natura i reivindiquen el nostre món rural que desapareix de manera irreversible”.

Un recorregut autobiogràfic.

Josep Guinovart i Bertran va nèixer a Barcelona el 20 de març de 1927. La seva familia paterna és d’orígen tarragoní i la materna agramuntina, dualitat geogràfica que es fa present durant tota la seva obra.

La vida de Guinovart es reflecteix en tota l’exposició El meu tatuatge és la Terra, que esdevé un mirall de tot allò que l’artista va viure entre el 1937 i el 1938 durant la seva estada a Agramunt, en plena Guerra Civil. Allà va viure en una cabana on mantenia una relació molt estreta amb el seu avi, mare, tiets i germans. Va ser en aquell moment on es va intensificar el seu vincle artístic amb la natura, les eines del camp, els animals i altres objectes que es poden veure representats en les seves obres.

Guinovart és reconegut com un artista polifacètic que va saber tocar, al llarg de quasi mig segle, diferents maneres d’expressió. Va deixar la seva empremta en molts camps més enllà del purament pictòric: en el món del teatre, l’arquitectura, el tapís, l’escultura, la il·lustració, i molts d’altres.

En trobareu més informació a www.museuvidarural.cat i www.espaiguinovart.cat