El llegat romà del vi

La Naturalis Historia de Plini el Vell (24dC a 79dC) és el llegat més important escrit que ens ha deixat l’imperi romà, i concretament el Llibre XIV és el que tracta sobre el nostre tema estrella: el vi i la vinya.

pliniusPlini el Vell, o també conegut per Gai Plini Segon, es podria considerar un dels primers escriptors que varen fer una “guia de vins”. El llibre del vi seria comparable a les actuals Guia Peñín o a la Parker’s Wine Buyer’s Guide de Robert Parker Jr.

Tant és així que podem observar que ens parla de temes tan propers a aquestes guies com els següents: la gran quantitat de varietats de vinya que existeixen i la importància que té aquest fet en l’elaboració del vi, el valor d’una bona terra per cultivar i la influència que en té en el resultat final, la potenciació de les varietats autòctones, les puntuacions i classificacions dels vins, segons un rànquing, la qualitat versus la quantitat, la crítica (positiva i negativa) als sommeliers i als viticultors famosos, etc.

“El vi és d’una natura tal que, begut, escalfa per dins els membres, i, aplicat per fora com a loció, els refreda.”

Són una sèrie de temes que avui en dia es tracten amb prou freqüència en trobades, fires i mercats. En temps d’època romana ja es consideraven de prou importància.

ccb4e23c8aa216f1e96d31ab209c036b_MTot i que Plini el Vell recull en el volum tot el coneixement que es tenia en l’època de la vinya, la vinicultura i el vi, ho fa amb un estil concís i expositiu, amb molta capacitat de divulgació. Per aquest motiu, l’obra no es descobreix només què en sabien els romans del vi, sinó que arriba a ser un tractat d’agricultura vinícola.

Home de cultura que queda reflectit amb la quantitat d’autors esmentats, com per exemple Home, Fabi Píctor o Cató.

“Quan et disposis a beure vi, rei, recorda que estàs bevent la sang de la terra; la cicuta és un verí per a l’home, el vi per a la cicuta […] és pot dir que no hi ha res més útil que el vi per a les forces del cos, ni tampoc res més perniciós per als plaers quan manca la mesura.”

 

FITXA BIBLIOGRÀFICA

Títol: El llibre del vi
Autor: Gai Plini Segon (Plini el Vell)
Editor/Impressor: Editorial Entrecomes
Any publicació: 2015
Col·lecció: Taleia
Preu: 11,90€
Catàleg Biblioteques Públiques de Catalunya: http://goo.gl/hPCRWZ

Facebook editorial
Twitter editorial

Vídeo a Youtube del canal DO Catalunya entrevistant a Mònica Miró, traductora de l’obra en català: enllaç