Viver de celleristes

L’any 1894 es va fundar a Barberà de la Conca la primera cooperativa agrícola de Catalunya. La plaga de la fil·loxera, que havia arribat la comarca un any abans, va anorreà la majoria de les vinyes de la comarca amb la conseqüent crisi agrària de finals del segle XIX que va fer canviar les relacions entre propietaris i pagesos i entre ells mateixos. Això sumat a unes relacions abusives dels propietaris envers els jornalers agreujats amb els nous contractes després de la fil·loxera va provocar que els pagesos busquessin noves formules de producció i de relació. Aquest fet va donar peu a l’aparició del cooperativisme. Amb l’aixopluc de la llei d’associacions de 1887 que va fer emergir la dinàmica associativa i va ajudar a consolidar i estendre ràpidament el societarisme pagès a Catalunya.

L’any 2004, cent vint anys després, ressorgeix una altra iniciativa pionera per part de l’Ajuntament de Barberà de la Conca conjuntament amb el Consell Comarcal, la Cooperativa agrícola de Barberà de la Conca i la DO Conca de Barberà. Aquesta iniciativa es materialitza l’any 2007 amb la finalització de les obres de la primera fase de construcció. Naixia doncs, en el mateix edifici de la Societat, el viver de celleristes de la comarca. El Viver està destinat a persones emprenedores que vulguin desenvolupar un projecte empresarial d’una manera singular i minimitzant riscos. Les instal·lacions compten amb tota la maquinària i espais necessaris per iniciar l’activitat empresarial enològica pròpia. La construcció d’un celler implica una despesa elevada i el projecte del Viver facilita la consolidació de la idea empresarial per crear noves empreses elaboradores de vins de qualitat.

Aquests cinc anys de feina han donat els seus fruits. Pel Viver hi han passat ja set empreses. Dues d’elles van entrar-hi des del principi però ara ja n’han sortit, han obert el seu celler són el Carlania i el Clot de les Eres. Actualment al Viver hi trobem VidBertus, Molí dels Capellans, Mas del Tossal, Guspí i Gatzara. Després de cinc anys el Viver ha fet un salt endavant. Les obres d’aquest passat estiu permetran doblar la capacitat a partir de la propera verema passant de les més de 45.000 ampolles a les 90.000. A més, permetrà que les empreses puguin estar-se algun any més a les instal·lacions per tal de consolidar i garantir amb millors condicions la sortida del Viver. En un futur també està previst que s’obri una sala de cates-museu i un restaurant gourmet.

Les diverses empreses que habiten el Viver han aconseguit de moment molt bons resultats. S’han consolidat arreu de la comarca i del país com el cas del Gatzara que ha passat de 5.000 a 7.000 ampolles i ven tota la seva producció arreu de Catalunya. En altres casos ja han aconseguit traspassar diverses fronteres com per exemple el celler Molí dels Capellans, que exporta entre un 60% i un 70% de la seva producció en països com els EUA, Anglaterra, Holanda, etc. A més d’experimentar un creixement important; va començar produint 3.500 ampolles i té la intenció d’arribar a les 12.000 ampolles ben aviat, abans de sortir del Viver.

Iniciatives com aquesta ens han de marcar el camí de futur a la comarca i al país. En un moment de crisi econòmica molt intens, on trontollen totes les estructures que s’havien construït en les últimes dècades i on comprovem com el capitalisme salvatge ha fracassat i ha comportat una pèrdua de valors sense precedents en la nostra societat. És el moment de posar unes bases sòlides i definitives sobre terreny segur. Deixar de volar coloms i apostar per la nostra gent, els nostres productes, el nostre territori, els valors que van fer créixer i van permetre que la comarca pogués sobreviure segles enrere. Retornar als orígens de 1894 quan també davant les adversitats van decidir unir-se i canviar les bases de la societat establerta fins aquell moment. Tornem a potenciar els valors del cooperativisme, la solidaritat, la democràcia, l’ajuda mútua, la responsabilitat, mirar més enllà del benefici immediat.

És el moment de les petites indústries, properes, del territori. És l’hora de racionalitzar el nostre consum, de donar un valor afegit als diners que gastem. Hem de saber on van a parar els nostres cèntims i a qui i per a qui repercuteixen. Dotar d’una base sòlida l’economia local, d’un altre model econòmic i de relació. Potenciar els productes locals, de qualitat. Prioritzar la qualitat per damunt la quantitat.

Per tant, aquest viver centrat en els celleristes esperem que no sigui el primer i últim sinó que sigui un exemple a seguir en altres àmbits tant agroalimentaris, com industrials, artístics, de serveis…. Tant a la comarca com en d’altres del país que creïn un teixit humà compromès i una economia de base social que sigui l’inici, l’espurna, d’un canvi més global que necessitem com l’aire que respirem.

[Leandre Romeu]