Plantant una llavor

Cartell genèricAquest mes de novembre, s’estrenarà la visualització del documental que porta com a títol “Plantant una llavor”, obra audiovisual principal de la Conca 5.1. Un esdeveniment programat pel pròxim divendres dia 8 de novembre de 2013, a les 19:30 hores, a l’Antic Hospital de Santa Magdalena, com acte de cloenda del programa d’actes de la 6a Fira de Sant Martí de Montblanc.

Aquest documental es va començar a forjar a finals de l’any 2010, sota la direcció dels seus autors, el Leandre Romeu i el Josep Saperes. Titulats universitaris que treballen en altres àmbits, però que temps ençà es van enamorar dels seus pobles paterns, del seu entorn natural, de la seva llengua, d’aquelles coses conegudes com si s’haguessin viscut des de sempre, però alhora viuen il·lusionats amb el present i somien el futur del país i la comarca, que veuen emprendre el seu camí amb la seva pròpia identitat i de la mà de les noves tecnologies cap a un món marcat per la globalització.

Els seus autors han realitzat aquest projecte en un moment d’una forta crisi econòmica, política, social i de valors, però alhora conscients que les actuals generacions viuen enmig d’un passat que es veu més llunyà del que possiblement s’hagi vist mai i un futur tan incert com fantàstic. És precisament aquest temps de reflexió en el canvi on els autors han considerat important treballar l’anàlisi dels sectors econòmics principals de la comarca.

Avui per molts resulta excessivament distant pensar que moltes persones de la nostra societat han viscut o conviscut amb graus familiars que quan eren menuts no tenien electricitat a les cases, no tenien aigua calenta a les aixetes, no tenien sistemes de calefacció. Els carrers eren de terra i sense asfaltar, sense clavegueram, que no havien vist cotxes ni motos pels carrers, que no havien pujat mai en trens, o en avions, el que feia que moltes persones no havien tingut l’ocasió de  veure el mar en persona, o que no havien visitat mai els Pirineus o Barcelona. Treballaven amb la força dels animals i que vivien en una economia d’intercanvi encaminada a la subsistència enlloc de l’economia del mercat i el benefici tan necessitada de canvis.

Però tota aquesta realitat no fa pas tant de temps que era el present de cada dia de les persones que avui encara ens acompanyen. Avui sembla haver canviat tot tant, que a vegades ens hem arribat a desorientar i hem volgut oblidar moltes de les coses que eren tan bàsiques i que sempre hem sabut fer. Aquests dies llegia una frase en el facebook que escrivia la Ruth Troyano en relació a un article del Diari Ara.cat titulat “El Priorat entre Salou i Gruyère” on deia literalment “que l’evolució econòmica del Priorat hagi estat un els darrers anys millor que la del conjunt català té molta lògica perquè, dins les seves modestes possibilitats, ha avançat en direcció al model suís: fent millor el que sempre havia fet i atraient turisme selectiu.” http://www.ara.cat/premium/opinio/Priorat-Salou-Gruyere_0_1018098298.html Comparteixo plenament el sentit d’aquestes paraules, i m’agradaria que a la Conca sabéssim fer el mateix.

El documental de la Conca 5.1 “Plantant una llavor” creiem que pot ser una eina útil per reflexionar d’on venim, on som i on volem anar. Per això us esperem en la presentació el proper dia 8 de novembre de 2013, a les 19:30 hores, a l’Antic Hospital de Santa Magdalena, o en altres presentacions i actes que es celebraran al voltant d’aquest documental.  http://laconca51.wordpress.com/documental-plantant-una-llavor/

http://agenda19.cat/articles/el-garbell#.Uniccfme_Qo

[Josep Saperes]