
Un dels recursos turístics dels quals disposem a la Conca de Barberà i que és desconegut per la majoria de ciutadans, tan de dins com de fora, és la ruta anomenada Paisatges del Vi. L’any 2008, fruit de la col·laboració entre les oficines comarcals de turisme del Priorat, la Terra Alta i la Conca de Barberà, va néixer aquest projecte, que està plenament operatiu des de l’any 2009. http://vinoturismo.blogspot.com.es/2009/04/paisatges-del-vi-es-un-proyecto-de.html
Es tracta d’una ruta autoguiada pel paisatge de quatre regions vinícoles veïnes com són la DOQ Priorat, la DO Montsant, la DO Terra Alta i la DO Conca de Barberà. Trobareu cada itinerari a les oficines de turisme de cada comarca en format MP3 o CD. També es pot trobar tota la informació i les audioguies descarregables a http://www.paisatgesdelvi.com i concretament dins l’oferta turística de la Conca es pot trobar a: http://www.concadebarbera.info/quefer/rutesconca/paisatgesdelvi.php
Per cada DO trobem indicada una possible ruta amb diversos elements destacats de cada territori. Podeu consultar per separat cada unitat de paisatge si aneu directament als següents enllaços: http://www.paisatgesdelvi.com/ca/do-conca-de-barbera, http://www.paisatgesdelvi.com/ca/do-montsant, http://www.paisatgesdelvi.com/ca/doq-priorat, http://www.paisatgesdelvi.com/ca/do-terra-alta. Es pot començar per on es vulgui. Seguint la ruta es troben una sèrie d’indicadors que us ajudaran a fer tot el recorregut. Durant el camí es poden contemplar els paisatges, descansar als miradors, passejar pels pobles, visitar cellers i gaudir d’uns vins únics i exclusius.
Pel que fa a la Conca de Barberà trobem 10 enclavaments principals a visitar. Seguint els números que ens proposen primer trobem Poblet sota el títol El Monestir de Poblet i La Ruta del Cister. En segon lloc Riudabella amb el subtítol Inicis de la viticultura. A continuació, trobem Milmanda amb el lema El paisatge de la comarca. En quart lloc, L’Espluga de Francolí amb el destacat de Coves, vi i el Francolí. El número cinc està destinat a Montblanc amb el títol Les varietats del raïm. Ben a prop trobem la següent parada, concretament a Barberà de la Conca, amb el subtítol de Bressol del cooperativisme. En setè lloc hi ha Pira, que engloba l’apartat Cellers. En el número vuit trobem Sarral on es destaca El Trepat com la varietat autòctona de la zona. Tot seguit hi ha Rocafort de Queralt amb Les Catedrals del vi i, per últim, Forès com a Mirador de la DO Conca de Barberà.
Pel que fa a les altres zones ressenyades en la guia, podem destacar diversos elements recomanables de visitar. Per exemple, de la DO Montsant trobem pobles com Falset, Capçanes o Marçà. De la DOQ Priorat trobem llocs destacats com Porrera, Torroja del Priorat, Gratallops o la Morera del Montsant, entre altres. I, finalment, de la DO Terra Alta trobem indrets com Gandesa, Corbera d’Ebre, Batea o Pinell de Brai.
És una ruta molt interessant i molt ben travada que permet descobrir els paisatges del vi de quatre DO molt importants del nostre territori. Uns paisatges que s’han mantingut verges i allunyats de l’especulació i la pressió urbanística d’aquests darrers anys. Per tant, és una ocasió única de gaudir d’uns paisatges excepcionals del nostre país.
És una llàstima, però, que una feina com aquesta que s’encarrega de dissenyar una ruta tan potent sigui, al mateix temps, tan desconeguda i que costi tant trobar-la dins els recursos turístics de la comarca. Pel turista que decideix endinsar-se en la Conca de Barberà és difícil accedir a aquests continguts, ja que la informació no està clara a primera vista. Tenint en compte que la guia es pot trobar en quatre idiomes (català, castellà, anglès i francès) caldria fer-la més visible i oferir-la als turistes internacionals, que cada vegada més es decanten per la nostra comarca com a destí de les seves vacances. S’hauria hagut de donar a conèixer més aquesta iniciativa. Encara som a temps d’explotar-la amb més intensitat i treure-n’hi més suc.
D’altra banda, cal destacar la feina feta per les tres comarques en aquest projecte col·laboratiu. Una col·laboració que hauria de continuar per fer difusió d’aquesta iniciativa i per crear-ne d’altres. La col·laboració i la cooperació entre territoris és fonamental per arribar més lluny, per aprendre d’experiències anteriors que han viscut altres territoris i aprofitar aquest bagatge per crear noves i més ofertes que afavoreixin el territori.
http://agenda19.cat/articles/el-garbell#.UkvGQ4bBrQo
[Leandre Romeu]