Les Cooperatives avui dia (III): Agrícola de la Conca

002Amb la Cooperativa Agrícola de la Conca encetem aquesta tercera entrega de la sèrie sobre cooperatives de la comarca. Després de Barberà de la Conca i Sarral, avui parlarem de dues cooperatives que des de fa gairebé un any, en són una. I és que les cooperatives de l’Espluga de Francolí i de Solivella ja fa mesos que van decidir unir esforços i presentar-se conjuntament sota el nom d’Agrícola de la Conca i Secció de Crèdit. Dues cooperatives històriques de la comarca –l’Agrícola de l’Espluga de Francolí i Viticultors de Solivella– que, després d’un intent fallit el desembre del 2013, finalment van acordar unir-se el passat mes de febrer de 2014.

Amb la fusió de les dues entitats tots els socis que ho van voler van passar a ser socis de la nova cooperativa, que actualment compta amb uns 675 associats. El president és el Sr. Josep M. Domingo, que ja era el president de Viticultors de Solivella en el moment de la fusió.

En aquests moments la cooperativa té diverses seccions operatives: vi, oli, fruits secs, agrobotigues i secció de crèdit. A nivell supracooperatiu, formen part d’Unió Corporació Alimentària, CEVIPE i Castell d’Or. Aquest últim és l’ens encarregat de la comercialització dels vins embotellats i és el propietari de totes les marques de les cooperatives sòcies. Pel que fa a les referències que es comercialitzen sota el nom de Castell d’Or, cal remarcar que aquest darrer any s’han embotellat uns quatre milions d’ampolles entre vins i caves. La producció es ven pràcticament tota en el mercat internacional, en països com la Xina o el Japó, que representen el 20% de les exportacions de l’empresa. A aquests països se n’hi sumen vint-i-cinc més, repartits entre Europa, Amèrica i Àsia.

SONY DSCPel que fa a la Conca disposen de dues agrobotigues a Solivella i a l’Espluga de Francolí on venen directament els diversos productes que fabriquen. Les principals marques que si poden trobar són sota el nom de ‘Puig de Solivella’ i ‘Francolí’.

La Cooperativa està treballant en una nova línia de productes sota la marca CAPUTX, de nova creació, que engloba tots els vins de licor i els olis. Així podem trobar oli Caputx en envasos de 250cc, 750cc, 2 i 5 litres. En relació als vins de licor tenim Vi de licor (Mistela), Vi de la Bóta del Racó (Vi Ranci), Moscatell i Vermut. I en breu trauran al mercat en envàs de 2 litres el vinagre Caputx.

En els últims anys la Cooperativa ha rebut diversos premis i reconeixements com, per exemple,  La Guia Peñín 2015 que ha atorgat 85 punts o més a disset vins i caves de Castell d’Or; el Cossetània Reserva 2009 i l’Esplugen 2009 amb 89 punts. De la DO Conca de Barberà trobem el Castell de la Comanda 2009 Reserva amb 86 punts i el Francolí 2009 Reserva amb 86 punts. I a la Guia de Vins de Catalunya 2015 trobem el Francolí Brut Reserva amb una puntuació de 9,03 i el Puig de Solivella Reserva amb 9,02. En l’àmbit comarcal, El Francolí Trepat 2013 ha estat considerat el millor vi rosat jove en l’última edició del Concurs de vins i caves de la Conca de Barberà. A més, el Francolí Brut Reserva ha obtingut la Plata Brussel·les 2014.

576_1392399188650-espluga-de-francol-cooperativaDe moment no treballen l’agricultura ecològica i no tenen cap línia d’actuació específica en aquest àmbit, tot i que estan oberts a possibles projectes que puguin sorgir en un futur. Mantenen una bona relació amb la DO Conca de Barberà, de tu a tu, creant sinergies i compartint necessitats i objectius per tal de potenciar els vins i les activitats que es fan a la comarca.

El futur immediat de la cooperativa passa per buscar la màxima rendibilitat dels processos de transformació agrícola, per abaratir costos i poder augmentar les rendes dels socis. En aquesta línia la principal acció passa per la reubicació dels dos cellers en un, pel qual ja s’està redactant el projecte i la millora de les instal·lacions de l’oli.

[Leandre Romeu]