Les Cooperatives avui dia (II): Vinícola de Sarral

SONY DSCDonem pas, amb aquest article, a la segona entrega del cicle d’articles sobre l’actualitat de les cooperatives a la nostra comarca. Vam iniciar el cicle amb la Cooperativa de Barberà  de la Conca (http://laconca51.wordpress.com/2014/10/02/el-garbell-les-cooperatives-avui-dia-i-cooperativa-de-barbera-de-la-conca/) i avui ens mourem pocs quilòmetres dins el mapa de la Conca de Barberà per fixar-nos en la Cooperativa de Sarral. Ens centrarem en el present i el futur d’aquesta cooperativa, que també es coneix com a Caves Portell i que està registrada legalment amb el nom de: Vinícola de Sarral i Societat de Crèdit, COVISAL, SCCL.

Per parlar de la Cooperativa de Sarral, ens hem de remuntar a les acaballes del segle XIX amb la creació de la Societat de treballadors agrícoles, que esdevindria el 1907 el Sindicat Agrícola. Uns anys més tard, el 1913, es constituïa a la vila un altra entitat que s’anomenaria Sindicat de Vinicultors. I, finalment, l’any 1914 es construïa el celler, obra de Pere Domènech. Precisament, enguany s’han celebrat diversos actes per commemorar el centenari de la seva construcció. Les dues entitats que convivien al municipi des de 1913 decideixen fusionar-se  l’any 1959 i d’aquesta manera apareixerà la Cooperativa Vinícola de Sarral. L’inici de l’elaboració de caves i vins embotellats es va produir durant els anys vuitanta (la construcció de la primera cava, per exemple, data de 1984). Actualment, la Cooperativa disposa d’unes instal·lacions de 12.000 metres quadrats que s’han anat ampliant i modernitzant en diverses etapes. Les edificacions inclouen des dels cellers a les caves, els magatzems, els dipòsits, l’agrobotiga i les oficines. A les naus subterrànies, que tenen una superfície de 2.000 metres quadrats, és on trobem els dos milions d’ampolles de cava en fermentació o les sales de criança d’ampolles i la criança de bótes de roure. Pel que fa la matèria primera, cal remarcar que la Cooperativa diposa de més de mil hectàrees de vinyes. Entre les varietats  que es cultiven trobem, en primera posició, el Trepat, seguida de l’Ull de llebre, el Cabernet Sauvignon i el Merlot i, en blanc, Macabeu i Parellada.

SONY DSCLa propietat de la Cooperativa depèn dels 630 socis que té actualment. D’aquests 630, la meitat són viticultors propietaris, dels quals poc més de cent treballen la terra i només uns quaranta ho fan com a temps complet. Pel que fa a la gestió de la cooperativa, aquesta es duu a terme a través d’una junta rectora que està composta pel president, el vicepresident i els vocals. Aquesta cooperativa funciona amb el sistema de vot ponderat o econòmic, cosa que significa que cada soci té d’un a cinc vots en les decisions de l’assemblea depenent dels quilograms de raïm que produeix anualment, això és, com més quilos aportats, més vots, de forma proporcional. La Cooperativa gestiona un pressupost d’uns 6 milions d’euros aproximadament. Hi treballen unes 20 persones fixes durant tot l’any, però durant l’època de la verema, s’amplia la plantilla amb 10 o 12 persones més, entre les quals hi podem trobar personal administratiu, treballadors del magatzem, enòlegs, enginyers agrònoms, tècnics d’assessorament agrari, etc.

SONY DSCLa Cooperativa comercialitza els seus productes per tres DO diferents; la DO Conca de Barberà, la DO Catalunya i la DO Cava. Les dues grans branques de treball són el vi i el cava. Pel que fa aquests darrers mitjançant la marca Cava Portell elaboren Semi sec, Brut, Brut nature, Reserva Brut Nature, Magnum Brut Nature, Rosat Semi Sec, Rosat Brut, Cava Petrignano i Gran Reserva Brut Nature.

En relació als Vins Portell podem trobar al mercat: Blanc, Rosat, Negre, Semi Dolç, Criança, Reserva, Varietal, Fermentat en bóta, agulla balanç i agulla rosat.

La producció total es situa al voltant de les 1.600.000 ampolles anuals i es ven principalment a Catalunya, Europa, Àfrica i Amèrica. Tanmateix, la Cooperativa disposa de dos punts físics directes de venda. Un a les mateixes instal·lacions de la Cooperativa a Sarral i un altre a Montblanc, a les instal·lacions de la dissolta Cooperativa de Montblanc.

El futur més immediat de la Cooperativa és continuar creixent en producció de vins a doll i vins embotellats. Malgrat aquesta previsió de creixement, els responsables de la Cooperativa pensen que els propers anys no estaran exempts de dificultats. Tot i així, tenen l’esperança que gràcies a la bona situació de l’organització dins del sector, les podran afrontar.

http://www.agenda19.cat/articles/el-garbell#.VH12XTGG_Qo

[Leandre Romeu]