Les cooperatives avui dia (I): Cooperativa de Barberà de la Conca

3198221463_af9bf751ae_bUn cop tancat el cicle d’articles sobre els cellers més joves de la comarca, hem decidit centrar-nos en els cellers més antics del nostre territori: les cooperatives agrícoles. Traslladem, així, l’òptica des de la qual ens acostem als elaboradors de vi de la Conca de Barberà; de la novetat de ‘La Conca més jove’ al saber fer d’unes institucions centenàries, amb un passat molt interessant i un futur força prometedor. Així doncs, en els propers articles parlarem del moment que viuen les cooperatives amb l’objectiu de posar en valor tot el que aporten a la comarca i de reivindicar la seva utilitat i els seus productes, així com la seva visió de futur. I sí comencem, hem de començar pel començament, és a dir, per la cooperativa de Barberà de la Conca.

L’any 1894 com a conseqüència de la fil·loxera i dels conflictes socials i laborals entre propietaris i pagesos es va crear a Barberà la primera cooperativa agrícola de l’Estat. Una revolució en aquells temps que va comportar la creació del Sindicat i de la Casa. Des de llavors s’han produït diversos canvis, diverses lluites, clandestinitats, fusions, canvi d’edificis, de persones, de models… Fins a arribar a l’any 2005, moment en què la Cooperativa decideix entrar al grup Castell d’Or. Ismael Sans és el gerent de la Cooperativa i ens comenta els motius que van portar als socis a prendre aquella decisió: “La idea de la formació del grup era donar un valor afegit al producte que, en major part, es venia a doll a les grans empreses elaboradores, ubicades sobretot al Penedès, per intentar repercutir en una millor liquidació als socis de les diferents cooperatives i, al mateix temps, proporcionar als integrants del grup, cooperatives i associats, un mitjà alternatiu a la venda tradicional vers les grans empreses, que havia estat allò habitual durant dècades. Per tant, la idea era donar la volta i intentar tancar tot el cercle, des de la producció a la vinya, fins a l’embotellat i la comercialització de producte acabat”

botiga_agricola_barberaA més d’integrar el grup Castell d’Or, que és la branca comercialitzadora de producte acabat, les cooperatives que en formen part també es troben dins de CEVIPE, que és una cooperativa de 2n grau, la més gran de la zona cava, i un grup consolidat amb una experiència i trajectòria en el sector del vi i del cava des de fa molts anys. Barberà no és l’única cooperativa que forma part del Grup Castell d’Or a la comarca, també hi trobem la cooperativa de l’Espluga i la de Solivella, unides recentment sota el nom de Cooperativa Agrícola de la Conca, des d’on col·laboren en diferents aspectes, tant de gestió i serveis com de comercialització.

La Cooperativa de Barberà té actualment 135 socis, dels quals 80 són productors. Els productes que ofereix són, per una banda, tota la branca de caves ‘Castell de la Comanda Reserva’, en les modalitats Brut i Brut Nature (DO Cava), i el vi ‘Cabanal Trepat negre’ (DO Conca de Barberà). Per altra banda, a través del Grup Castell d’Or, produeixen i comercialitzen els vins blanc, rosat, negre Jove, negre Criança i negre Reserva Castell de la Comanda (DO conca de Barberà), i els caves Castell Comanda Brut, Brut Nature i Rosat Brut Trepat 100%.

Directament, sense comptar la part comercialitzada a Castell d’Or, es produeixen unes 12.000 ampolles l’any de cava i 2.000 del Cabanal. Pel que fa a Castell d’Or, aquest és un grup força important, que produeix uns 4 milions d’ampolles a l’any (entre vi tranquil i cava), entre les diferents marques que comercialitza. Un dels principals punts de venda de la cooperativa és l’Agrobotiga, una botiga reformada i remodelada fa pocs anys, digna de veure i visitar. Es tracta d’una de les agrobotigues més ben acabades i dissenyades de la Conca i és on es ven una gran part dels caves de producció pròpia, que també es poden trobar a establiments de restauració i comerços de la zona. Més enllà de Catalunya, Castell d’Or ven principalment als mercats alemany, anglès, belga, nord-americà, japonès i xinès; el mercat espanyol és poc significatiu pel que fa al mercat de clients actualment.

COMANDA-Blanc-amp-verda2-285x1024En les línies anteriors, hem descrit quina és la situació present de la Cooperativa de Barberà de la Conca. Tanmateix, en la conversa mantinguda amb Ismael Sans, no podem deixar de preguntar-li pel futur de l’organització. En les seves paraules, la Cooperativa de Barberà “ha viscut diferents etapes que han anat modificant la seva dimensió en funció de diversos aspectes de caire social; per una banda, va haver-hi dues escissions que van ser importants, i per altra banda, com totes les cooperatives, veu que la mitjana d’edat de pagesos i associats no reflexa un recanvi generacional proper, i per tant, s’està atent a l’evolució que la pagesia i l’agricultura pot tenir els propers anys”. Malgrat tot, es mostra optimista, ja que són els socis més joves els qui en l’actualitat aporten la major part de la producció.

I és que segons Sans: “el fet que s’hagin plantat força hectàrees de vinya els darrers anys demostra que es té ganes de continuar amb l’agricultura”. Aquest fet, juntament amb la progressiva consolidació de l’oferta de la Cooperativa, molt acceptada pels clients, anima a pensar que hi ha bones perspectives de futur per la que un dia va ser la Cooperativa més antiga de l’Estat. Una cooperativa pionera que ha sobreviscut al llarg dels anys, que ha estat espectadora de temps de bonança i de temps molts complicats… I que, malgrat tot, gaudeix en ple 2014 d’una posició prou bona en el mercat, amb una producció potent i unes instal·lacions modernes i preparades per afrontar les veremes de les properes desenes.

http://www.agenda19.cat/articles/el-garbell#.VC0cdvl_vQo

[Leandre Romeu]