La DO Conca més jove (III): Vins de Pedra i Dasca Vives

Retornem aquest mes amb la sèrie d’articles parlant dels cellers més joves de la nostra DO. Després dels articles anteriors (que podeu recuperar en els següents enllaços http://laconca51.wordpress.com/2014/02/03/el-garbell-la-do-conca-mes-jove-i-succes-vinicola-i-gerida-viticultors/ i http://laconca51.wordpress.com/2014/04/01/la-do-conca-mes-jove-ii-gatzaravins-i-vidbertus/), avui parlarem de dues històries extraordinàries, de dos cellers que van molt més enllà del simple fet de posar vi dins d’una ampolla. Dos cellers que viuen, en tots els sentits, el món del vi.

Vins de Pedra 3La primera història és la que protagonitza Vins de Pedra, un projecte jove, liderat per Marta Pedra, que va iniciar-se l’any 2010, però que ve de lluny i té les arrels en generacions passades de la família. El besavi de la Marta era enòleg i exercia la seva professió a les contrades tarragonines. Anava de celler en celler i se’l coneixia com “El Químic”. Aleshores amb prou feines es coneixia el significat de la paraula enòleg. Pel que fa als avis de la Marta, si bé no es van dedicar al món del vi, si que van conservar la passió pels vins. Una passió que van traslladar als seus fills i que es va materialitzar ara farà trenta dos anys, quan els pares i els tiets de la Marta van comprar una finca d’unes 12 hectàrees al Coll de la Noguera (Prenafeta), un lloc on hi havia hagut vinya, però d’on havia estat arrencada. Ells es van encarregar de replantar la finca i, poc a poc, van anar comprant alguna vinya més fins arribar a les 25 hectàrees actuals on es produeixen els Vins de Pedra.

La Marta, que des de ben petita havia corregut per aquestes vinyes, va prendre la decisió d’estudiar Enginyeria Agrònoma de forma molt natural. A la universitat va conéixer la seva parella, en Josep. Ell també és elaborador, a l’Empordà, al Celler *lavinyeta. La Marta, tot i ser cofundadora d’aquest celler, l’any 2010 decideix retornar a la Conca per elaborar vins amb firma pròpia a les terres de la família. És així com neix Vins de Pedra.

Les instal·lacions del celler on s’elaboren els Vins de Pedra estan situades provisionalment a una nau llogada a Montblanc. Allà és on es duen a terme els vins que tenen al mercat ara mateix: La Musa i l’Orni. La Musa, amb dotze mesos d’envelliment amb bótes noves, és un cupatge de Merlot i Cabernet. Elegant i intens, està pensat per a gaudir-lo acompanyant un bon àpat. L’Orni és un monovarietal de Chardonnay atípic, elaborat amb la tècnica del battonage amb les lies fines. Té una alta intensitat aromàtica, ideal per acompanyar una arrossada o una taula de formatges. Properament trauran al mercat un nou vi: El Trempat, el primer vi de Trepat de Vins de Pedra. Un vi que la Marta descriu com a fresc i golós, ideal per fer una copeta de vi sense necessitat d’acompanyar-la amb res més. I per què aquest desig de treure al mercat un vi de Trepat? Des de Vins de Pedra tenen clar que s’ha d’apostar per aquest petit tresor que té la Conca i és que hi ha molt poques zones que tinguin varietats tan singulars com aquesta. La lleugeresa i subtilesa que té, típica de varietats de climes més frescos i que, per tant, és un actiu que no es troba en la majoria de varietats mediterrànies, és un element que creuen que s’ha d’explotar.

Vins de Pedra va començar amb una producció d’unes 3.000 ampolles que van sortir l’abril del 2012 i que s’han anat incrementant fins arribar a les 7.000 d’enguany. El seu objectiu és anar creixent sense pressa, però amb pas ferm. I van en bona direcció, perquè els productes de Vins de Pedra es troben ja en bona part de les comarques catalanes i fins i tot en alguns països estrangers (Regne Unit, Suïssa, Bèlgica, EUA i Japó) on han tingut molt bona acceptació.

Un dels trets característics i distintius de Vins de Pedra són les etiquetes de les ampolles dels vins. Cada vi té un disseny diferent i canvia per cada anyada. Són obres del tiet de la Marta, el pintor i escultor Victor Pedra. La dona voluminosa i nua acompanyada d’animals és la figura principal en tota l’obra de l’autor. D’aquí la inspiració per les figures de les etiquetes. Cada any aquestes canvien; sempre conserven la iconografia, però es representen amb uns estils plàstics diferents. D’aquesta manera, s’acaba convertint cada ampolla en un exemplar de col·leccionista, com si fos una peça única.

Des del celler tenen clar que cal apostar per l’enoturisme. Que cal sumar cada activitat amb altres iniciatives que ja s’estan portant a terme a la comarca. En paraules de la Marta: “Tenim una vila preciosa i ens agradaria que els nostres vins fossin un motiu més per a apropar-s’hi. Posem tot el nostre entusiasme en aquest petit projecte que ens il•lusiona i esperem que també emocioni a aquells qui tasten els nostres vins, sempre amb respecte cap a l’entorn que ens envolta”.

La Marta és una dona vitalista, que t’impregna de la passió que sent per la feina que fa. Té les idees molt clares i per això ens agradaria acabar aquesta part de l’article amb unes reflexions molt adients que ens va deixar quan li vam fer l’entrevista: “Crec que tenim un bon futur per davant. Estem convençuts que la feina que està fent la Denominació d’Origen i els cellers està en una bona línia. Només ens toca seguir treballant i treballant. El camí és llarg i feixuc, però el plaer no està en arribar a una fita sinó en gaudir del dia a dia. Apostem per la Conca, perquè creiem que és una terra esplèndida per fer bons vins i amb l’esforç de tots els elaboradors segur que tindrà el reconeixement que es mereix. Els vins que s’estan fent a la comarca són de primer nivell.”

DASCA VIVES

Dasca Vives 4Dasca Vives és una finca familiar formada pel Josep Dasca i l’Alba Vives. Tots dos viuen a la comarca de l’Alt Camp i s’han format com a enginyers agrícola i forestal i també com a enòlegs. Actualment es dediquen a la pagesia.

Des del 2008 treballen en sis finques situades al voltant de Valls, que ocupen un total de 15 hectàrees. Cultiven de manera agroecològica i biodinàmica els conreus tradicionals de vinya, oliveres, ametllers, avellaners, garrofers i sembrat. Amb el seu projecte han volgut donar continuïtat al cultiu de les terres familiars, reconvertint-les a ecològiques i transformant els productes, perquè arribin directament al consumidor final. Els productes que ofereixen són vi, oli i fruita seca. Combinen la feina de la pagesia amb l’enologia i es dediquen tant al cultiu de la terra com a l’elaboració de vins a partir de raïm ecològic i de qualitat. Formen part del Viver de Celleristes de Barberà de la Conca des de l’any 2012.

El celler Dasca Vives elabora tres vins. El Jovent és un negre jove d’Ull de Llebre i Merlot; El Llunàtic, un blanc jove de Macabeu i Vinyater i El Xerric, un blanc amb sis mesos de criança de Macabeu.

El Josep i l’Alba controlen cada detall del procés d’elaboració dels seus vins. Un procés que comença a la vinya i que agafa força un cop el raïm arriba al celler, on es cuiden especialment les fermentacions perquè es conservin les aromes mentre els sucres es converteixen en alcohol, i també fent maceracions. Cal destacar que no afegeixen llevats per la fermentació, sinó que utilitzen els que contenen les pells del raïm, els llevats salvatges. No utilitzen cap mena d’additiu, tret d’una petita dosi de sulfits en alguns vins, per a afavorir-ne la conservació. Premsen, fent la criança en bóta de roure, acorden els cupatges i finalment embotellen i etiqueten al mateix celler.

Actualment treballen amb una producció al voltant de les 8.000 ampolles, que augmenta any rere any, però no tenen pressa per créixer, ja que llavors no podrien compaginar la feina del camp amb la feina del celler. Principalment, venen a Catalunya a través de molta venda directa.

Un altre dels trets distintius de Dasca Vives és el seu treball ecològic. La principal premissa amb la qual treballen és el respecte cap al medi natural. Cultiven de manera agroecològica i seguint criteris biodinàmics tant la vinya, com les oliveres, els ametllers o els avellaners. Intenten conservar i augmentar la biodiversitat de les diferents espècies vegetals i de fauna i, en el cas de la vinya, respecten els microorganismes que duran a terme la fermentació. Intervenen el mínim la terra, deixant cobertes de vegetació espontània i incorporant al sòl les restes de poda. En aquest procés treballen segons els criteris de la biodinàmica: seguint els ritmes del calendari biodinàmic, amb el concepte de la naturalesa com a tot el macrocosmos i apliquen els diferents preparats a base de minerals, plantes i parts d’animals amb l’objectiu de revitalitzar el sòl, les plantes i també les persones que se n’alimenten. Fan la collita en el punt òptim de maduració dels fruits. La verema la realitzen de forma manual, en caixes de 20 quilos, la qual cosa els permet fer una selecció acurada i òptima dels raïms.

Sembla que la seva estada al Viver de Barberà no serà gaire llarga, ja que tenen previst fer la propera verema al seu propi celler, que aquest hivern han estat adequant en una petita masia que tenen en una de les finques de la seva propietat. El que sí que tenen pensat és treure properament un vi negre de criança.

És vital per la comarca la feina que estan fent cellers com aquests i d’altres dels que hem parlat en anteriors edicions. Però sobretot és imprescindible viure i transmetre aquesta passió, aquestes ganes d’ arribar a la gent i compartir la seva feina i la seva estima per la terra, el vi i la comarca.

http://agenda19.cat/articles/el-garbell#.U41n3fl_vQo

[Leandre Romeu]