La DO Conca més jove (I): Succés Vinícola i Gerida Viticultors

Gerida i SuccésAmb aquest article encetem una petita sèrie de reportatges sobre elaboradors de vi novells, joves que han començat la seva activitat a la comarca aquests darrers anys. Avui parlem d’amistat. Una amistat que, pel que fa a Succés Vinícola (el celler que porten a mitges l’Albert Canela i la Mariona Vendrell), va més enllà del món del vi i que, en el cas del Gerard, el Ricard i el Dani, va ser el que els va empènyer a fundar Gerida Viticultors.

Succés Vinícola és un dels cellers que habita al Viver de Celleristes de Barberà de la Conca. Ha estat dels últims a crear-se, però això no els ha impedit tenir un dels debuts més prometedors i extraordinaris de la DO Conca de Barberà. Han tret al mercat dos productes: El Mentider i La Cuca de llum. Una primera sèrie de vins que ha aixecat molta expectació i ha aconseguit un reconeixement, tan en premis com en vendes. Els avalen els 90 punts a la Guia Peñín; 9,54 a la Guia de Vins de Catalunya 2014 i Millor vi negre trepat en els últims premis de la DO Conca de Barberà amb El Mentider i els 89 punts a la Guia Peñín i 2n millor vi negre jove en els últims premis de la DO Conca de Barberà amb La Cuca de Llum.

Succés Vinícola 3Tanmateix, la història que hi ha darrere d’aquest celler encara és més extraordinària que la repercussió que ha aconseguit. No estem parlant de gent veterana del món del vi. Ni de persones amb grans recursos econòmics que es poden permetre l’aventura de muntar un celler. Estem parlant de dos joves de 23 anys. L’Albert Canela, de Montblanc, prové de família lligada a la terra. El seu pare és pagès i de la seva propietat en provenen una bona part de les vinyes que utilitzen. L’Albert ho ha viscut a casa i des de ben petit va tenir clar que volia dedicar-se aquest món. Va estudiar a l’Escola d’Enologia Jaume Ciurana de l’Institut de Falset i des del 2008 treballa al celler Álvaro Palacios com a bodeguer. En canvi, la història de la Mariona Vendrell és ben diferent. No prové del món de l’agricultura. La seva relació amb la terra és incidental; després d’acabar batxillerat, la Mariona volia estudiar la carrera de Veterinària, però no hi va poder entrar. Llavors es va apuntar al mateix mòdul que cursava l’Albert, amb la voluntat que aquest fos un tràmit per poder entrar el curs següent a la carrera de veterinària. Després d’uns primers mesos complicats, va començar a agafar el gust per la viticultura i va descobrir la seva vocació oculta per aquest món. Posteriorment, va fer les pràctiques a Mas Martinet, al Priorat. Després d’això, la Mariona va decidir matricular-se a Enologia i deixar aparcada la veterinària. Juntament amb l’Albert, van optar per tirar endavant i muntar el seu propi celler.

El setembre del 2011 s’apunten al Viver de celleristes, comptant que tardarien a cridar-los, ja que hi havia llista d’espera. Però, per diverses circumstàncies, la crida no es va fer esperar i ben aviat van poder accedir al Viver; aquí comença l’aventura de portar una empresa. L’any d’obertura, van produir 4.000 kg de raïm; el segon any, 11.000 kg i aquest tercer any, 17.000 kg. En els dos vins que han fet fins ara han utilitzat la varietat Trepat, una opció que tenien clara des d’un bon inici. El treball amb aquesta varietat autòctona criada en vinyes velles, de poca producció, els ha donat un dels vins més diferents i més potents dels que es troben al mercat.  Un dels aspectes que ha aixecat més passions dels seus productes han sigut les etiquetes cridaneres que han dissenyat, que no han deixat indiferents a ningú. En paraules de Mariona Vendrell: “o les estimes o les rebutges”.

Aquest any tenen previst treure dos nous vins al mercat, que s’afegiran als altres dos abans esmentats. Un Blanc perellada 100% amb el nom de Succés Vinícola. I el Feedback, un criança de catorze mesos, cupatge de diverses varietats; 40%Cabernet, 40% Ull de llebre, 15% Merlot i 5% de Garrut. Les expectatives de futur són augmentar la producció, tenir un celler propi i poder viure d’això tots dos.

Gerida 3L’altre celler jove del qual volem parlar és de Gerida Viticultors. Una història d’amistat entre el Ricard Masalles, el Gerard Moles i el Dani Pedro; tres joves formats en la pagesia, en el món del vi, que han escollit Blancafort per tirar endavant el seu desig: crear el seu propi vi. Tots tres van coincidir quan cursaven estudis d’Enologia i a partir d’aquí va néixer el vincle i la inquietud que els ha portat a començar aquesta aventura. Provenen de famílies pageses que porten molts anys dedicant-se a la terra i, abans de fundar Gerida Viticultors, el Ricard, el Dani i el Gerard treballaven com a pagès, com a enòleg a Rosa M. Torres i al Viver de Celleristes, respectivament, professions que continuen compaginant amb les tasques al nou celler.

 El celler va néixer l´any 2012 i va elaborar un total de 10.500 ampolles, repartides entre quatre vins. Pel que fa als vins blancs, ens trobem amb El Galliné, un vi jove elaborat amb les varietats Moscatell i Parellada que compta amb una producció de 4.000 ampolles i que ha obtingut una puntuació de 9,36 a la Guia de Vins de Catalunya 2014. I El Poal, un vi elaborat amb Chardonnay i Macabeu que ha passat per bóta de roure francès i del qual se’n comercialitzen 1.500 ampolles. En el cas dels vins negres, elaboren L´Encantats i El Cuvic. El primer és un vi jove, elaborat pel mètode de la maceració carbònica de la varietat Ull de Llebre amb un total d´unes 3.000 ampolles. Aquest vi va obtenir un 9,54 a la Guia de Vins de Catalunya 2014. El segon és un criança que està apunt de sortir al mercat. Ha estat criat 12 mesos en bóta i es tracta d’un cupatge de les varietats Syrah, Ull de Llebre i Cabernet Sauvignon amb una tirada total de 2.000 ampolles.

Gerida 2Conreen 35ha de vinyes pròpies repartides entre els termes de Blancafort, Montblanc, L´Espluga de Francolí i Vimbodí i Poblet. L´edat de les vinyes va des dels 15 als 85 anys. Gerida elabora uns vins que expressen el caràcter de la varietat i del terroir. Són vins molt aromàtics i fàcils de beure, i amb preus molt assequibles pel consumidor. En l´actualitat, arran de la gran acceptació, reconeixement i a la demanda dels seus vins esperen anar incrementant la producció seguint amb la mateixa línia de vins. Els tres protagonistes estan molt contents per la gran acceptació, i sobretot per tenir un públic fidel, majoritàriament jove, que cada vegada s´interessa més per aquest món del vi i pels productes propis de la comarca. Les etiquetes i la imatge gràfica també tenen un paper destacat en els vins dels de Blancafort. Imatges atrevides i dissenys innovadors que marquen un segell propi pel celler, un element més que els uneix amb els companys de Succés Vinícola.

Un dels principals valors que s’associa als joves és el fet de ser trencadors. En el cas de Gerida i Succés aquest valor es concreta en els seus vins, que són arriscats, tant en el fons com en la forma. Si bé la novetat en sí mateixa no és un valor, en els dos casos que hem repassat en aquest article ha estat un factor imprescindible per assolir l’èxit; ens exalta el nou i, a més, en el cas de Succés i Gerida ens ha captivat.

http://agenda19.cat/articles/el-garbell#.Uu9GtPl5PQo

[Leandre Romeu]