La DO Conca més jove (i IV): Celler Tintoré i Vinyes de l’Albà

Tintoré 1Tanquem aquest mes el cicle de quatre articles sobre nous cellers de la DO Conca de Barberà, en els quals hem parlat de vuit cellers joves que inicien les seves passes en el món del vi des de la Conca de Barberà. Aquí podeu llegir la primera entrega amb Succés Vinícola i Gerida Viticultors http://laconca51.wordpress.com/2014/02/03/el-garbell-la-do-conca-mes-jove-i-succes-vinicola-i-gerida-viticultors/; la segona entrega amb Gatzara i VidBertus http://laconca51.wordpress.com/2014/04/01/la-do-conca-mes-jove-ii-gatzaravins-i-vidbertus/; la tercera entrega amb Dasca Vives i Vins de Pedra http://laconca51.wordpress.com/2014/06/03/el-garbell-la-do-conca-mes-jove-iii-vins-de-pedra-i-dasca-vives/ Finalment avui parlarem del Celler Tintoré i del Celler Vinyes de l’Albà, dos projectes poc coneguts encara al nostre territori, però dels quals n’han sortit vins de molta qualitat, recolzats en una sèrie de persones apassionades i extraordinàries.

Començarem per el Celler Tintoré, un dels cellers més desconeguts de la nostra Denominació d’Origen. Fins i tot per nosaltres mateixos que, en el moment d’enregistrar el documental “Plantant una llavor”, no el teníem en cap de les llistes que vam elaborar en relació als possibles candidats a ser entrevistats. I tot i així un cop vam obrir el procés de micromecenatge va ser un dels primers cellers a col·laborar i a interessar-se pel nostre projecte. Després, sempre que ha calgut, els hem tingut al costat. Aquesta anècdota indica com són les persones que hi ha darrere d’aquest projecte. L’Oriol i la Pilar són dues persones senzilles i properes, que provenen d’altres camps aliens a la viticultura, però que en un moment donat van decidir embrancar-se en un projecte comú ambiciós: fer un vi d’alta qualitat a la Conca de Barberà. La història de l’Oriol i la Pilar és ben curiosa. La Pilar és farmacèutica i l’Oriol és arquitecte i, fins fa pocs anys, no s’havien plantejat elaborar el seu vi, ni treballar la terra. Però arran de la permanent necessitat creativa de l’Oriol, l’especificitat tècnica de la Pilar i el gust pel bon vi i el bon menjar, juntament amb el descobriment dels paratges de Poblet, els va animar a donar el pas.

Tintoré_OriolL’any 2004 engeguen el projecte i planten la parcel·la d’on prové tota la producció. Està situada al terme de Vimbodí i Poblet i té tres sectors ben diferenciats. A cada sector hi ha una varietat: Gravera argilosa pel Cabernet Sauvignon, graves sorrenques per la Garnatxa i graves damunt estrat rocós per la Carinyena. La producció mitjana anual no arriba a les 3.000 ampolles de les dues hectàrees de vinyes del terreny. Les condicions dels passats anys encara han fet disminuir més aquesta producció fins les 2.500 ampolles, tot i que en l’anyada 2013, amb la planta més crescuda i millors condicions climatològiques, han arribat a les  4.000 ampolles.

“Re”, és el nom escollit per comercialitzar el vi, un negre resultat d’un cupatge d’inspiració prioratina, amb predomini de la Garnatxa i la Carinyena en proporció minoritària; un cupatge bastant insòlit a la comarca, ja que la Carinyena hi és gairebé inexistent i la Garnatxa històricament estava circumscrita als termes de l’Espluga i Vimbodí. Des d’un bon inici va treure molt bon resultats a les guies especialitzades com els 90 punts que la Guia Peñín els va donar en la primera anyada, l’any 2009. L’any següent va ser un 91. Les ressenyes d’aquest vi parlen d’originalitat i d’elegància, un equilibri que han aconseguit any rere any gràcies a un estricte control de la maduració, diferenciada de cada varietat, i la voluntat de permetre que el terreny s’expressi per ell mateix. La distribució de la producció la realitzen directament a restaurants de La Conca, Tarragona i Barcelona i estan començant a exportar a Miami i el Nord d’Europa.

El celler Tintoré ha tingut la complicitat i l’ajuda de diverses persones i altres cellers aquests anys. Tant l’Oriol com la Pilar no se n’obliden i volen que constin en acta. Varen començar elaborant al Celler Vega Aixalà. “El Josep ens va ajudar molt a iniciar aquest projecte”, recorda la parella. Quan van començar a créixer, es van traslladar al Celler Mas Foraster, per qui també mostren sentiments de gratitud. Tanmateix, a qui estan infinitament agraïts és a l’enòleg Martí Magrinya, l’artífex del Ré  i el responsable, en bona part, dels seus grans resultats, però també el company amb qui han compartit les alegries i els fracassos del projecte.

Us animem a descobrir el Celler Tintoré, els seus vins i, sobretot, si en teniu l’oportunitat, a parlar amb l’Oriol i la Pilar perquè us expliquin les seves motivacions i experiències.

VINYES DE L’ALBÀ

L'Albà detall1La segona història d’avui té com a protagonista a Carles Figueras, una persona amb qui fa poc que ens coneixem, però amb qui hem anat coincidint darrerament i amb el qual empatitzem per la manera que té d’entendre el conreu de la vinya i l’elaboració del vi. El Carles comanda el Celler Vinyes de l’Albà, un celler que fins ara s’ha mogut per les aigües de la DO Catalunya, però que ara entra a la DO Conca de Barberà de la mà del Trepat i el Viver de Celleristes.

El Carles prové d’una família que fa moltes generacions que treballa el camp i les terres i, per tant, des de ben petit, ha vist fer vi als seus pares i als seus avis. “Ens lliga a la terra un llegat que ens han deixat els nostres avantpassats, una feina començada per ells plena de moments difícils, esforços i moltes gratificacions i que ara jo tinc la responsabilitat de que continuï amb el temps” afirma el Carles. Unes vivències que porta dins i que el van portar a estudiar Enginyeria tècnica agrícola i Enologia. A més de la formació relacionada amb el conreu i l’elaboració, el Carles també s’ha format en la gestió i la promoció d’empreses, per la qual cosa ha cursat diferents màsters relacionats amb el Màrqueting i un Postgrau en Direcció d’Empreses Vitivinícoles. A part del celler del qual parlem avui, el Carles assessora un celler de Costers del Segre i un altre prop de la ciutat de Granada.

El projecte va començar l’any 2010, situat a la zona de la Conca del Gaià, concretament al poble d’Aiguamúrcia (Alt Camp). En un dels 8 nuclis de població que formen aquest municipi hi ha el petit poble de l’Albà. Allà, en Carles Figueras té les seves vinyes, una finca d’unes 70 ha, de les quals 12 ha són vinya i, la resta, bosc.

vinyes alba 1Els vins que actualment té al mercat Vinyes de l’Albà són un blanc, dos negres i un rosat. Pel que fa al blanc, trobem el VINYES DE L’ALBÀ BLANC (DO Catalunya), un monovarietal de xarel·lo. Es tracta de xarel·los joves, plantats fa 4 anys, que és el segon any que es cullen. Pel que fa als negres en trobem dos. Un és el VINYES DE L’ALBÀ NEGRE (DO Catalunya), que és un monovarietal de merlot, plantat a la part més jove de la finca La Vilella. L’altre és el VINYES DE L’ALBÀ SUMOLL (DO Catalunya), un dels últims productes del celler  amb una producció que no arriba a les 1.000 ampolles.  És un vi de sumoll 100% i, com els altres vins del celler, sense pas per fusta. Alguns dels Sumolls que hi ha plantats a la finca tenen més de cent anys. Finalment trobem el rosat, que és el que s’embotellarà sota la marca DO Conca de Barberà, el VINYES DE L’ALBÀ ROSAT 2013. Un Rosat 100% trepat amb un color potent.

En l’últim any, la producció del Celler ha passat de 4.000 a 10.000 ampolles. Els vins es caracteritzen per ser vins amb estructura i caràcter., amb maduracions completes. Vins on es vol expressar el paisatge amb l’objectiu que la varietat parli per si sola. Uns vins que destaquen per una relació qualitat-preu molt bona. La distribució d’aquests vins es mou a nivell de Catalunya, principalment a Barcelona i a Tarragona.

El celler està en procés de reconversió ecològica i, per tant, al 2015 ja es podrà posar el segell d’ecològic als vins que surtin de Vinyes de l’Albà. I és que “l’únic tractament que es fa a les vinyes és posar petites dosi de sofre i coure, res més” senyala el Carles.

Tanquem aquest petit cicle dedicat als nous cellers a la nostre DO contents i segurs que el potencial que tenim és enorme i que el que hem de fer és tastar-lo, difondre’l i explicar-lo. Si es segueixen fent les coses així i continuen sortint cellers de la qualitat dels 8 dels quals hem parlat ens espera un futur ple de bons moments, bones estones i molt bons vins.

[Leandre Romeu]