Inventari

En principi la majoria de ciutadans sabem tot el que tenim a la comarca. Aquelles coses que ens fa diferents o que ens donen una posició favorable al món. Però quan és l’hora d’explicar-ho sovint ens costa més. Ens quedem amb les tres o quatre coses més cridaneres o les que tenim més a prop de casa. La finalitat d’aquest article és la d’oferir un document curt i eficaç que sigui útil a l’hora de prescriure la comarca. Un petit inventari de tot allò que tenim i que hem de conservar.

Una llista de punts forts que hem anat recollint a llarg de les més de quaranta entrevistes que hem realitzat a diversos agents que es dediquen en aquest àmbit a la comarca. Una sèrie que s’han anat repetint successivament a llarg de les setmanes i que recollim tot seguit.Comencem per la situació geogràfica, la comarca gaudeix d’una posició estratègica en el bell mig del país. A prop de capitals com Barcelona, Lleida, Tarragona i en plena zona de pas de molts ciutadans del País Valencià quan pugen al Principat o van fins Andorra o França. A prop del mar, de la muntanya. A prop de zones turístiques com Salou, la Costa Daurada… Acompanyant aquesta posició geogràfica tenim tota tenim tota una xarxa de vies de comunicació com és la sortida d’autopista a Montblanc, les dues estacions d’AVE a prop tant a Lleida com a Tarragona o del port de Tarragona. Aquest fet permet distribuir i acostar a molta gent qualsevol iniciativa o producte que es llanci des d’aquí

Tenim una comarca variada i rica, dividida en tres zones que aporten diversitat i riquesa paisatgística i cultural. La zona de la Baixa Segarra i el Baix Gaià, la zona central i la zona sud amb les Muntanyes de Prades… Cada una amb el seu paisatge i els seus conreus característics; cereals al nord, vinya en la zona central. Uns factors que conformen una comarca amb molts matisos, molts colors diferents.Un altre factor important és el paisatge poc destrossat, prou ben conservat comparat amb altres zones que la configura com una comarca apte per realitzar múltiples activitats a la natura i esportives com senderisme, btt, sortides a cavall… Un element clau en aquest sentit i encara per explotar és tot els que ens ofereix el que ha de ser el futur Parc Natural de les Muntanyes de Prades.

Afegit a tot això ens trobem molts cellers i cooperatives que estan elaborant uns vins de molta qualitat que poden competir amb qualsevol vi del món. Un sector rejovenit gràcies al Viver de celleristes de Barberà que està introduint diversos joves en aquesta tasca catapultant la marca Conca de Barberà arreu del territori.La comarca disposa de varietats autòctones que la fan singular com el trepat, la parellada. Uns vins frescos amb bona acidesa que donen un toc característic i únic als nostres vins.

Una zona amb una cultura mil·lenària amb el cultiu de la terra i en l’elaboració de diversos productes d’horta, verdures, oli… que són la base de la cuina que es realitza als diversos restaurants de la comarca. Restaurants que actuen de complement a tota aquesta oferta i que són un element de ganxo important a l’hora de repetir la visita a la comarca. A més de les diverses cases rurals que han sorgit els últims anys que ofereixen un servei de qualitat i integral d’allotjament, restauració i activitats diverses.

Tots aquests agents i elements conformen els pilars del que es coneix com a enoturisme, una de els grans possibilitats de futur de la comarca.

No es pot oblidar la que ha sigut el motor del turisme aquests últims anys com és La ruta del Cister, amb els monestirs de Poblet, Santes Creus i Vallbona de les Monges. Més recentment Montblanc i la seva aposta per l’època Medieval, o l’Espluga de Francolí amb les Coves, el Museu de la vida rural, els diversos cellers modernistes com els de Barberà, Rocafort de Queralt, el Museu del Vidre a Vimbodí, el Museu Alabastre a Sarral, entre molts d’altres. A més de totes les fires, actes o certàmens que s’organitzen al llarg de l’any. Com per exemple la Setmana Medieval, Clickània, Terrània, la fira de Sant Martí, la fira de l’Espluga, la festa del Trepat, la fira de la Castanya, etc. I la visita a diversos pobles i indrets únics com Forès, Passanant, Vilanova de Prades, etc.

La Conca és una zona poc massificada, encara per descobrir, que comença a sonar en diversos àmbits però que pot fer-se un nom dintre del turisme de qualitat, cultural, respectuós amb l’entorn i el medi en els propers anys si es creu tot el que té i ho potencia sense pors, ni temors ni renúncies.

[Leandre Romeu]