
Un dels punts forts que històricament s’han apuntat de la nostra comarca i que ajudaven a atraure visitants és el de l’enclavament geogràfic, això és, el punt geogràfic on es troba la Conca de Barberà. I als que així ho diuen, no els hi falta raó. És cert que la comarca es troba en un punt estratègic dins del país. Al bell mig dels Països Catalans i al bell mig de la mediterrània. Això ha comportat que al llarg de la història el nostre territori s’hagi convertit en una zona de pas, de contacte amb diversos pobles i persones, un fet que l’ha enriquit enormement i l’ha omplert d’Història i d’històries que en determinen el seu ADN. Aquesta situació privilegiada, però, també ha motivat alguns conflictes a la zona relacionats amb l’impacte ambiental derivat de la fragmentació del paisatge de la comarca que ha suposat la construcció de l’autopista o de la via de l’AVE.
La Conca de Barberà està aprop de grans nuclis de població que ens aporten molts visitants cada any al nostre territori. Estem parlant d’indrets com Barcelona, Lleida, Tarragona, Castelló, València, Andorra o Saragossa, i altres pobles o ciutats d’aquestes zones. De fet, la majoria de turistes de la comarca provenen de poblacions properes a aquestes zones.
Aquesta situació geogràfica també comporta diversos handicaps, com el que ja hem comentat vinculat a les diverses vies comunicatives que s’han construït al llarg dels anys. Unes vies que han provocat un trencament del paisatge i un impacte visual important. Algunes han ajudat a promoure el turisme a la comarca; és el cas de l’autopista, que té sortida a Montblanc i això facilita l’arribada i la sortida de visitant. Però d’altres ja són més discutibles, com ara l’AVE, que no para a cap poble de la Conca ni dels voltants o altres projectes futurs que es volen fer com l’autovia Tarragona-Lleida. Actuacions que haurien d’intentar causar el mínim impacte paisatgístic i visual al territori i a les quals es podria buscar solucions alternatives; per exemple, algun tram de la futura autovia, com el que va de Montblanc a Lleida, no s’hauria de dur a terme si es rescatessin els peatges d’aquest tram d’autopista ja existent.
Sí, la situació geogràfica és clau per l’arribada de visitants, però cal tenir en compte que també n’hi ha molts que passen i no es queden a la Conca. Només travessen la comarca de pas per arribar a algun altre destí. Dels que s’aturen i vénen, n’hi ha molts que només hi passen unes hores i no es queden a dinar o ni a sopar. I els que s’hi queden a dormir són una minoria. Aquest fet comporta que no s’aprofiti al màxim l’oferta que existeix al territori. Per tant, és important que coneguem aquesta realitat i comencem a pensar com fer-hi front. Com fem que els turistes que vénen d’aquestes zones es quedin a la comarca?
Tenim diverses alternatives, La primera, dirigida als turistes provinents de les zones més properes és intentar lligar-los d’antuvi. Preparar i oferir paquets perquè el turista no s’ho hagi de muntar ell. Donar-li motius i opcions de quedar-se més dies. Facilitar el màxim d’alternatives d’estada a la nostra zona. Possibilitar al màxim que allarguin l’estada. Si no aconseguim que es quedin a dormir, potenciar com millor sapiguem l’oferta gastronòmica, apte per tots els gustos i públics, diversificada i per totes les butxaques. A més de tenir al cap sempre tota la Conca, cal intentar repartir els turistes per tota la geografia comarcal, cal repartir-los per tota la comarca. Que no només vagin a Montblanc, l’Espluga, etc.
Una segona alternativa, molt important i urgent de treballar-hi és ampliar l’oferta i la recerca de visitants cap a altres mercats i zones més allunyades de la comarca. Una aposta sense fissures per la Internacionalització del turisme. Crear ofertes dirigides a aquest sector i preparar-nos per rebre’ls. És una de les oportunitats més potents que té sobre la taula la Conca de Barberà. Mentre actuem en aquest sentit també hem de treballar per consolidar les places d’allotjament que tenim als nostres pobles i incentivar que se’n creïn més. Seria important per la comarca disposar d’una major oferta de places d’allotjament.
Aprofitem totes les avantatges que ens dóna la geografia. Minimitzem tant com puguem les possibles adversitats i convertim en punts forts i oportunitats les immenses vies i línies d’actuació que ens ofereix la nostra posició geogràfica.
http://www.agenda19.cat/articles/el-garbell#.Uf-mEGybvIU
[Leandre Romeu]