Fira de Sant Martí: orígens i edició actual

Els dies 2, 3 i 4 de novembre es celebra la cinquena edició de la Fira de Sant Martí de Montblanc dedicada els productes agroalimentaris de qualitat de la comarca, on la cuina en directe, el tast i el maridatge de vins, la promoció de la DO Conca de Barberà i la venda de productes, tenen un protagonisme especial. La Fira de Sant Martí ha estat consolidada a Montblanc gràcies el seu èxit creixent de milers de visites, fet que permet donar a conèixer els productes de la comarca els visitants de fora, però també els mateixos veïns de la Conca de Barberà, que aprofiten la fira per conèixer les noves varietat de productes, i les noves empreses del sector que poc a poc van apareixent.

Les fires i mercats tenen la funció social de ser un lloc de trobada entre els que tenen necessitat de vendre i els desitgen adquirir, on es crea un contacte directa entre el productor i el venedor. Arreu dels Països Catalans es celebren fires i mercats des d’abans de l’edat mitjana, tot i que durant l’edat mitjana és quan es van consolidar i quan es van començar a regular les mesures, els pesos i les monedes per realitzar les transaccions, en tenim un exemple a la Plaça de Montblanc, concretament en els porxos de Cal Malet, del segle XVIII, on es troben les antigues mesures oficials de la vila, amb la quartera i els tres quartans de pedra que servien per mesurar el gra.

La fira de Sant Martí es remunta el segle XIII, i es celebrava en varis indrets del país, a Montblanc la fira de Sant Martí consta enregistrada a l’any 1281. Antigament, la fira de Sant Martí era un fira agrícola i ramadera, una de les darreres festivitats de tardor, on els pagesos i grangers de les poblacions més aïllades baixaven a comprar aquelles coses que els hi ferien falta per fer la seva feina i per passar l’hivern. Actualment, la fira de Sant Martí a Montblanc, es celebra a l’antiga església de Sant Francesc que es converteix en un lloc de trobada amb un assortiment d’experiències culinàries on es barreja la tradició, la qualitat, el bon vi i la bona cuina. Es pot comprar uns tiquets per la mostra gastronòmica i dels vins de la comarca, i el fons hi ha un escenari on els cuiners del lloc elaboren i expliquen les seves receptes i després les deixen provar els visitants de la fira. A més, es realitza una mostra de formatges artesans de Catalunya.

Aquest any, entre altres es realitzaran tallers de pizzes i pans artesans per infants entre 6 i 9 anys, amb inscripció prèvia a l’Oficina de Turisme de Montblanc, una ponència sobre la cultura i la tradició del bacallà, sobre la cuina creativa del fesol del Pinet, cuina en directe i tast de melmelades, gelees i chutneys, tast de formatges, ponència sobre el km 0, presentació del gintònic medieval, showcooking, una ponència sobre el safrà a la Conca de Barberà i l’Alt Gaià, una ponència sobre l’aplicació de les herbes aromàtiques i culinàries, una altre sobre les conserves i aplicacions casolanes.

L’església de Sant Francesc es va construir cap el 1238, i va ser un dels primers convents franciscans de Catalunya. L’estil de l’església correspon als inicis del gòtic amb elements i tradicions constructives encara romàniques, i es tracta de l’església gòtica franciscana més ben conservada del país. Avui el convent ha desaparegut, però en el seu moment va ser un centre espiritual i formatiu de primer ordre, i el 1414 s’hi van celebrar les Corts Catalanes que va presidir el rei Ferran I d’Aragó. El 1821 la comunitat fou exclaustrada i el convent incendiat. Després de la desamortització de 1835 la casa va passar a mans de l’ajuntament que la va utilitzar de presó i d’escola. Més tard d’ estació telegràfica i altres usos compartits. Posteriorment, el convent va passar a ser de propietat privada i es va anar derruint. L’església fins i tot es va fer servir de destil·laria d’aiguardents, però a partir dels anys vuitanta del segle XX, la Generalitat de Catalunya va adquirir l’església i va iniciar els treballs de recuperació de l’ edifici. Recentment, l’església de Sant Francesc i les restes de l’antic convent, han estat declarades bé cultural d’interès nacional, en la categoria de monument històric, per acord del Govern que es publica en el DOGC de 31 de març de 2011. Durant els anys 2011 i 2012 l’Ajuntament ha portat a terme la construcció sobre les restes de l’antic convent, d’un centre cultural que portarà el nom d’Anselm Turmeda.

Per acabar, esmentar que es podrà gaudir de tots aquests components pel preu de 7€ el tiquet, que dóna dret a tres degustacions gastronòmiques, dos degustacions de vi o cava, una degustació de formatge, una degustació de pastisseria, una degustació opcional, s’obsequiarà amb una copa de vi fins esgotar existències i s’entrarà en un sorteig d’un sopar per a dues persones en els restaurants col·laboradors de la fira. A més a més, presentant la part superior del tiquet en qualsevol dels restaurants participants es gaudirà d’un descompte o obsequi els dies 3,4, 10 i 11 de novembre.

[Josep Saperes]